Placanje poreza na internet zaradu u Republici Srpskoj

Zdravo svima,

Ima li neko iz RS-a da placa porez na internet zaradu? Ja sam isao da pitam u poreznu u mjestu gdje zivim ali ona teta ne zna da objasni niti zna sta je internet zarada. Obzirom da iznosi koje primam nisu bas mali pa sam mislio da otvorim obrt za pruzanje intelektualnih usluga. Tu mi ne bi trebala ni kasa ni poslovni prostor. Placao bi doprinose za PIO, zdravstvo… E sad pitanje za ovaj porez, koliko se on placa? U Federaciji drug mi kaze da placa porez na ove uplate iz vana 6% kao idu tu odbici za porodicu, auto, telefon… Kakva je procedura u RS-u ako imas registrovan obrt?

1 Like

U Republici Srpskoj je ako imas obrt 2% porez do 50k KM. I moras biti prijavljen

Iz Republike Srpske sam i mogu se pohvaliti (ali ne na dobro) da ne plaćam državi ništa sem PDV-a kada kupujem proizvode u radnjama. Isto sam planirao da otvorim d.o.o. i registrujem sve ovdje kod nas, međutim:

  • pored nameta koje banke traže da bih primao platne kartice
  • pored Paypal provizija za naše područje
  • pored poreza i doprinosa koji su ~ 47% od ukupnog prihoda
  • pored poreza na inostrani priliv i plaćanja 4% zdravstvenog koji nemaš (kao neregistrirano lice)

ne planiram da se bakćem sa našom državom.

UK Limited za pravni okvir web sajta, Kipar za finansijske usluge i naravno kartica za rad sa svime time mi je perfektan način da ih zaobiđem u širokom luku (a do kada pitanje je hahaha).

2 Likeova

Koliko se plaća porez na uplate iz inostranstva? Npr. ako mi neko uplati 2000 KM iz vana za usluge reklame?

Kao fizičko lice, 10% poreza na inostrani priliv i 4% zdravstveno osiguranje (koje inače nemaš).

A kao obrtnik tj. kad bi registrovao obrt!

E to ti je malo veći matematički proračun, jer ima dosta promjenjivih koje definišu tvoje mjesečne izdatke prema državi. Moj ti je savjet da nađeš knjigovođu u svome gradu, objasniš mu situaciju o prihodima i on bi ti trebao dati bolji uvid u to koliko ćeš imati izdataka mjesečno.

kakva bi situacija bila da otvoriš s. p. … samostalni preduzetnik? kažu, prijaviš da radiš sa inostranstvom, oslobođen si fiskalizacije

Pričao sam sa jednim čovjekom i rekao mi je da otvorim obrt za pružanje intelektualnih usluga jer u tom slučaju mi ne treba ni fiskalna kasa ni poslovni prostor. Buni me ovo za porez. Kako njega plačati i koliko.

De malo pojasni šta radiš, lako dođe do pogrešne upotrebe tog pojma :wink:

Internet marketing za strane firme

Pa si registrovan zdravstveno imas i placas ga, a tih 4% imas samo u federaciji. U RS imas zdravstveno svakako sve dok nema neoporezeovanih prihoda.
PP provizija za nase podrucje je koliko veca od njemacke? 0.5%?
Gdje si nasa ovo od 47%? Bukvalno da radis za 60% od prosjecne plate (sto je minimum na koji placas doprinose) opet ne dodjes na 47%. Da si registrovan placao bi 2% od prometa i placao sebi doprinose za minimalac pod uslovom da nigdje ne radis drugo. Ako radis negdje drugo ne bi placao ni doprinose nego bi placao samo 2% na rpomet a bio bi prijavljen

Ja bih ti predlozio da zanemaris vecinu napisanog gore.
Kao sto ti je Anja napisao, registrujes S.P… djelatnost internet portali. Placas doprinose za 60% od prosjecne plate (sto je otprilike minimalna plata) znaci imas oko 280km za doprinose (ide ti penziono, znaci nije porez kog ne vidis) i placas 2% poreza na prihod, s tim da minimalno placas 50km mjesecno, ili ti 600km godisnje (koja god borjka je veca).

