Povezivanje i rad ASP.net sa Access Bazom

Početnik sam u radu sa ASP.net, ali sam programiro u VB.net, većinu stvari sam shvatio pošto je ASP.net sličan VB.net, ali jedina stvar koja me koči da dalje programiram i napredujem jeste ASP.net i baze podataka.

Interesuje me sledeće:
1. povezivanje sa bazom
2. dodavanje
3. editovanje
4. i brisanje podataka iz baze

Recimo kada sam počeo sa svojom prvom web aplikacijom, htio sam odmah na početku da napravim logovanje na stranicu , e sad zapiso sam u access bazu podatke o User-u i lozinku, onda sam htio kada klijent unese User i lozinku, da program pročita u bazi da li se radi o pravoj lozinki,ako da, onda da ide dalje sa otvaranjem neke podstranice, to mi jedan od prvih problema.

Najviše bi volio, da mi to neko opiše kao za početnika, da je što lakše shvatit.

Kao prvo, nemozes reci da je vb.net slican asp.net, posto je asp.net web framework, a vb.net programski jezik. Asp.net se moze raditi sa vb.net ili c#, svejedno.

Postoji nekoliko nacina rada sa bazom u asp.netu, i svi idu preko ADO.NET. Najnizi je sa DataReaderima, potom imas “helper” objekte poput DataAdapterta, DataSetova (koji se pak dijeli na DataTable, DataRow,…), a tu si i ORM alati poput LINQ2SQL.

Sada ljepo kreni na


i pogledaj SVE video tutoriale koji objasnjavaju rad sa bazom!

[quote=“hudo”]Kao prvo, nemozes reci da je vb.net slican asp.net, posto je asp.net web framework, a vb.net programski jezik. Asp.net se moze raditi sa vb.net ili c#, svejedno.

Postoji nekoliko nacina rada sa bazom u asp.netu, i svi idu preko ADO.NET. Najnizi je sa DataReaderima, potom imas “helper” objekte poput DataAdapterta, DataSetova (koji se pak dijeli na DataTable, DataRow,…), a tu si i ORM alati poput LINQ2SQL.

Sada ljepo kreni na


i pogledaj SVE video tutoriale koji objasnjavaju rad sa bazom![/quote]

nebi se složio da svi idu preko ADO.NET-a :slight_smile:
a što je s oledb?

Ipak bi želio da mi to neko dobro dobro objasni.

gle to je dosta širok pojam, za koji su i knjige pisane, što nebi skinuo neku knjigu, jer da ti sad neko sve objašnjava tu opće nije fora, a pogotovo što na netu ima milijune primjera

@kecko: imas pravo, shame on me! nisam radio sa oledb jako dugo, vec sam zaboravio da to jos postoji.

@admirb: nitko ovdje nece napisati 10 stranica tutoriala za tebe :wink:

Ako je to opširna oblast, neznam da li bi bilo opširno, da mi neko pokuša riješiti moj problem kod pravljenja Logon stranice, kao što sam naveo gore.
Ovako imam access bazu, u kojoj ima tablicu “Logovanje”, zatim u tablici imam dvije kolone naziva “Korisnik” i “Lozinka”. E sad bi želio da kada unesem User i Lozinku na svojoj web stranici u Textbox-ove (User.text, Lozinka.text) i kliknem na Button1, da program provjeri u bazi da li postoji taj korisnik, i da li je validna unešena lozinka, ako je uslov ispunjen da napiše recimo u msgbox(“Vaši korisnički podaci su tačni”) ili tako nešto.

  Nadam se da nisam previše iskomplikovo sa ovim, ali vi ste stručnjaci pa ćete me razumjeti. Bio bi jako zahvalan.

http://www.astahost.com/info.php/vbnet-ms-access-interaction-tutorial-part_t12054.html


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja