Porez na dobit (buduću)

Dakle kako biste vi riješili situaciju i da li biste išta dirali ili ostavili kako je?

Situacija, radili smo prošle godine 11 i 12 mjesec, dosta računa pokupili uplata, čak nerealno jer eto nakupilo se jer smo čekali da npaltimo preko firme.

Okinula porezna porez na dobit 2014.i platili, i sve 5.

No za ovu 2015. nabili nam porez na buduću dobit, kao da smo prošle godine radili cijele godine, i naravno da takvu dobit nemamo ove godine.

I plaćamo to uredno, itd… I znam da onda smo mirni vjerovatno za iduću godinu itd, jer ćemo biti u pretplati. Već jesmo.

Ali da li bistevi to tražili nazad, tu pretplatu, ili ima tko isukustva s tim?

Sada nam je stav da ćemo to sve platiti, ali koji glupi zakon.
Oni računaju kao za cijelu godinu, a firma radila prošle godine 2 mjeseca…

Ako tražiš povrat to ti je u većini slučajeva kao i da tražiš posjetu porezne inspekcije. Čisto da znaš :slight_smile:

slazem se s mitokom ija sam u preplati a knjig mi rece bolje ne trazit nis…za par god ce se izravnat hehe

Ista stvar su rekli i meni, ali što se mene tiče bolesno što nam rade, a ako hoćeš pravdu neku još najeb**.

Strava.

@webmajstor007 istu situaciju sam i ja imao 2013. godine kada sam jednu od firmi otvorio u 12/2013. Imao sam dobit 15.000 kn i porez na dobit od 3000 kn. Buduci da nisam znao za taj zakon/pravilo … mislio sam da se akontacije poreza na dobit racunaju uvijek porez na dobit/12 … ali NE, one se racunaju dobit/broj mjeseci poslovanja u godini otvaranja i tako su ti oni meni obracunali 3000 kn akontacija poreza na dobit mjesecno. 6 mjeseci sam placao a onda sam uputio dopis s privremenom bilancom i racunom dobiti i gubitka i time sam im prikazao da nema potreba za time buduci da dobit nece biti ni priblizna tom omjeru 3000 kn x 12 mjeseci. Nakon navedenog su mi smanjili za narednih 6 mjeseci akontaciju pretporeza i sve je bilo OK. Ovih 6 x 3000 kn nisam trazio povrat (to nemoj ni u ludilu) vec nemoj placati PDV pa kada dug tebi prema njima i obratno bude na 0, trazi knjigovodju neka ih zove i neka naprave rasknjizenje i to ti je to. Alergicni su kad se trazi povrat, kompliciraju, salju nadzore i sve ostalo. Svakako trazi smanjenje akontacije poreza … jer i njima je u interesu da kasnije ne moraju vracati lovu a time i sebi i njima rjesavas problem. I zapamti, budi dobar s referentom/referenticom u poreznoj, jer one/oni zlata vrijede.