Pitanje oko hostinga prava lica

Pozdrav ljudi, imam nekoliko pitanja pa ako neko ima odgovore bio bih veoma zahvalan.

Imam ugovorena 7 sajtova da radim, to su uglavom firme. Do sada sam radio sajtove uglavnom drugarima i blogerima.

Kopka me oko zakupa hostinga, pošto su to pravna lica a ja njima radim sajtove honorarno…da li mogu da zakupim ja sam hosting i domene ili moraju oni svako posebno kao pravna lica?

I koji domaći hosting mi preporučujete jer će svi sajtovi imati domene .rs i da li mi je pametno da u tom slučaju zakupim veći hosting i da na njemu povežem više domena?

Inače su to sajtovi kao prezentacije firme, neće imati poseta mnogo. ( lupam 50 dnevno )

Hvala

Uvijek nezgodna situacija kada nemas registovan obrt…

Pokusat cu sto bolje prenijeti neka svoja iskustva. Radio sam registracije i na svoje ime, na firmu a i kombinovao (hosting na sebe, domen na firmu)

Jako vazna stvar je da dogovoris sve jasno sa klijentom, pogotovo kako ce dalje ici obnova. Ja sam tu imao nezgodnih situacija:
npr. Klijent mi kaze da ja radim obnovu hostinga i domena. Ja registrujem hosting na svom nalogu gdje su mi i ostali projekti, domen registriram na njih posto je bio nacionalni domen, morao sam traziti neke podatke koji su potrebni za registraciju, sve je to ok proslo, skenirali mi ja dalje proslijedio…

Kada je doslo vrijeme produzenja, odjednom traze da njima proslijedim fakturu pa ce oni dalje platiti zbog povrata PDV-a to ih dosta trazi. E, a ja kao i mnogi sto to rade, ugradim se u hosting. Nemam firmu da im napravim taj iznos koji sam rekao i posaljem racun, ostaje mi onda da im posaljem originalni ali onda oni jasno vide koliko sam ih “kupao”… Naravno nisam im poslao originalni, nasao sam nacin ali jako mi je bilo nezgodno dok nisam nasao rjesenje tada…

Vodi racuna kada budes zakupljivao hosting. Jasno je da to nisu velike stranice ne uzimaju puno resursa, tako sam i sam mislio vise domena na jedan pa jos ustedjeti… Ali tu dolaze email-ovi, mnogi sve narudzbe primaju mailom, pa se javlja velika kolicina pdf-ova, a jos ako u firmi zele svi da imaju sve na svim uredjajima pa koriste IMAP podesavanja onda se memorija brzo “jede”. (primjer moje firme gdje radim, 300+ GB mailova a sam sajt ispod 100 MB)

Mozes zakupiti za pocetak jedan hosting + vise domena pa pratiti kako ide situacija, ako vidis da neko iskace, zakupis mu dodatni hosting (koliki je i platio), neke firme jako brzo rastu pa ce eventualno dobiti kroz par godina svoju IT sluzbu koja ce onda dalje traziti da migrira to sve mozda na drugi host… U tom slucaju ti je lakse da je odvojen i host, gdje ti njima prepustis pristup a oni neka dalje rade po svome a ti nemas glavobolju da ti nece ostale projekte zeznuti…

Novi sam na forumu i evo nadam se da sam bar malo pomogao. Iskreno imam problem da napisem kratko odgovor, valjda cu vremenom nauciti :slight_smile:

Mozda najbolje opcija, sve registrirati na firmu.
Ne kazem da je ovo najbolje u svakom slucaju, ali ce manje boljeti glava.

Sto se tice emailova, ako firma ima puno emailova, onda to uzeti zasebno.

Hvala na brzim odgovorima.

To su sajtovi kafane, restorani i auto servis.
Sad ja sam procenio da niko nece da ugovara restorane i kafane preko mejla ( eventualno ako neko šalje neku ponudu ali to je retko ) tako da tu mislim da neće biti ništa posebno.
Možda eventualno oko auto servisa ako bude malo više mejlova ali to nije ništa strašno, jer oni ne žele da primaju poružbine preko sajta već samo da imaju kao prezentaciju svojih usluga.

Što se tiče hostinga, ja sam razmišljao da im “prodajem” priču kao besplatan. Ako bih zakupio veći i na njemu mogao da postavim lupam 10 domena, da ubacim do max 7 (sličnih delatnosti) ajde i onda ispadne na kraju smešna cifra. Išao bih svakako na SSD hosting.

Samo domen i sajt bi im naplaćivao.

Ali svakako moram dobro da razmotrim mogućnosti.

Uzmi vps za $ 20 i gore ide x site-ova.

1 Like