Ponavljanje slike preko cijele stranice footer (problem)

Pozdrav, evo ovako imam jedan problem, uzeo sam jedan kod koji trebam izmjenit, vise manje sam ga cijelog izmjenio i dodavao sam svoje stvari ali imam jedan problem, ne mogu nac zasto mi footer ima odredenu velicinu, ja bi htio da ga razvuce preko cijele stranice (repeat-x) ali da pocinje od ruba lijevog pa do kraja desno, a on trenutno ima neku svoju poziciju i ide do odreden broj px.

Ovo je kod pa mi recite sta je tu krivo, jer ja ne mogu nac…

I jos dva pitanja, koja je razlika kad se stavlja pod ime klase da pocinje sa # i sa ., koja je razlika izmedu tog dvoje?

I da li postoji neki program tipa notepad++ koji radi nesto tipa visual studio i slicno da kad ja drzim mis na

da mi on automatski pokaze di se taj div zatvara, kao recimo code blocks u c-u kak ima sa zagradama da pomaze…a da mi taj program sluzi samo za upisivanje tog koda i nista vise.
body {
	background-color: orange;
	font-family: Arial, Verdana, Helvetica, sans-serif;
	font-size: 16px;
	padding: 0px;
	padding-top: 10px;
	margin: 0px auto;
 	width: 980px;
	color: white;
	
}
a:link, a:active, a:visited {
	color: #196CE8;
	text-decoration: none;
}
a:hover {
	color: #FFFFFF;
	text-decoration: none;
}
p {
	color: #red;
}
hr {
	border: 0px solid #050201;
	border-bottom: 1px solid #050201;
}
h1 {
	color: orange;
	font-size: 100%;
	
}
#main_frame {
	background-image: url(background4.jpg);
	width: 800px;
	background-repeat: repeat-y;
	border: 1px solid #c2701f;
	border-bottom: 0px solid #c2701f;
	margin: 0px auto;
	padding: 0px 0px 0px 0px;
   

	
}
#naslov{
	font-family: Arial, Verdana, Helvetica, sans-serif;
	font-size: 24px;
	/*text-align: center;*/	
	padding: 0px 0px 0px 20px;


}


#menu {
	background-image: url(pattern.gif);	
	background-repeat: repeat-x;
	/*background-color:orange;*/	/*Menu izgled*/
	background-position: top left;
	text-align: left;
	padding: 20px 20px 10px 0px;
}
#menu a {
	color: orange;		/*Menu linkovi*/
	font-size: 105%;
	
}
#header {
	padding: 0px;
	margin: 0px;
}


.content_box {
	width: 420px;
	float: left;
	overflow: hidden;
	/*padding: 20px;*/
	padding: 0px 200px 0px 180px;
	
}
.content_box h1 {		/*Podnaslovi*/
	color: orange;
	font-size: 20px;
	text-align: left;
}
.content_box P {
    margin: 0;
    padding: 0 0 0 10px;
    float: left; 
    width: 500px;  /*Sirina content boxa*/

}
.content_box img {
	border: 0;
	margin: 0;
	padding: 0;
	float: left;
	

}

.left_link {
	width: 275px; 
	float: left;
	margin: 10px 0 10px 25px;
	padding: 0;
}
.left_link h1 {
    text-align: left;
    margin: 0;
    padding: 10px 0 5px 0;
}
/*
.left_link #bg_right_box {
	background-image: url(dokumentacija.png);
	background-repeat: no-repeat;
	text-align: right;
	width: 260px; 
	height: 114px;
	overflow: hidden;
	padding: 30px 20px 0px 10px;
}
*/
#footer {
	background-image: url(pattern.gif);
	background-repeat: repeat-x;
	font-size: 90%;
	color: black;
	padding: 10px 10px 14px 0px;
	text-align: center;
	
	
	
}
.spacer {
	height:0px;
	clear: both;
}

Html vam ne treba.

[quote=“wot”]Pozdrav, evo ovako imam jedan problem, uzeo sam jedan kod koji trebam izmjenit, vise manje sam ga cijelog izmjenio i dodavao sam svoje stvari ali imam jedan problem, ne mogu nac zasto mi footer ima odredenu velicinu, ja bi htio da ga razvuce preko cijele stranice (repeat-x) ali da pocinje od ruba lijevog pa do kraja desno, a on trenutno ima neku svoju poziciju i ide do odreden broj px.

Ovo je kod pa mi recite sta je tu krivo, jer ja ne mogu nac…

I jos dva pitanja, koja je razlika kad se stavlja pod ime klase da pocinje sa # i sa ., koja je razlika izmedu tog dvoje?

I da li postoji neki program tipa notepad++ koji radi nesto tipa visual studio i slicno da kad ja drzim mis na

da mi on automatski pokaze di se taj div zatvara, kao recimo code blocks u c-u kak ima sa zagradama da pomaze…a da mi taj program sluzi samo za upisivanje tog koda i nista vise.
body {
	background-color: orange;
	font-family: Arial, Verdana, Helvetica, sans-serif;
	font-size: 16px;
	padding: 0px;
	padding-top: 10px;
	margin: 0px auto;
 	width: 980px;
	color: white;
	
}
a:link, a:active, a:visited {
	color: #196CE8;
	text-decoration: none;
}
a:hover {
	color: #FFFFFF;
	text-decoration: none;
}
p {
	color: #red;
}
hr {
	border: 0px solid #050201;
	border-bottom: 1px solid #050201;
}
h1 {
	color: orange;
	font-size: 100%;
	
}
#main_frame {
	background-image: url(background4.jpg);
	width: 800px;
	background-repeat: repeat-y;
	border: 1px solid #c2701f;
	border-bottom: 0px solid #c2701f;
	margin: 0px auto;
	padding: 0px 0px 0px 0px;
   

	
}
#naslov{
	font-family: Arial, Verdana, Helvetica, sans-serif;
	font-size: 24px;
	/*text-align: center;*/	
	padding: 0px 0px 0px 20px;


}


#menu {
	background-image: url(pattern.gif);	
	background-repeat: repeat-x;
	/*background-color:orange;*/	/*Menu izgled*/
	background-position: top left;
	text-align: left;
	padding: 20px 20px 10px 0px;
}
#menu a {
	color: orange;		/*Menu linkovi*/
	font-size: 105%;
	
}
#header {
	padding: 0px;
	margin: 0px;
}


.content_box {
	width: 420px;
	float: left;
	overflow: hidden;
	/*padding: 20px;*/
	padding: 0px 200px 0px 180px;
	
}
.content_box h1 {		/*Podnaslovi*/
	color: orange;
	font-size: 20px;
	text-align: left;
}
.content_box P {
    margin: 0;
    padding: 0 0 0 10px;
    float: left; 
    width: 500px;  /*Sirina content boxa*/

}
.content_box img {
	border: 0;
	margin: 0;
	padding: 0;
	float: left;
	

}

.left_link {
	width: 275px; 
	float: left;
	margin: 10px 0 10px 25px;
	padding: 0;
}
.left_link h1 {
    text-align: left;
    margin: 0;
    padding: 10px 0 5px 0;
}
/*
.left_link #bg_right_box {
	background-image: url(dokumentacija.png);
	background-repeat: no-repeat;
	text-align: right;
	width: 260px; 
	height: 114px;
	overflow: hidden;
	padding: 30px 20px 0px 10px;
}
*/
#footer {
	background-image: url(pattern.gif);
	background-repeat: repeat-x;
	font-size: 90%;
	color: black;
	padding: 10px 10px 14px 0px;
	text-align: center;
	
	
	
}
.spacer {
	height:0px;
	clear: both;
}

Html vam ne treba.[/quote]

ovako odgovor na prvo pitanje se nalazi unutar html-a koliko sam shvatio po css-u footer ti se nalazi unutar #main_frame-a a on ima zadanu fiksnu širinu 800px i margin left/right auto tako da je u centru. Ti bi trebao izvadit taj footer van ovog main_fraima u samom html-u te unutar njega napravit još jedan div s kojim ćeš centirat njegov sadržaj.

drugo - unutar css datoteke id označavaš sa # a class sa . Ovdje na forumu možeš naći dosta linkova na razne škole učenja html-a i css-a pa malo prouči.

treće - aptana ti super radi to, počneš sa selekcijom određenog diva i on ti označi gdje je njegov kraj

Main_frame je za pozadinu ali onu po sredini, ima dvije pozadine, jedna na kojoj je samo tekst a druga je ona na kojoj je sve to.

Ovo je html kod

[HTML]<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>

Tehničko Veleučilište u Zagrebu, Praksa
		<div id="main_frame">
		<div id="menu">
			&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<a href="onama.html"><b>O nama</b></a>
			&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<a href="autori.html"><b>Autori</b></a>
		</div>
		<div id="naslov"><h1>Tehničko Veleučilište u Zagrebu

Praksa

			<div id="general_content">
			    <div class="left_link"><h1>Preuzeto sa:</h1>
			        <a href="http://moj.tvz.hr/">moj.tvz.hr</a>
		        </div>
			    


			<div class="content_box">
            		<h1>Dokumentacija za praksu</h1>
            		<img src="dokumentacija.png" height="40px" />
            		<p>

Studenti prije samog pocetka rada u firmi moraju dogovoriti sa mentorom uvjete rada, te se mentor mora složiti sa firmom u kojoj ce se praksa obavljati. Mentor studentu potpisuje “Zadatak strucne prakse” ukoliko se slaže sa radom u dogovorenoj firmi.
Kod popunjavanja formulara bitno je da se papir ispuni prije potpisa mentora.
Nakon što student obavi praksu u firmi u trajanju od 20 radnih dana popunjava formular “Potvrda o obavljenoj strucnoj praksi studenta” koji mu firma u kojoj je radio potvrduje potpisom i pecatom.
Ukoliko je student obavljao praksu vezano uz temu završnog rada tada ne mora pisati dnevnik rada. Ovaj podatak se mora evidentirati na dokumentu kojeg potpisuje mentor.

			<div class="spacer"></div>
            		<h1>Strucna praksa u firmi Teched</h1>
            		<img src="net.gif" height="40px"/>
            		<p>

Studenti koji su zainteresirani za studentsku praksu .NET programera uobicajeno dobivaju priliku raditi u timu na zadacima razvoja poslovnih rješenja za velike i srednje korisnike prema projektnom zadatku, te posebno prema programskoj, funkcionalnoj i tehnickoj specifikaciji. Prednost imaju studenti viših godina ili apsolventi.
Zainteresirani studenti trebali bi zadovoljavati vecinu od navedenih uvjeta:
Poznavanje teorije objektno orijentiranog programiranja
Poznavanje metodologije izrade Windows i Web aplikacija na Microsoft .NET platformi
Prakti?no znanje programiranja i razvojne okoline u Microsoft programskim i razvojnim alatima (Visual Studio 2005 ili Visual Studio 2008)
Dobro poznavanje C# programskog jezika
Poznavanje relacijskih baza podataka predstavlja prednost (Microsoft SQL Server, T-SQL)
Poželjna je proaktivnost, komunikativnost, inicijativa, vještina rješavanja problema, odgovornost, savjesnost i sklonost timskom radu

	<div id="footer">Pripremili </div>
[/HTML]

No. 1. br ti nwtreba u paragrafima ako ga već koristi ga pravilno

No. 2. Nisam baš svatio šta ti treba sa foterom, no ako ti treba neka pozadina za njega preko cijele širine onda.

kod futera

#bg-footer{background: #000 url(slika koja ti treba) repeat-x top left; margin:0; padding:0;}
#footer{margin:0 auto; padding:0; width:960px;}

#000 promjeni u boju koju trebaš za slučaj ako ti bude footer veći od slike da se to ne primjeti. te dodaj kod koji ti treba u footeru

Evo probao sam ovo sta si mi dao i opet mi nejde preko cijele strane nego opet uzima neke svoje margine od kud do kud ide…ja bi htio preko cijele stranice da ide…

pa daj nam link stranice, tako s firebugom odmah vidim sta treba promijeniti… lakse je a ne da tu pogadjamo i ako se nesto treba promijeniti u htmlu tocno ti kazemo…

ma nisam je uopce publish, to sam radio sa notepadom++ za jedan projekt, al sam uspio sredit, samo sam uzeo da mi ide od main framea div i to je to, pa mi je poravnao automatski, bilo bi ljepse nego da idem preko cijele kako sam mislio…al hvala svima koji su pomogli :slight_smile:

Evo imam jos jedno pitanje, kako da napravim shadow, kad ovo stavim mi se nista ne dogada text-shadow: 0.6em 0.6em red;

http://www.w3schools.com/cssref/css3_pr_text-shadow.asp

ako gledas s IE onda naravno nista ne vidis…

ima neki nacin da nes tog tipa radi na IE? jer moram to prezentirat bas na IE a pozadina koja mi se svida ima prijelaze male sa tamnog na svjetlo pa bi trebalo bit nes tipa shadow ili neke poluprozirne pozadine iza slova da se lako cita…ima neko ideju?

prouči ovaj članak možda ti pomogne

http://www.useragentman.com/blog/2011/04/14/css3-text-shadow-can-it-be-done-in-ie-without-javascript/

problem ti je u tome šta ti body ima width: 980px, izbriši to iz css-a pa će ti biti preko cijele stranice background od footera.

text-shadow je ponašanje od CSS3 no to još nije ušlo ko standard moraš napisat specifićan kod za Browsere onda bu ti radilo. Ono kak sam ti napiso bu ti radilo samo bg-footer nesmije biti unuta onog #main_frama. bg-footer moš još dodat width:100% il min-width:100% i position rfelative u CSS-u.

Uspio sam si to sredit kak treba, sad mi treba nesto da mi se tekst vidi na pozadini koja ima prijelaze, a to bi postigo tako da stavim neku sjenu ali je problem sta mi IE to ne prepoznaje pa mi treba neki nacin :smiley:

kao što rekoh ili koristi sliku ili CSS3

Ako koristiš CSS3 koristi kod za taj browser i radit će ti.

Jesi li pogledao link koji sam ti gore napisao, članak o haku text-shadowa za IE7

Jesam ali sam promijenio pozadinu koja mi je najbolja do sad i sad se sve dobro vidi i uskladeno je kako treba tako da mi ne treba shadow, izbjego sam to :slight_smile:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja