Plaćeno, a nije dobiveno - kako postupiti?

[indent][color=green]Izdvojeno iz diskusije koja se razvila vezano uz post #146 u temi o dobrim i lošim trgovcima na WM-u.[/color][/indent]


Možeš ga prijavit policiji i onda policija može tražit podatke. Tebi administracija foruma nema pravo dat njegove privatne podatke.

Mali se koristi lažnim imenima ali sigurno ga netko privatno zna sa foruma.
Zato sam potražio pomoć članova.

Admina i modratora sam spomenuo čisto zbog toga da ne izbrišu post.

Ja ne mogu vjerovati kakvih sve ljudi ima, to je izmaklo svakoj kontroli, varalice na sve strane. Kako se nositi s tim problemom, ja ne znam. Nije lijepo sumnjati u svakoga ali čim nekome pokloniš povjerenje, on ga izigra. Pa gdje to ide.

Sretno s pronalaskom varalice. O kojem se iznosu radi (ako se smije znati)? Jer ako je do 1000 kn policija neće niti mrdnuti prstom.

Za velike iznose je bolje radit ugovore, sigurnije je. Ili na licu mjesta cijelu transakciju obavit, da on više nemože izigrat dogovor.

Žao mi je što postoje takvi članovi, ali nažalost, to nije ništa novo, treba bit jako oprezan. Sretno ti s pronalaskom varalice i svakako ga nauči pameti da mu slične stvari više ne padnu na pamet. Na bilo koji način.

A možda ovo pomogne:
http://whois.domaintools.com/winning-host.info

Taj host je on prodavao, tamo su neki podaci, e sad čiji su, ne znam. Moj prvi savjet je policija, e sad, ti vidi pa sam napravi što misliš da je najbolje.

Evo još nečega, ovdje su drugačiji podaci:

http://nasigurno.com/direktorij?sobi2Task=sobi2Details&catid=297&sobi2Id=204801

[quote=“IQRC”]To su sigurno lažni podaci.

Mob ne funkcionira, a i vidi se po broju da je "čudan"
Dečko se naziva svakako…[/quote]

Mislio sam na ime i prezime, i adresu. Da probaš s tim podacima preko telefonskog imenika doć do broja. Nazvat roditelje, jer ne vjerujem da odrasla osoba bi tako što napravila (ne za taj iznos), i s njima porazgovarat. A jel on Marko Ivančić možda ne bi bilo loše da probaš provjerit googlanjem i provjerom Facebook profila, pošto si ga vidio uživo:

http://www.google.hr/#sclient=psy-ab&hl=hr&source=hp&q=marko+ivancic+facebook&pbx=1&oq=marko+ivancic+facebook&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=51045l52596l1l52803l9l8l0l0l0l0l176l996l1.7l8l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=5567354b061da255&biw=1680&bih=887

[quote=“mrcina”]Mislio sam na ime i prezime, i adresu. Da probaš s tim podacima preko telefonskog imenika doć do broja. Nazvat roditelje, jer ne vjerujem da odrasla osoba bi tako što napravila (ne za taj iznos), i s njima porazgovarat. A jel on Marko Ivančić možda ne bi bilo loše da probaš provjerit googlanjem i provjerom Facebook profila, pošto si ga vidio uživo:

http://www.google.hr/#sclient=psy-ab&hl=hr&source=hp&q=marko+ivancic+facebook&pbx=1&oq=marko+ivancic+facebook&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=51045l52596l1l52803l9l8l0l0l0l0l176l996l1.7l8l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=5567354b061da255&biw=1680&bih=887
[/quote]

da i mislio sam da živi sa starcima pa da ih upozorim što im dijete radi. Da ne bi naletio na nekoga kome je 300 kn “pola plaće” pa da slučajno ne nauči na teži način kako je teško zaraditi danas tu "brzu životinjicu"
Ili bi možda to trebao tako naučiti ?!

Zbog ovakvih kao on i još jednog (često se spominje na forumu) pada nam svima ugled. Samim tim postanemo sumnjičavi na svakoga, ne možeš odraditi nikakvu transkaciju “na riječ”.

Samo još jedan dokaz da je najjeftinije skupo.

Ne podržavam muljanje i varanje klijenata, ali postoji i druga strana priče;

Ti si u ovom slučaju klijent. Pretpostavljam da nisi slučajno odabrao dotičnog člana. Također, pretpostavljam da je cijena presudila.

Na ovom forumu ima jako puno članova sa dobrom reputacijom i nije pretjerano teško saznati o kojim se članovima radi.

