Plaća li se Adsense Porez?

Imam (možda) smiješno pitanje. odnedavno radim za poduzeće što generira veliki promet na site, te smo stavili Adsense kao izvor dodatnih prihoda. Krenulo je OK, no što je s porezom? Da li plaćamo nešto ili je sve to uračunato već ? Ima tko iskustva?

Naravno da moras da placas porez. Odnosno ta kompanija mora da placa porez na tu svotu novca koju dobija od adsensa.

Imaš firmu kažeš? Dobar…

Nemam frende :slight_smile:
Radim za jednu.
OK, sad mi nije jasno kome plaćamo taj porez? Irski, VIAS , CRO porez ?
Jesam upilio ko da je računovodstveni forum znam , ali stvarno trebam info ekipa

Ako lova ide na poslovni racun, normalno da ce se proknjiziti i da ce se platiti porez. Izdas racun kao oglasavanje i to je to.

Ako je firma iole ozbiljna onda ima racunovodju sa kojim bi trebao da se konsultujes. :slight_smile:

Agreed :wink:
Ah sta da ti kažem, Hrvatska posla, sve ih moram postrojit… Novi sam i mislio sam da su ozbiljniji but …

btw. imamo računovodstvo s kojim surađujemo, no cijeli dan ne odgovaraju na mail, brijem da dešifriraju jadni što je sad to Google Adsense :smile:

Glavno da ti znaš što je, samo ne znaš bili platio porez ili ne, :blush: i ako da; kome? :smile:
Iako to nije tvoj posao, jasno je to. Ne beri brigu, radi što ti kažu. :blush: :o:

1 Like

Brate a sto da radim reci ti meni? Da, neupućen sam ali ne zadugo.došao sam tražit odgovore, i pobrat ću svu brigu svijeta jer nitko ne mari za te stvari i boli ih u firmi tuki za sve. Meni je prilika za nešto naučit. Simple as that. Malo sam okrznuo po računovodstvu, sala mala jbg. Cijeli dan me Vogonskim preusmjeravanjima odgovornosti i nesposobnosti iznenađuju pa se iživljavam na forumima. Fuck me right?

I da, hvala svima na infu! Pomogli ste puno :)))

Pitao sam svog knjigovodju… U BiH drzava jos uvijek nije nista uradila po tom pitanju kada npr. firma “fakturise racune prema AdSense”.

Vec je neko pisao slicno iskustvo tu na forumu, ono, mozete vi to raditi, i platiti 17% PDV-a drzavi (koja ce taj novac lijepo “uzeti”), ali mi knjigovodja kaze da to nije bas zakonski i da je bolje da to neradimo, jer kasnije mozemo jos i zaraditi kaznu za to, a novac od PDV-a naravno nece biti “vracen”.

Ili je knjigovodji lijeno da to sve provjeri, mada primjetim da niko ne zna sta ce s tim, pa se svi snalaze kako znaju i umiju!

Kaos. Biti kažnjeni? To je suludo. Moj primjer je iz Hrv di je PDV još veći, stoga ću se posavjetovat s nekim računovođama koji imaju iskustva jer puno je to bacanja novaca. Hvala na infu u svakom slučaju

Da, bas tako, kaznjeni… Dok god je drzava “u plusu”, mozes ti raditi i kako ne treba, oni ce “zatvoriti jedno oko” i ubirati novac, a kada skontaju da mogu jos vise izvlaciti novca, onda ce prvo dodati kaznu, pa onda odrediti neki novi namet od npr. 5%. Ne bi me cudilo…

Dakle, u BiH nista novo :grinning:

Savjet - posavjetuj se ne vise mjesta da tacno znas o cemu se radi + da tacno znas racunovodjama objasniti sta ti treba… Tu sam cesto imao problema - drzavi, ili bilo kome objasniti sta zapravo zelim, jer sve ovo sto radimo je za njih nesto novo, a drzava nevjerovatno sporo reaguje na sve to.

Evo, u BiH i dalje (u sveopstoj eri interneta) treba 11 papira, 8 saltera i 63 dana da otvoris/pokrenes biznis! No comment…

Bas to. Nemam komentara. Raspitam se pa napišem sto ćemo i kako i ovdje da update neki bude.

Preporuka za ovu temu ima grupa na fb-u ‘freelanceri iz bosne i hercegovine’ tu imate dosta korisni informacija o ovoj temi , nadam se da će vam pomoći…

Kakve veze ima da li je adsense u pitanju ili neka druga firma.

Faktura za adsense ide i kao svaka druga faktura za firme u inozemstvo.

Isto kao da se nesto izvozi i kazete ne moze faktura, to je ilegalno.

Knjigovodja vam nema pojma, promijenite knjigovodju.

Po zakonu se moze poslovati sa svakom firmom (bilo domaca, bilo strana) dok je poslovanje legalno, samo je pitanje dvostrukog oporezivanja , sa kojom drzavom, a sa kojom ne.