Podela vlasnistva sajta [potpisivanje ugovora]

Pozdrav Webmajstori,

Imam u izradi portal za koji bih, kada se izrada zavrsi i releasuje radna verzija, trebao 20% samog sajta i da “prodam”.

Ono sto me zanima je, kakvu vrstu ugovora bih trebao da potpisem, tj. da spremim za tu drugu osobu kako bi on dobio neku vrstu potvrde da zaista ima 20% prava na njega, da ne bude samo “na rec”?

Redistruje se društvo sa ograničenom odgovornošću - DOO (bar se tako ta forma zove u Srbiji. Posle toga se definiše da je 20% firme “imesajtasadomenom” u vlasništvu nekoga ko je to kupio. Tako se slično odradilo za burek.com forum gde je kupac bio iz inostranstva.

Druga opcija bi bila zaštita žiga (ime domena( kod patentnog zavoda, pa posle toga definisanje ugovorom kako se to deli.

Ovo su neka okvirna razmišljanja, onako na brzinu kako bih ja to rešavao.

Ma jednostavno se kroz par stavki ugovora definiraju prava i obveze svih stranaka koji sudjeluju u raspodjeli i ovjeri se kod javnog bilježnika. Nisam pravnik, ali mislim da DOO nije nužan u ovoj priči.

1 Like

Može se riješit na više načina i zapravo nije komplicirano. Jedan od načina je da stavite sve što smatrate važnim na papir i onda to pretočite u ugovor. Drugi način može biti otvaranje firme samo u ove svrhe koja će biti stopostotni vlasnik web stranice i svega povezanog sa njom, a onda tom nekom preneseš 20% vlasništva firme, ili to odrediš još kod otvaranja firme.

Ugovorom definirate međusobne obaveze koje sami konstruirate.
Ovjera kod javnog biljeznika je samo ovjera potpisa, da se u slučaju spora potpis ne mora vještačiti i dokazivati. Znači javni bilježnik nema veze s vašim dogovorom i možda vam i ne treba ako ste partneri od povjerenja. Ne skodi naravno…a ako obojica imate pečate, onda je pečatiranje jednako valjano ko biljeznik.

1 Like

Ovjera potpisa kod bilježnika je toliko jeftina da je glupo na odraditi to jer je lakše dokazati ispravnost potpisa. Uglavnom se slažemo oko ovoga, @bozoou .

Hvala ljudi, definitivno cu odraditi “rucno”, uz overu :slight_smile:

1 Like