Imao si izbora. Mogao si posao dati nekome sa dobrom reputacijom. Možda bi te koštalo više, ali bi bio siguran da će cijeli proces proći kako treba. Taman da i negdje zapne, uvjek možeš doći na ovaj forum i napisati svoje neugodno iskustvo.

Općenito bi ljudima trebalo biti jasno da u svaki posao koji dogovaraju “na crno” ulaze sa dozom rizika. Ako je cijena smiješno mala u usporedbi sa drugim ponudama, onda tek nešto nije u redu i rizik time postaje veći.

Mislim da si napravio sasvim dovoljno. Napisao si ovdje da sa tim članom ne treba imati posla i vjerujem da isti više neće ni dobiti posao preko ovog foruma. Smatram da bi angažiranje policije bilo u najmanju ruku smiješno. Prilikom dogovora si namjerno izbjegao zakone pa sada nema smisla tražiti zakon koji bi ti mogao pomoći.

Osim toga, puno toga si i naučio:
[list]
[:2ivdjmnh]Bezobrazno jeftina usluga u konačnici gotovo uvijek ispadne najskuplja[/:m:2ivdjmnh]
[:2ivdjmnh]Ako radim sa nepoznatom osobom, trebam je prvo upoznati ili barem saznati tko je ona.[/:m:2ivdjmnh]
[:2ivdjmnh]Ako osoba izbjegava fizički kontakt bez dobrog argumenta - nešto je sumnjivo.[/:m:2ivdjmnh]
[:2ivdjmnh]Ako radim na crno - radim na rizik. Postoji više vrsta rizika.[/:m:2ivdjmnh][/list:u:2ivdjmnh]

Ako se stvarno radi o 300 kn, mislim da si jeftino i prošao. Sigurno nećeš ponoviti grešku koja te mogla koštati puno puno više.

Ja bih na tvom mjestu “pregrizao ■■■■■”. Možda sam ostao bez 300kn, ali imam iskustvo koje je puno vrijednije od toga.

* Postupak kjuze-a ništa ne može opravdati, ali vjerujem da se takvi mogu lako namirisati na vrijeme.

P.S. Nisam upoznat sa konkretnim slučajem. Moj post je više generalni komentar na situaciju gdje klijenti ne pitaju previše i spremni su platiti i znatno veću količinu novca “na riječ” osobi koju ne znaju.

[quote=“Junior”]Samo još jedan dokaz da je najjeftinije skupo
[/B][/quote]

Juniore, prije nego si uopće počeo pisati ovaj post, jer si pročitao sve od početka?!

Svaka čast na tekstu, izgleda kao da si ga imao već prije napisanog…

Jesam, pročitao sam tekst i dalje stojim iza svega napisanoga. Kao što sam napisao, post je komentar na generalnu situaciju. Tvoja priča me samo potaknula da to napišem.

Kao što sam rekao, ne pokušavam opravdati kjuze-a. Podržavam tvoj cilj, ali ne i sredstvo, a kad smo već kod sredstava, jasno ti je da mu pravno gledajući ne možeš ništa ako nemaš dokaz da si mu platio.

Moja poanta je: ako se već radi o hostingu, kako si pobogu došao baš do njega kad postoji toliko izbora? Što je presudilo?

A prije koji mj sam isto nekoj maloj varalici uplatio lovu i na tom je sve ostalo nemozes nista napravit, ja sačekao par dana pa me prošlo i to mi je bilo najpametnije…
I malo više opreza i to je to…
A i sam sam predlagao malo osiguranja na forumu al se u poslove ulazi osobno bez vaze sa forumom, a takvog nekoga komentirati po netu je samo gubljenje vremena jer ih vec ih ima previse…

Onda evo da ti pojasnim…

Majstor Kjuze može sutra biti ovdje na forumu Buze, zvati će se “Pero” i nikom ništa… Možda baš tebe izabere da te malo nasanjka… Klinci ili oni koji se tako osjećaju mislie pošto je ovo WR da se posljedice ne osjete u RL… Da nešto što postaju ili objave na stranicama (portalima, blogovima,…) nisu obaveze ili nikoga ne pogađaju.

Ja ću naći gospodina Marka, a kako si me pitao , gdje si ga pobogu našao,… mislim, … ispadaš mi general posle bitke? zar ne?! pa od kud sam znao da je prevarant?! Možda ga poznaš?
Od kojih to ponuđenih hostinga? Nisam znao da ih ima?! Šta je presudilo? to što ima ipak nešto … 300 ili koliko već kakvih-takvih korisnika…
i nikakve mi usluge nije radio tako da ipak nisi pročitao prije moj post.