Nemas fiskalnu kasu, ne skupljas PDV. Jako prosto, cak bi ko pocetnik mogao i bez knjigovodje koliko je prosto- ali bih ti ipak savjetovao da platis nekome 50km mjesecno da obavlja to sve za tebe i racuna.

S tim jos jako bitno- mozda mozes izganjati subvencije od opstine (uvijek opstine imaju u budgetu sredstva za subvencije) i dobiti recimo 4000-5000km (moze i preko biroa kad bude konkurs) sto ti pokrije sve troskove za godinu dana… znaci bukvalno onda ne placas nista a dobijes godinu dana staza za dzabe

Ako imas redovna primanja koja su 1k+ KM, samo S.P

2 Likeova

Znači tih 2% plačam na ovaj prihod iz vana?

Nije ovo tacno pogotovu ovih 4%.

Bilo je vec teme na forumu o ovome. @simeon je u pravu.

Fizicko lice placa 10% i to je to.

Ako registrujs se kao preduzetnik S.P. placas

  • doprinose na 60 posto prosjecne plate ispadne cini mi se oko 300 KM mjesecno

  • 2% poreza na priliv do 50k KM tj ako si mali preduzetnik

  • 10% poreza na priliv preko 50k tj ako si veliki preduzetnik

  • troskove knjigovodje ako ne vodis sam sebi knjige, a mozes

  • takse jednom godisnje zavise od opstine u kojoj zivis

Mali preduzetnik ne moze nista pravdati troskove. Veliki moze sve.

Ako ne radis sa domacim trzistem tj izvozis usluge ne treba ti fiskalna niti pdv naplacujes.

Za doo nemam pojma.

U principu treba otici knjigovodji i on detaljno objasni sta kako.

Znaci ako zaradjujes manje od 4166 maraka mjesecno placas oko 80 km poreza i 300 km obaveza sto nije ni 10% ukupno. Ako zaradjujes vise od toga recimo 10k onda to mozda ispadne do 16tak posto. Grub racun nisam racunao bas sve troskove.

1 Like

Izvinjavam se OP na dezinformaciji, ipak sam ja sve ovo shvatio pogrešno nekada davno kada sam se raspitivao za otvaranje :slight_smile:

Evo knjigovodje objasnile

Mislim da je sto se tice oporezivanja situacija u RS/BiH sasvim korektna… daleko bolja nego u mnogim drugim zemljama.

Jedino sto bi trebali izmjeniti u zakonu jeste prijavljivanje prihoda/fakture itd… npr trenutno drzava trazi od banaka da uzimaju fakture za inostrane uplate u roku 24 sata- sto samo stvara bezveze obavezu… sreca koliko vidim skoro nijedna banka ne radi po tom zakonu :smiley:

može li netko navesti nešto konkretno, da sam ja sam sebi knjigovođa, šta mi je posao u ulogi knjigovođe ?

Izracunat doprinose i porez i uplatit (oboje bi trebalo bit jednostavno).

Zavisi jel rijec o malom preduzetniku ili velikom, imas u ovom gore linku sta se vodi od knjiga za koga. U principu knjigovodja popuni te knjige, popuni online prijave poreza, donese ti uplatnice i neke obrasce… pogledas, potpises i platis online ili u banci :). Ako imas zaposlene onda isto to za njih.

Zna sta kako oko godisnjeg za zaposlene, porodiljnog (kako predati zahtjev za nadoknadu)… Takodje ima tu raznih zajeba koje nemam pojma sta su, knjigovodja zna, npr placas porez sa pozivom na neki broj, pa po vrsti uplate, vrsti prihoda, budzetskoj organizaciji… Vjerovatno negdje u zakonu pise ili ti u poreskoj kazu sta gdje kako. Objasni ti kako mora izgledati faktura i sta sadrzavati… Bukvalno sta god zapnes knjigovodju cimas.

Ako ti nesto znaci troskovi knjigovodje u RS variraju od 30 do 75 evra, zavisno od grada i kakav biznis knigovodja vodi. Ovaj nas online koliko sam skontao im je lagan.

2 Likeova