Poslovanje i odnos s klijentima

Imam dosta nedoumica i glupastih pitanja vezana za odnos klijentima, na koji način poslovati, komunicirati, tražiti podatke za rad i riješavati račun. Postoje li kakvi dobri članci na tu temu?

Npr kad mi netko kaže “aj mi napravi stranicu” ne znam kako da se pravilno postavim prema tome. Po meni bi bilo najbolje da se sav materijal stavi na hrpu i da od tog mogu nešto sklepat, međutim većinom ljudi ni sami ne znaju što žele imat i materijal treba izmislit.

Pretpostavljam da koristite opciju dodatne domene na nekom postojećem hostingu i ne radite zaseban? (Za obrte i sl., sajtovi su mali)

Kad se radi layout stranica… radite li više verzija layouta ili samo jedan pa ako prođe prođe ako ne, radi se novi? Vezano za jednu vrstu layouta, radite li grafički dizajn svih stranica koje nisu na isti kalup ili samo par glavnih? Radite li sav dizajn dok posve nije gotov i tek onda ide u html? (Pitam i vezano za klijenta ali i za uobičajen workflow) Kolika su odstupanja od završne verzije? Npr ja često imam dojam da mi se layout čini dobrim no kad ga vidim u obliku web stranice htjel bi vršit promjene pa onda počnem petljat i komplicirat, fali mi dosljednosti…

Kako se riješavaju sitnice, npr za par tjedana klijent traži da mu se nešto sitno napravi za što je potrebno recimo 10min posla? Trenutno mi nije problem, al ne bi htjel da se s vremenom takvih stvari nakupi.

Prije svega ti bi trebao imati dobro znanje iz cijelog procesa izrade web stranice kako bi to znanje mogao prenjeti na klijenta. Potrebno je vidjeti kakvu stranicu klijent želi, kakvim poslom se bavi, vidjeti sve kombinacije jer je važno razmišljati unaprijed kako bi mogao to isprogramirati.

Kad znaš koji su zahtjevi i potrebe onda možeš početi raditi mock-up i brief za dizajnera, kad klijent odobri mock-up njega šalješ dizajneru kako bi napravio dizajn, zatim spajaš klijenta i dizajnera kako bi u hodu radili izmjene mi u firmi za taj korak koristimo InVision.

Kad se klijent i dizajnere sve dogovore više nema ili ne bi trebalo biti izmjena kreće se s rezanjem i programiranjem sadržaja.

Za više klijenata e obično koristi reseller hosting kako bi mogao kreirati vlastite pakete hostinga, ovisno o zahtjevnosti klijenta.

Sve izmjene se naplaćuju po satnici ili kako se već dogovorite.