Premal CTR, a 'dobra' posjeta?

Pozdrav ekipa,

Ovako, pratim ovaj forum već neko vrijeme. Ponešto sam i naučio, što jest i cilj spomenutog. Uglavnom, otvaram ovaj post iz razloga što već nekoliko mjeseci imam, po mom mišljenju, premal CTR na Adsense reklamama. Naime, portal ima dnevno oko 1000-1200, pa nekad i 2000-3000 posjeta (lokalni news portal), a zarada na istom u prosjeku je dnevno oko 0,5 eura. Što se tiče broja klikova na reklame, isti varira, od 10-15 pa do 50-60. Čitajući druge objave u ovom forumu zaključio sam da bih s ovom posjetom i čitateljima (70-ak % domaćih i 30% iz zapadne Europe) trebao imati mnogo veći CTR, a i zaradu?

Možete li mi reći u čemu je glavni problem? Jesam li postavio reklame na loša mjesta i s lošim dimenzijama? Ili nešto potpuno treće…

Primjer objave na stranici je —>>http://grad-busovaca.com/index.php/busovaca/sport/2349-busovljak-lovro-kristo-nokautom-u-drugoj-rundi-slavio-na-vitez-fight-night-2015-cestitamo

Ja prvo nisam vidio niti jednu reklamu :smiley: …no nakon što sam isključio adBlocker, bolje da ga nisam ni isključio xd.

Šalim se malo, ali po mom slobodnom navođenju, čini mi se da imaš previše reklama i samim time dovodiš čitatelja da podsvjesno blokira svoju percepciju tog djela stranice.

To mi se onako čini, jer kad malo pogledaš kako to drugdje funkcionira, vidiš da se reklame ne natrpavaju.

Na kraju krajeva, čini mi se da sam negdje i pročitao da je najveća efiksanost s reklamama kad se ne natrpavaju, jer Google na prvo mjesto stavlja temu koja korisnika najviše zanima. Stavljajući svaku sljedeću reklamu, ti se zapravo trudiš da korisnik teže opazi onu koja njega najviše zanima…

Hoćeš reći da trebam smanjiti broj Google Adsense reklama, ili općenito da prevelik broj rekalama (i adsense i ostalih) utječe loše na klikanje? Ove ostale reklame koje imam su druge naravni. One su solidno plaćene, od njih živim, pa tako da ih ne mogu skloniti.

Spomenut ću da sam par puta mijenjao i pozicije bannera, a i velicine. Nisam se susreo sa nekim velikim razlikama. Evo današnji primjer:

Zapravo nisam razmišljao da to sve nije adsense.
Što nije logično da sa povećanjem servisa za reklame, automatski opada ctr na svakom od njih?

Recimo imaš situaciju da od 100 posjtitelja njih 20 klikne na reklamu …i neka imaš samo adsense, to bi bio 2% CTR.
I sad kad pored adSensa staviš još neki servis…tebi će i dalje kliknut 20 od 100 ljudi, što znači da ćeš na svakom servisu imati 1% CTR-a ukoliko je pravilna raspodjela klikova.

Ako ti kažeš da živiš od ostalih tih reklama, očito onda imaš i dobar CTR na njima…i očito odna ne možeš imati isto tako dobar i na adSensu.

Upravo sam provjerio CTR i na ostalim reklamama, a on je skoro pa isti kao i Adsenseov. Tj. varira od 0,3 do 07, (reklame za smještaj na moru vjerojatno sad bolje prolaze, nego reklama od kladionice i sl.).

Šta misliš kakvo mi je rješenje? Smanjiti veličinu svih bannera/reklama? Napraviti drugi raspored?

A kolika je ti je stopa napuštanja?

Očito je u stopi napuštanja problem.
Dakle 85% korisnika koji dođu na neku od stranica tog sajta odmah je i napuste, bez interakcije (klikanja) na druge stvari i linkove.

Moraš nekako zainteresirati korisnika da ostane na sajtu.

To mi je od početka tako. Obično uđu i pročitaju vijest i napuste stranicu. Kako bi to mogao popraviti?

To je pitanje za milion dolara:)

Opčenito, solidna stopa napuštanja bi trebala biti oko 20%.
Pomoću analitičkih programa traži pojmove, ključne riječi/fraze/teme koje
imaju veći interes publike na koju ciljaš.

Psihologija, poznavanje korisnika, “pozivi na akciju”…

Sami naslovi igraju ulogu. Pogledaj npr. sajtove tipa 24 sata, jutarnji, večernji…
Sve žuta štampa, koja obiluje senzacionalističkim naslovima a članci, odnosno dobivena informacija je nula.
Ipak, korisnik kada u naslovu primjeti riječi tipa “šokantno, nevjerojatno, Provjeri Odmah!..” klikne
na link.

Sa tehničke strane sam dizajn, usability, brzina učitavanja tu imaju dosta veliku
ulogu. Ali opet, sadržaj, kvalitetna, unikatna i relevantna informacija s obzirom na upit korisnika
je ključna stvar.

Ja sam na par blogova samom izmjenom teme stopu napuštanja smanjio sa 80% na 15%.
Ali nema pravila. Sve je na pokušaju i sagledavanju stvari. Tebi npr moja blog solucija nije dobra jer imaš info portal i u cilju ti je posložiti kategorije i vijesti po čitavoj stranici. Ja sam na blogu sasvim slučajno otišao na minimalistički dizajn i dobio taj postotak. Nesvjesno, ali sam ponovio stvar na još par blogova i vidio da dobro funkcionira

Mozes probati staviti nekakv related posts plugin koji ce na dnu posta nuditi linkove na slicne postove.

Hvala vam na pomoći. :slight_smile: Zaboravio sam spomenuti, krenuo sam raditi “redizajn” portala, pa sa joomle prelazim na wordpress i odabrao sam ovu temu - http://themeforest.net/item/newsmag-news-magazine-newspaper/full_screen_preview/9512331 . S obzirom da vise necu koristiti gore navedenu, nego ovu spomenutu, koje bi mi sad pozicije preporucili?

Imas dve greške koje se odmah uoče:

  1. Loš dizajn kome se ne može verovati
  2. Naslovi reklama su u šljaštećim bojama http://prntscr.com/7x6p7j

Moraš poboljšati dizajn u smislu predstavljanja teksta citaocima. Sredi font, povećaj malo tekst, uskladi razmake, dodaj sliku ovako je stranica prazna, jednostavno to mora dosta bolje za takav tip sajta.
Izbegavaj da ti boje naslova toliko odstupaju od dizajna i uvek isprobavaj druge pozicije, meri, uči…

1 Like

Pozdrav. Pročitao sam tvoje pitanje i želim ti dati svoje mišljenje. Pročitao sam i savjete ostalih i neću reći da neki od njih nisu u pravu… ali od mene ćeš dobiti odgovor koji će ti sigurno pomoći jer ćeš sam uvidjeti svoje greške.

Prva stvar koju treba da uradiš je da provjeriš svoju analitiku. Provjeri koliko imaš posjetilaca na svome portalu koji dolaze sa mobilnih uredjaja… Danas je došlo vrijeme da ljudi više koriste mobilne uredjaje… od laptopa i stolnih racunala… i u to ćeš se i sam uvjeriti (oko 50-70%)… Zatim udji na svoj sajt preko svog mobilnog telefona i vidjećeš koliko tu imaš “propuha”.

Tamplate na tvom portalu je veoma loš jer nije rasponsive. Također i oglase trebaš prilagoditi i mobilnim uredjajima. Ja bih ti preporučio da ovaj google oglas dimenzija 728x90 zamjeniš rasponsive oglasom… vjerujem da će se uklopiti lijepo u tvoj dizajn … i da ce ti donijeti vise klikova sa mobilnih uredjaja.

Ostala dva oglasa rasporedi u clanke, neka budu 300x250 i najbolje ti je da stavis onaj default style … oglas sa naslovom plave boje…pozadina bijela… jer ce biti uocljiviji…

Vjerujem da će ti ovi savjeti pomoći… provjeri pa mi odgovori kako je proslo :)Sretno!

1 Like

Samo jos jedno zapazanje: po pitanju oglasa na stranici,nekada je manje = vise. Znaci ponekad vecu zaradu donose dva oglasa, ili jedan, nego tri ili cetiri.

2 Likeova

Pozdrav ekipa,

Uradio sam neke (one koje ste mi predložili) izmjene na portalu. Na subdomeinu ( www.b.grad-busovaca.com ) sam napravio novu “verziju” portala u wordpressu, za razliku od prijašnje joomle koja je na www.grad-busovaca.com. Prije svega želio bi reći, po “objektivnom” mišljenju, da mi je wordpress platforma znatno bolja od joomle. Pa evo, ako ima novih “novaka” na forumu, sigurno će im koristiti.

Uglavnom, htio sam vas zamoliti za mišljenje…kako vam se čini portal u wordpress platformi - www.b.grad-busovaca.com, kao i raspored bannera? Što bi ste promijenili? Neke module dodali ili skinuli? Ugl. svaki savjet je dobrodošao…:slight_smile:

Hvala! Pozz.

Ovo ti je sad puno bolje i raspored reklama je dobar. Bit će bolje. Sad piči. :slight_smile:

1 Like

Koliki je kod vas CTR za stranice sa većinskom posjetom iz BiH, i nesto manjom posjetom iz EU ?

CTR ne ovisi toliko odakle je posjeta, CTR vise ovisi o temi i rasporedu reklama. Ovo sto si pitao odnosi se na CPC tj. cijenu klika.