Preokretljivost/stabilnost posjete by google

Kakva su vaša iskustva sa stabilnošću posjete koju dobivate od googla?

Možete li analizirati situacije ukoliko vam je nešto uzrokovalo nagli pad posjete? …ili lagani pad posjete, ali konstantan i dugotrajno nezaustavljiv.

S time da nema potrebe pisati o situacijama kad je krah uzrokovan detekcijom nekih od black hat metoda od strane Googlea. Sporazumjevat ćemo da je vlasnik nastojao svoj site popularizirati metodama za koje je smatrao da su prihvatljive.

Dolazimo do prakse da se vrijednost site-a procjenjuje dvogodišnjom zaradom. Ta ideja da sajt vrijedi koliko će zaraditi u dvije godine, zapravo aludira da su sajtovi prilično nestabilna i prevrtljiva stvar… no, dali je to uistinu tako?
Što će reći iskustvo vas koji svoj biznis temeljite lagano i strpljivo, bez forsiranja nekakvih black hat metoda i pokušavanja nabrzaka… ?

Svako može izvući razne tačne i netačne zaključke o povećanju i padu posjete i njihovim razlozima. Ja imam nekih zaključaka, moguće netačnih, najveći razlog za pad posjete sa gugla kod mene je po meni prestanak unosa novog sadržaja na duži period (pola godine, godinu) ovo je za adsens sajtove. Primjetio sam da i float reklame na adult sajtovima smanjuju posjetu, nisam npr osjetio pad u posjeti dugoročno povećanjem broja popundera, osjetio sam pad posjete ukoliko imam previše izlaznih linkova, vidio sam poboljsanje kod smanjenja broja banera na sajtu, opadanje posjete na sajtovima koji nisu prilagođeni za mobilni. Mada ne zavisi sve od samog sajta tu je i brdo konkurencije koja radi non stop da se progura do dobrih pozicija, ljudi koji bolje rade, imaju više sadržaja, više orginala, više beklinkova. MIslim da kod stabilnosti posjete je bitna i sama organizacija sajta… I opet možda ništa od svega napisanog nije tačno

1 Like

Mislim da nisam dobro postavio pitanje…tvoj odgovori teži ka tome kao da pitam koji SEO valja, koji ne.

Mene zanima real life iskustva, brojke… Koliko puta vam se desilo da ste imali stranicu od 10-ak tisuća posjeta mjesečno, te je ona kroz dvije godine u većoj mjeri izgubila to. (Naglo, ili lagano i konstantno…ali nezaustavljivo)
Da bi taj broj nešto značio, treba naravno spomenuti i koliko projekata je tek procvjetalo…dobivanjem na starosti.

Onda, ako ste imali takvih slučajeva…slobodno napišete opažanja što je uzrokovalo tome:
-pojava jake konkurencije
-nebriga
-ili nešto treće (pa makar ne možete biti sigurni u to, nego pretpostavljate uzrok)

Znači, želim dobiti uvid u nekakve “statističke” podatke dali stranice uglavnom prežive tih dvije godine ili ne…(na koju se vrijednost procjenjuju.)
Naravno da je statistika “kur**” i da je puno faktora u igri…ali opet, statistika je statistika. Da bi preciznije opisala ono što želim vidjeti, odmah sam izbacio krahove koji su urzokovani black hat metodama…

Evo u kratkom obliku: (Pitanje se odnosi na projekte koji su u početnoj točci imali barem 10 000 posjeta mjesečno)
Koliko projekata vam je nakon dvije godine:
Ostalo na istom…ili poraslo u odnosu na početnu posjetu?
Koliko ih je zadržalo barem 50% početne posjete?
Koliko ih se srozalo ispod 50% početne posjete?