Pomoć za ulazak u trag spamerima

U nekom periodu unatrag sam počeo dobivati spam na svoju privatnu e-mail adresu koju nigdje nisam javno objavio. Želio bih doći do više informacija o izvoru spama, pa me zanima ako netko ima više informacija.

E-mailovi imaju jednu specifičnost, na dnu svakoga se nalazi obavijest u kojoj se pošiljatelj poziva na “čl. 101. točka 2 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN 90/11)”, što je zastarjela referenca. Također se nalazi i link za odjavu koji ne vodi nikuda.

Čini se da se radi o nekome tko nudi uslugu slanja promidžbenih mailova klijentima, a temeljem nekakve kupljene liste mailova koja sadrži i privatne e-mail adrese. Koliko sam do sada saznao, možda se radi o nekakvoj firmi naziva “Dot-Com” iz Osijeka. Ukoliko ste dobili takav spam, pa iz zaglavlja e-mailova možete saznati nešto više o pošiljatelju, podijelite! Htio bih svakako ukloniti svoj e-mail iz te liste.

Odgovori im ko i ja :smiley:

Da znam koji su, ne bi bilo problema. Problem je što ne znam tko šalje. Nema smisla da odgovaram firmama koje pojma nemaju o čemu se radi.

Mozes li staviti nekako njihov domen sa kojeg salju mailove na ignore listu

Oni šalju e-mailove u ime poduzeća čiju kampanju rade. U “From” polju stoji e-mail adresa firme čiju kampanju rade, a ne njihova. Tako da se to uvijek mijenja.

Jedino bi se preko zaglavlja e-maila moglo vidjeti preko kojeg ISP-a je mail slan, pa pisati na abuse službu tog ISP-a. S time se još nisam stigao baviti.

No, ono što mene ovdje zanima je doći do onih koji preprodaju tu bazu e-mailova. Jer očigledno je da kruži nekakva baza e-mailova koja čak sadrži u paketu i naputak što pisati kao “disclaimer” u mail da se, kakti, ne bi kršio zakon. Htio bih doći do toga tko preprodaje tu bazu.

Napišeš na forumu da kupuješ bazu i oni će sami doći :slight_smile:

1 Like

Pošalji mi na PP svoj email na koji ti stiže spam, možda ti ja mogu pomoći.

Zove se (podaci poznati moderatoru) i stanuje u Tenji. Njegova firma posjeduje stranicu dot.com.hr i na njoj se jasno vidi da firmama nudi “besplatno” reklamiranje.
Naravno, preprodaje naše osobne podatke firmama koje nas zatim zatrpavaju spamom.
Nedavno sam obavijestio državno odvjetništvo a zatim i policiju o svemu i nadam se da će mu zavrnuti vratom.
Mrzim spam i spamere i borim se protiv njih svim (legalnim) sredstvima.

Inače, najbolji način da dobijete podatke je da firmi koja vam je poslala spam odgovorite od prilike ovako:
Molim da nam javite od koje ste firme kupili (moju) e-mail adresu [email protected] jer ćemo je tužiti za preprodaju osobnih podataka.
U slučaju da to odbijete napraviti, tužit ćemo vas za slanje spama pa ćete onda HAKOMu i policiji objašnjavati od kud vam ova adresa te zašto ste svoju reklamu slali na desetine hiljada mailova bez dozvole i znanja korisnika ovih adresa…

Vlasnici nekih firmi se onda useru od straha i odaju od koga su kupili baze.
Dalje svako po savijesti. Dal ćete ih prijavit policiji ili ih posjetiti s batinom, vaš odabir :wink:

1 Like

Odličan prilog! Hvala.

Samo želim nadodati da je gornji upit utemeljen u zakonu, u Zakonu o zaštiti osobnih podataka - ako netko koristi nečije osobne podatke, dužan je na zahtjev osobe čiji su to podaci, dostaviti niz informacija, između ostalog i izvor podataka, način njihovog prikupljanja.

Također možeš uvijek o nedopuštenoj upotrebi osobnih podataka obavijestiti AZOP - oni su najmjerodavniji u ovome, jer svaka zbirka osobnih podataka (a prema mišljenju AZOP-a osobni e-mail jest osobni podatak) mora biti prikupljena u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka, te prijavljena u registar AZOP-a.

Uklonio sam osobni podatak, ime, ali ga je lako pronaći upisom domene u dns.hr