Portal za naše tržište?

Lijepi pozdrav webmajstorima. Pratim forum neko vrijeme, ali dosad se baš nisam uključivao u rasprave.

Poslije niza manjih projekata namjeravam pokrenuti jedan veći. Radi se o portalu za naše tržište koji bi uključivao zanimljivosti iz različitih područja prezentirane na kvalitetan način. Također, bavio bi se analiziranjem aktualnosti, što bi, vjerujem, ako bude kvalitetno mogli linkati i drugi portali pa bih time dobio posjetu. Uglavnom, zanimljivosti, sport, aktualnosti, znanstvena otkrića, how-to tekstovi itd. Dakle široka lepeza, ali teme obrađene na kvalitetan način. Imam neke ideje u vezi izgleda tekstova kojima bi oni bili pristupačniji korisnicima, lakše čitljivi, vizualno ljepši itd. Išao bih na dosta tema koje su bliske mlađoj generaciji, koja jako puno koristi facebook, a tamo im se pojavljuju linkovi na jako loše tekstove. Recimo da bi na sajtu bilo sve osim politike, ali bi bile, primjerice, ekonomske aktualnosti od ozbiljnih tema.

Prvo pitanje je ima li uopće smisla pokretati portal za naše tržište? Budući da je Adsense cpc jako nizak bojim se da bez ogromnog broja posjeta ne bih imao zadovoljavajuće prihode. Vidim da i jutarnji, večernji, index imaju svakakve “vijesti” koje ne priliče njihovom renomeu pa je li možda konkurencija prejaka?

Pisanje tekstova nije nikakav problem i to će biti odrađeno na kvalitetan način. Za početak sam mislio napisati 200-300 tekstova prosječne dužine 500 riječi, bi li to bilo dovoljno za ozbiljan početak? Sam sam u ovome projektu jer baš i ne volim internet partnerstva, pogotovo jer se na početku radi besplatno pa mnogi odustanu. Budući da idem sam u ovaj projekt ne znam hoću li moći pisati 10 tekstova dnevno, što bi jedan portal trebao imati, tako da pozivam zainteresirane, ukoliko žele postati na neki način partneri, neka mi se jave, pogotovo ako vide potencijal u mojoj ideji.

Student sam, tako da bih htio nakon završenog faksa imati nekakav izvor prihoda, a bilo bi dobro da to bude i tijekom faksa.

Planiram uložiti novce u marketing, premium template i slično. Je li ovo izvedivo i je li moguće da imam dobre prihode od ovog ili da se orijentiram na više manjih projekata ili nešto treće?

Evo ti moj savet:

Umesto sto ces da radis 200-300 clanaka mesecno za bednih 0.03$ po kliku, bolje nadji nishu koja te interesuje i radi 20-30 clanaka mesecno za dobrih 0.3$ po kliku, normalno na stranom trzistu.
Umesto da radis portal, uzmi nishu koja te intresuje i pisi. Nema veze ako nisi ekspert u tome, ljudi volje da citaju i prate ljude dok uce i pronalaze nove stvari i pisu o njima.

1 Like

Deset članaka dnevno po 500 riječi - to ćeš raditi možda prvi dan. Jednostavno realno nema šanse to raditi svaki dan. Računaj da trebaš pronaći odgovarajuću temu puta 10 i tako svaki dan.
Realno ako budeš mogao 3-4 uredna članka napisati dnevno i tako konstantno… Nema šanse… optimistično no nema šanse - pogotovo što iza tebe nema nekog ko će ti srati o količini i učinku.
Da prevodiš članke maksimalno 4-5 po 500 dnevno i tako možda nekoliko dana :smile:
Ovo što ti je @slnet napisao je istina. Eng ili njemački jezik se puno više plaća no puno jača je i konkurencija ali ako se potrefi odgovarajuća niša i sve se radi kako treba.
Ja sam recimo krenuo s hr portalom i nagurao ga u određenoj niši u sami vrh za ove prostore. Mnogi su mi govorili što to ne napravim za englesko govorno područje. Nakon nekoliko godina sam postavio portal iste tematike na engleskom, trebalo je nekih godinu ipp da se stabilizira i sada s puno manje truda i članaka i posjeta gotovo 4 puta manja a imam isti prihod klik je ponekad i 20 puta veći od domaćih.

1 Like

Lijepa je ideja koje se naravno niko prije nije sjetio :slight_smile: I ja sam tako mislio da je super napraviti nesto slicno ali sve sto su ti predhodna dvojica rekli je ziva istina.
Sta je fora kod tih portala? Svi pisu o istim stvarima. Uzmi 5 portala, pogledaj samo prvu stranicu i shvatices o cemu pricam. Posjeta na portalima se najvecim dijelom (bar ja to tako vidim) zasniva na navici. Probudis se, refleksno vec ides na dva, tri portala koja pratis i to je to. Realno, mogao bih nabrojati bar 10 portala ovako iz prve.
Ljudska snaga je nesto o cemu rijetko ko misli kada se radi o portalu. Kao i sve kad se radi, lakse je kada vas ima vise. Najbolje da portal shvatis kao novine. Tesko da ce jedan novinar moci svaki da napise svaki dan 20 listova novih vijesti. Takodje, ono sto su ti predhodnici rekli - kako vrijeme bude prolazilo zelja za pisanjem ce biti sve manja. Tako ces na dosta stranica koje su krenule veoma poletno, vidjeti da kako vrijeme prolazi, novi clanci su sve rijedji. Ako mislis da je to tebi nece desiti, rijetki su ali veoma rijetki oni koju mogu da konstantno izbacuju kvalitetne clanke. Evo iz licnog iskustva primjer. Prijateljica i ja ima ovaj sajt http://lavieblog.com. Na pocetku(citaj dok smo bili puni entuzijazma) dnevno smo pisali svako po jedan clanak. Kako je vrijeme odmicalo, pisali smo jedan clanak sedmicno. A sada… zadnji clanak je napisan 29.7. a prije njega 22.4. Tri mjeseca razmaka. Shvatas sada o cemu govorimo?

Opredjeli se za nesto trece. Nadji neku nišu koja je tebi zanimljiva. Ovo je važno jer će ti biti lakše pisati članke. Citanje portala sa zanimljivostima nije isto sto i uređivanje istog.
Bolje vise manjih projekata. Zašto? Manji projekti manje vremena si potrosio na njih. Zasto je ovo vazno? U slucaju da shvatis da ti projekat nije uspio i da želiš da ga napustis jer nije isto kada dnevno trosis 5 sati na nesto ili kad trosis 15 minuta.