[quote=“Popic”]A prije koji mj sam isto nekoj maloj varalici uplatio lovu i na tom je sve ostalo nemozes nista napravit, ja sačekao par dana pa me prošlo i to mi je bilo najpametnije…
I malo više opreza i to je to…[/quote]

Vidiš Popic ne slažem se s tobom. :slight_smile:
Prvo, ovo traje već 10-tak dana tako da nije od jučer a recimo ja ne znam tog tvog varalicu i možda budem sutra ja njegova žrtva. Ili Junior :slight_smile:
Uostalom, ajde pošaljem ti ja svoj br. tekućeg pa mi pošalji malo… Na mene se nečeš ljutiti jer ću ti postati Javnu zahvalu! :smiley:

[quote=“IQRC”]Onda evo da ti pojasnim…

Majstor Kjuze može sutra biti ovdje na forumu Buze, zvati će se “Pero” i nikom ništa… Možda baš tebe izabere da te malo nasanjka… Klinci ili oni koji se tako osjećaju mislie pošto je ovo WR da se posljedice ne osjete u RL… Da nešto što postaju ili objave na stranicama (portalima, blogovima,…) nisu obaveze ili nikoga ne pogađaju.
[/quote]
Neće on mene odabrati da me nasanjka. Ne tvrdim da sam imun na budale, ali sam biram ljude sa kojima surađujem. Ne trebam usluge od nikoga ovdje na forumu za sada. Da trebam sigurno bih ponmo odabrao tko će dobiti moje novce. Prvi faktor bi mi svakako bio datum učlanjenja. Jebiga, skeptičan sam, mislim da frajer koji se tek jučer registrirao nema što prodavati meni. Treba mu minimalno godina dana aktivnog staža ovdje tako da mogu stvoriti neku sliku o njemu. Možda će biti kriva, možda ću biti izigran, ali svjestan sam tog rizika.

[quote=""]
Ja ću naći gospodina Marka, a kako si me pitao , gdje si ga pobogu našao,… mislim, … ispadaš mi general posle bitke? zar ne?! pa od kud sam znao da je prevarant?! Možda ga poznaš?
Od kojih to ponuđenih hostinga? Nisam znao da ih ima?! Šta je presudilo? to što ima ipak nešto … 300 ili koliko već kakvih-takvih korisnika…
i nikakve mi usluge nije radio tako da ipak nisi pročitao prije moj post.[/quote]
Ne poznajem ga, ali dovoljno mi govori to što je napisao cijelih 57 postova u 5 godina ovdje.

Kako god, sretno ti bilo. I kao što je trnac rekao, nemoj napraviti nešto čega će te biti sram kasnije.

:mad:I ja sam od jednog člana ovog foruma ostao bez nešto novaca. Interesantno je to što sam prije toga kod njega ostavio nekoliko tisuća kuna. Sve što smo se dogovorili je manje-više bilo ok. pošteno odrađeno. Na kraju je za jedan posao tražio hitno akontaciju jer je u teškoj financijskoj situaciji. Nakon što sam mu uplatio akontaciju za dogovoren posao naglo je odustao od dogovora. Tog lika nikad nisam osobno upoznao. Umjesto povrata akontacije izmislio je neke neizmirene račune stare par mjeseci i još me optužio da sam ja iskoristio njegovu tešku situaciju, jer mi je kao radio jeftino. Punoljetan je i ima obrt. Obiteljski čovjek sa dvoje male djece. Čak mi je i njegova supruga napisala po korektnoj cijeni stotinjak izvrsnih tekstova, tako da sam stvarno ostao iznenađen. Hoću reći da ne možeš nikad znati sa kim imaš posla. Od tada ni bogu ne plaćam ništa u naprijed. U svakom slučaju protiv „ozbiljnog poduzetnika“ sam podnio kaznenu prijavu i neke druge stvari, pa ćemo vidjeti kako će to završiti.:krele:

ja prije nego idem u “posao” s nekim provjerim u temi “Dobri i loši trgovci na Webmajstori.net forumu” jer sam isto imao par loših iskustava s nekim ljudima tu s foruma. najmanji je problem što ti uzme 100 , 200 kuna - više štete od onoga što ti zaj… na stranici

Izvorna tema je uklonjena jer se je radilo o potjernici u stilu virtualne potjere na divljem zapadu. Takva vrsta oglasa - u kojem se potražuje detektivska usluga - je po mojoj prosudbi upitno legalna.


Što da učinite ako vas netko prevari?

  1. Ako se radi o svoti ili protuvrijednosti od 1000 kn ili više, prijavite slučaj policiji, koja mora pokrenuti istragu po službenoj dužnosti. U slučaju da na Internetu postoje tragovi osobe na koju sumnjate, policija raspolaže odjelom koji zna i može doći u roku od dan ili dva do osobnih podataka.

  2. Ako se radi o svoti ili protuvrijednosti manjoj od 1000 kn, pokušajte stupiti u kontakt s drugim osobama koje su na sličan način prevarene, a sumnjaju da se radi o istom počinitelju, dok vaše zajedničke štete ne budu 1000 kn ili više, kada izvršite prijavu policiji.

  3. Ako se radi o svoti manjoj od 1000 kn ili vaš ponos ili emotivna šteta ili uvjerenost u neefikasnost policije ili osjećaj da se “ne radi samo o novcu” ili štogod drugo nalaže da uzmete stvari u svoje ruke, obratite se za pomoć odvjetniku (koji vam pet minuta razgovora vrlo vjerojatno neće naplatiti, a uvijek ćete se moći dogovoriti) ili detektivskoj agenciji (da, ima ih u Hrvatskoj, postoji i zakon koji ih regulira). One će vam u najmanju ruku pojasniti kako možete kao građanim na legalan naćin isljediti podatke potrebne da pokrenete tužbu (npr. možda možete ishoditi sudski nalog, pa dobiti podatke za kontakt izravno od ISP-a). U slučaju da osobu identificirate, oni će po vašem zahtjevu kontaktirati nju ili njene roditelje ako je maloljetna, čime se nećete izložiti dodatnim rizicima (pravnim ili fizičkim).

  4. Pošteni ljudi brzopletim postupcima vrlo često izuzetno zakompliciraju vlastitu situaciju, a i vlastiti život. Pitajte nekog odvjetnika, suca, pograničnog policajca na aerodromu ili sličnu osobu koju poznajete kako se stvari koje bi inače bile trivijalne daju zakomplicirati zbog neznanja, predrasuda ili pogrešne slike koju ljudi imaju o stvarima. Imajte na umu:

  • Ne smijete zapošljavati maloljetne osobe. Ako vas je maloljetnik “prevario” možda bi se vaša “pedagoška mjera” mogla pretvoriti u “batinu” s dva kraja.

  • Vlast da kažnjavaju imaju samo i jedino sudovi, a u privođenju ljudi pred njih im pomažu oni koji imaju posebne ovlasti, poput poput policije, zaštitarskih službi, privatnih detektiva i sl. Nitko u sustavu neće blagonaklono gledati ako netko taj monopol dovodi u pitanje, ma kako “benigne” njegove namjere bile.

.

Skrećem pažnju da postoji podforum “Poslovni oglasi” u kojem se traži da oglašivač objavi svoje podatke. Prebrojite sami koliko oglasa tamo ima. Ali, malo osigranja ipak postoji, koliko je realno moguće osigurati.

Iako bi bilo zgodno da forum može imati nekakvu vrstu dodatnog osiguranja (kao što, recimo, ima e-Bay), ipak je najnormalnija stvar i ne zahtjeva nikakvu naknadnu, niti prethodnu pamet upoznati se osobom s kojom stupamo u kontakt - ja se zovem tako-i-tako, ti se zoveš tako-i-tako. A u poslovnim kontaktima je normalno i uobičajeno razmjeniti provjerljive poslovne kontakte - upravo zato, zbog sigurnosti poslovanja i postoje bankovni računi i drugi instrumenti poslovanja.

Znači, to nisu stvari koje spadaju u tzv. “naknadnu mudrost”, već su normalne i svakodnevne uznice civiliziranog poslovanja. Zapravo, civiliziranog komuniciranja. Nisu naši pretci ipak bili toliki “lameri” zato što su si skidali šešire i razmjenjivali vizitke. Treba se zapitati, stoga, u kojoj mjeri ovu opaženu “poplavu prevaranata” zapravo uzrokuje i gubitak tog aspekta i koliko se anonimna komunikacija može nazvati “napretkom”, a koliko “nazadkom”. Možda je napredak prema nekom savjesnijem, iako otuđenijem svijetu?

Tko komunicira s drugim, a ne zna mu niti ime bi se zapravo trebao zapitati kamo to vodi. Svi se na internetu manje-više tako razgovaramo i to je, na žalost, posljedica ovog novog medija. Često je to frustrirajuće i u osobnoj korespondenciji (npr. kada ja komentiram nešto na Vladinom Facebooku i dobijem odgovor, tko mi je zapravo odgovorio?).

Ali ako dopustimo toj anonimnosti da pređe i u poslovne ili druge bliže i važnije odnose, nismo li smo onda mi ti koji miješamo “VL” s “RL-om”?


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja