Porez na prodaju dionica?

Pozdrav, ukoliko je netko upućen i zna, molio bih malu pomoć.
Ukoliko se odlučim na prodaju nekih dionica, koje sam nasljedio i imam već više od 10 godina, kako ide pitanje oko poreza? Jesam li dužan platiti porez, i ukoliko jesam koliko i kako?

To su naknadno uveli taj porez. E sad ja sam prodao te dionice ne tako davno, cca prije 2 ili cak 3 godine mislim da je ili onda se uveo taj zakon ili se uvodio pa sad neznam, ali cini mi se da sam ja samo prodao uzeo pare i potrosio. Nisam nista nikog pitao niti sam ista trazio za te poreze. No cini mi se da su oni to sve obracunali kod prodaje.

Pa tako da ces kod prodaje vidjeti dali se i koliko tog poreza platilo. Mislim da je to jedini nacin da se naplati porez, direkt kod prodaje na burzi jer nju mogu kontrolirati, ovako da ti to sam nosis, neznam tko je lud da nosi i trazi, pa te salju vamo tamo…

…Ne

Dionice bi se prodavale preko ugovora ja (osoba A), nekoj privatnoj osobi (osoba B). Potpišemo ugovor, kod javnog bilježnika se ovjeri i sve, odemo u banku on uplati novac na moj račun i tjt.

Ne bi ni ja razmišljao, no taj ugovor se šalje onom društvu za dionice i sve koliko sam upućen, stoga neznam da li oni imaju kontakt s poreznom.

Možeš li mi reći da li je to sigurno? Vidim da si podebljao “imam već više od 10 godina”, tražio sam dosta po netu, pa našao da svi koji imaju od prije 2016. godine čini mi se ne moraju plaćati porez?

Hvala obojici!

Točno, i oni koji ih drže više od 3 godine, a kod tebe je oboje slučaj. Nema poreza.

Ako su to dionice koje kotiraju na burzi i koje imaju kakvu takvu likvidnost (i ako si u Zg ili ti je blizu) onda ti je najbolje da sa rješenjem o nasljeđivanju odeš u SDA (Heinzelova 69 ili neki blizu broj :slight_smile: , ako se nisu selili) i tražiš da te registriraju kao investitora i prebace na tvoj račun te dionice. Onda odeš s tim kod bilo kojih brokera i sa njima registriraš te dionice i normalno zadaš nalog za prodaju na burzi i povučeš novac na bankovni račun.

Možeš i ovako preko bilježnika, pa će onda kupac s tim ugovor ići u SDA i kod brokera, ali će ti vjerojatno radi toga ponuditi manju cijenu od one koja je na burzi.

1 Like

Hvala puno na odgovoru! :slight_smile: U Ri sam, ponudio je onu cijenu koja je tržišna vrijednost dionice. Hvala još jednom na opširnom odgovoru :slight_smile:

Onda možeš i tako preko bilježnika :slight_smile:

1 Like