Shvaćam da svatko ima svoje viđenje kako infrastruktura treba izgledati, ali kad razmatramo generalne stvari, onda svakako treba uzeti u obzir:
kome je infrastruktura namjenjena
kakvi su kapaciteti potrebni
zadovoljavaju li kapaciteti potrebe
koji su financijski uvjeti izgradnje
kakvu sigurnost infrastruktura donosi
SAD i EU su generalno velika tržišta, puno veća od hrvatskog. Zato je tamo i sve u većem obujmu. No to ne znači da je i kvalitetnije i bolje. Da skratim, pogledajmo listu najvećih domaćih portala - i pogledajmo gdje su smješteni. O čemu da onda dalje raspravljamo…
Stvar je u tome što su domaći portali upravo okrenuti isključivo domaćem tržištu, slažemo se? Surferima iz Hrvatske. I zbog toga što se radi o “lokalnom” pristupu CIX resursi su dovoljni. Ali, hosting kompanija mora gledati šire - postoje klijenti koji su okrenuti potpuno hrvatskom tržištu a postoje i oni koji su okrenuti potpuno stranom ili i jednom i drugom, globalno - a za takve HR datancetri i njihovi uplinkovi jednostavno često nisu dovoljno dobri.
Evo ti primjer Plus hostinga, oni imaju dobar dio servera u Optimi ali ako pogledaš intervju g. Gembeca za emisiju e-Hrvatska, čuti ćeš njegovu izjavu da “hrvatski datacentri niti blizu ne mogu konkurirati europskim ili američkim”:
(3:00 minuta)
Anyway, koliko sam ja uspio istražiti, gotovo svi hosteri koji se hvale serverima u ZG još uvijek imaju neke servere vani, a i oni koji su istakli da imaju servere vani već imaju i neke servere u HR, barem u nekoj testnoj fazi.
Cijela je ta priča prenapuhana oko lokacije servera, bitno je da se radi i dobrom i pouzdanom datacentru koji nudi dovoljnu razinu kvalitete i brzine tako da su oni kojima je jedini argument “serveri su u ZG” IMHO fulali celi fudbal.
[quote=“Gosaric”]Stvar je u tome što su domaći portali upravo okrenuti isključivo domaćem tržištu, slažemo se? Surferima iz Hrvatske. I zbog toga što se radi o “lokalnom” pristupu CIX resursi su dovoljni. Ali, hosting kompanija mora gledati šire - postoje klijenti koji su okrenuti potpuno hrvatskom tržištu a postoje i oni koji su okrenuti potpuno stranom ili i jednom i drugom, globalno - a za takve HR datancetri i njihovi uplinkovi jednostavno često nisu dovoljno dobri.
Evo ti primjer Plus hostinga, oni imaju dobar dio servera u Optimi ali ako pogledaš intervju g. Gembeca za emisiju e-Hrvatska, čuti ćeš njegovu izjavu da “hrvatski datacentri niti blizu ne mogu konkurirati europskim ili američkim”:
(3:00 minuta)
Anyway, koliko sam ja uspio istražiti, gotovo svi hosteri koji se hvale serverima u ZG još uvijek imaju neke servere vani, a i oni koji su istakli da imaju servere vani već imaju i neke servere u HR, barem u nekoj testnoj fazi.
Cijela je ta priča prenapuhana oko lokacije servera, bitno je da se radi i dobrom i pouzdanom datacentru koji nudi dovoljnu razinu kvalitete i brzine tako da su oni kojima je jedini argument “serveri su u ZG” IMHO fulali celi fudbal. :D[/quote]
Haj, kada citiras “gospodina gembeca”, daj ga citiraj kako treba, ono tipa, citanje s razumijevanjem, znas njegov mail, biti ce mu drago da ti pomogne drugi puta kada ces raditi predavanje na temu hostinga.
Svi hosting paketi uključuju:
cPanel
4,500 Free Website Templates
Neograničen broj poddomena i mySQL baza
Podrška za PHP, CGI, SSI, SSL, CRON
Podrška za FrontPage ekstenzije
Statistika prometa
Fantastico deLuxe
Quickinstall
Preko 75 Open source CMS skripti koje možete instalirati jednim klikom
Wordpress - Idealan za personalni blog
Joomla & Drupal - Profesionalna CMS riješenja
Magento - Besplatna E-Commerce platforma za Vaš web shop
QuickInstall script auto-installer sa preko 90 besplatnih skripti za instalaciju
Svi hosting paketi uključuju:
cPanel
4,500 Free Website Templates
Neograničen broj poddomena i mySQL baza
Podrška za PHP, CGI, SSI, SSL, CRON
Podrška za FrontPage ekstenzije
Statistika prometa
Fantastico deLuxe
Quickinstall
Preko 75 Open source CMS skripti koje možete instalirati jednim klikom
Wordpress - Idealan za personalni blog
Joomla & Drupal - Profesionalna CMS riješenja
Magento - Besplatna E-Commerce platforma za Vaš web shop
QuickInstall script auto-installer sa preko 90 besplatnih skripti za instalaciju
Ja se stalno pitam jednu stvar a to je zašto ljudi uzimaju ove domaće hostinge?
Cijene su im katastrofalno visoke a nude jako malo prostora, prometa, broj domena itd.
Kad uspoređujemo naše sa stranim razlika je nebo i zemlja.
Eto molim nekog da mi odgovori zašto bi se odlučio za domači hosting kad za istu cijenu dobijem puno manje nego što mi nudi strani?
[quote=“kluki”]Ja se stalno pitam jednu stvar a to je zašto ljudi uzimaju ove domaće hostinge?
Cijene su im katastrofalno visoke a nude jako malo prostora, prometa, broj domena itd.
Kad uspoređujemo naše sa stranim razlika je nebo i zemlja.
Eto molim nekog da mi odgovori zašto bi se odlučio za domači hosting kad za istu cijenu dobijem puno manje nego što mi nudi strani?[/quote]
zato i je kriza kad sve kupujete vani a naše ko j…be
Kad uspoređujemo naše sa stranim razlika je nebo i zemlja. - po čemu to misliš?
Eto molim nekog da mi odgovori zašto bi se odlučio za domači hosting kad za istu cijenu dobijem puno manje nego što mi nudi strani? - strani hostinzi su PRESKUPI, na mjesečnoj cijeni ne,ali kad gledaš godišnje DA.
btw. očito nisi istražio novije hostinge u HR koji rade možda tek godinu-dvije kakvu ponudu imaju i po kojim cijenama ,a te support…
Prešao sam i ja dosta providera, svi su bili ok, na nijednog nemogu reć da nije bio dobar, no izabrao sam BSP Hostingjer imaju odlične cijene, i usluga kao i podrška je na nivou…
[quote=“Tarantula”]Ma Amerikanci su majka! Hostgator, Bluehost i DreamHost
Sve Domace je nepouzdano do bola![/quote]
HG i DH su najobicnije ■■■■■ gdje ti se na supportu javi osoba tipa Jessica M iz Filipina koja ti prvo sjebe cijeli sajt i onda te nakon toga moli da joj das dobru ocjenu.
Uz to su im shared paketi cesto uzasno spori.
Manje i dedicirane firme pruzaju najbolje usluge, sto je i logicno jer se trude. Hosting se bira po kvaliteti ne kvantiteti.
Godaddy i infoit.hr su moji ostingi. Godaddy sam imao par problema ali su mi preporucili da se besplatno upgrejdam na 4GH hosting i moram rec da je sad sve super. Kod njih imam cirka 25 stranica hostano na tom hostingu.
Infoit je isto dobar, na pocetku su bili mali problemi ali dosad se samo cujemo kada treba produzit hosting, dakle jednom na godinu, ako ste za domace definitivno su oni jako pouzdani.
[quote=“Tarantula”]Ma Amerikanci su majka! Hostgator, Bluehost i DreamHost
Sve Domace je nepouzdano do bola![/quote]
Ne slažem se s tobom… Imao sam hosting na Bluehost, forum od 800 članova, jednog jutra idem na forum, kad ono, NEMA FORUMA…kontaktiram im support, kao disk izgorio, pitam za backup i na tome je stalo…
[quote=“Domi”]zato i je kriza kad sve kupujete vani a naše ko j…be
Kad uspoređujemo naše sa stranim razlika je nebo i zemlja. - po čemu to misliš?
Eto molim nekog da mi odgovori zašto bi se odlučio za domači hosting kad za istu cijenu dobijem puno manje nego što mi nudi strani? - strani hostinzi su PRESKUPI, na mjesečnoj cijeni ne,ali kad gledaš godišnje DA.
btw. očito nisi istražio novije hostinge u HR koji rade možda tek godinu-dvije kakvu ponudu imaju i po kojim cijenama ,a te support… ;)[/quote]
Malo kasnim sa odgovorima ali eto ih :zzzz:
Razlika nebo i zemlja je u cijeni domena (strani $10 - 54 kn a domaći 70 kn)
Prostor na disku (strani je neograničen a domaći oko 10 GB za istu cijenu)
Cijene netreba uspoređivati jer za neograničen broj domena, prostora na disku, mj. promet, FTP acc, e-maila, Simplescripts itd. da ne nabrajam što je sve neograničeno naši hostinzi bi imali cijenu oko 2000 kn godišnje :cugi:
Sory ali nemožeš mi reći da je hosting skuplji godišnje od mjesečnog :neznam:
Još samo da spomenem nove hostinge u HR i njihovom support-u :telefon:
Danas je nedjelja i nađi mi HR support koji je danas online a pogledaj na HostMonster, HostGator i ostale poznate hostinge.
Mnogi su kod nas zakupili reseller hostinge i pokušavaju zaraditi neku pinku
ali što se dogodi kad se računica ne poklapa tj. kod nas je mala zainteresiranost ljudi za to i jako je mala zarada a reseller hosting se mora plačati. Mnogi će odustati nakon nekog vremena i onda dolazi…
Baš i ne vjerujem svakom novom hostingu koji ima male cijene :mad:
Unlimited ili ne ja nemam problema sa njima a domaći hostinzi su tek odnedavno počeli stavljati prihvatljive cijene za svoje hosting pakete (valjda jer raste konkurencija) :ehm: