Preporuka banke - poslovni račun

Otvorio sam poslovni račun u PBZ-u, kao fizička osoba nisam imao nikakvih problema sa računom i bio sam sasvim zadovoljan sa PBZ-ovim uslugama i mislio sam da će tako biti i sa poslovnim računom ali sam se gadno zeznuo.

Može li mi netko dati preporuku banke u kojoj ima otvoren poslovni račun i da nema ovih nedostataka koji me jako smetaju u PBZ-u:

1. Internet bankarstvo

  • u PBZ-u je prekomplicirano za moje potrebe, prije prvog korištenja trebao sam detaljno pročitati upute da bih skužio kako platiti najobičniji račun i da bih upoznao pojmove koje nikada prije nisam vidio i koji nisu unutar samog internet bankarstva objašnjeni. Nisam završio ekonomsku školu pa nemam pojma šta je to lijevi/desni potpisnik i niti zašto bi mi to trebalo prilikom plaćanja računa.

2. Polog deviznog čeka na račun

  • sa ovim problemom sam se gnjavio oko mjesec dana dok mi nisu uspjeli objasniti kako mogu položiti ček na račun, nakon mnoštva “mi Vam to ne možemo napraviti” i “nazovite taj i taj broj telefona i pitajte”, rekli su mi da moram napisati molbu koju prilažem čeku i šaljem ih u njihovo sjedište gdje će to oni procesuirati. Ali bili su dragi pa su mi dopustili da koristim njihovu internet poštu umjesto da šaljem preko HP. Uglavnom to mi je prekomplicirano, očekujem da samo donesem ček na šalter i da se Banka pobrine šta će sa njime.

3. Plaćanje karticom preko interneta

  • ovo mi je najbolniji problem. Većina prihoda dolazi mi iz inozemstva (ček/wire) i zbog toga sav novac na računu mi je u devizama. I sad kada želim platiti neku uslugu preko interneta moram te devize na računu prebaciti u kune i prilikom plaćanja karticom preko interneta iznos mi se skida sa kunskog računa i opet vrši konverzija kune u američke dolare. Ukratko, da bih platio inozemnu uslugu karticom moram izvršiti konverziju USD->HRK->USD ?!

Mogu samo pomoći oko točke 1 jer ostalo još nisam imao čast probati sa Raiffeisen bankom. Igrom slučaja radim i sa PBZ bankarstvom na pravne osobe i sa RBA. Ovo sa PBZom nema veze sa ekonomskom školom, tako da se ne brini. Čitav sustav je katastrofa i zaista ti treba jedna podeblja knjiga da shvatiš što se tamo događa ili nekoga tko če ti to prevesti u 10 minuta.
RBA bankarstvo izgleda normalno i jasno.
Predlažem da ih za ostala pitanja izravno pitaš.

Mogu ti reći da je RBA tu negdje, jedino sam siguran da je internet bankarstvo jednostavnije.

I ja ček nosim u najbližu poslovnicu (prilog je molba/zahtjev) i onda je oni internom poštom šalju u centralu. Naknada je drugi par rukava. 18USD skine ino banka, a RBA skine 0,3%-minimalno 20EUR. Ispada da je najpovoljnije slati čekove preko 7000 EUR :zub:

Kartica je vezana na poslovni račun firme. Kako sada stvari stoje, poslovni račun mora biti u kunama.
Kako mora biti u kunama prisiljen si hraniti banku s provizijom oko konverzije. Ne vidim načina do ovo možeš izbjeći, barem ne u nekoj bližoj budućnosti.

Možda neka kombinacija preko paypal računa i kartice vezane na taj račun?

P.S. Koliko PBZ uzima za naplatu čeka?

[quote=“Webmeister”]1. Internet bankarstvo

  • u PBZ-u je prekomplicirano za moje potrebe[/quote]

OTP banka ima demo verziju na
https://elementa.otpbanka.hr/gradjani/demo/
pa vidi je li ti komplicirano. Nema ni lijevog ni desnog potpisnika.

[quote=“Webmeister”]2. Polog deviznog čeka na račun
…očekujem da samo donesem ček na šalter i da se Banka pobrine šta će sa njime.[/quote]

Upravo tako je u OTP banci. Plus, ne uzimaju nikakvu proviziju.

[quote=“Webmeister”]3. Plaćanje karticom preko interneta

  • ovo mi je najbolniji problem. Većina prihoda dolazi mi iz inozemstva (ček/wire) i zbog toga sav novac na računu mi je u devizama. I sad kada želim platiti neku uslugu preko interneta moram te devize na računu prebaciti u kune i prilikom plaćanja karticom preko interneta iznos mi se skida sa kunskog računa i opet vrši konverzija kune u američke dolare. Ukratko, da bih platio inozemnu uslugu karticom moram izvršiti konverziju USD->HRK->USD ?![/quote]

Koristim OTP-ovu VISA Web Prepaid karticu (besplatno je, ako koristiš internet bankarstvo).
Ali nisam nikada prebacivao devize na nju, pa nisam upućen.
Mislim da to što želiš ni u jednoj banci nije moguće.

50HRK + 23USD. 23USD je valjda inkaso, ne piše mi u izvješću gdje je to “iscurilo”

Khm, ne bi bilo zgorega napomenuti da nisam primao čekove veće od 200 USD.
Ne znam naplaćuju li inkaso za veće svote.

otvori si offshore za devize, sebi šalji samo koliko ti treba.

Imaš neku preporuku za vanjsku banku?

Greenfield.hr je ranije posredovao u off firmama i racunima, ali vidim da im je site down, no mozes probati… Zadnji put kad sam gledao je bilo jeftinije otvoriti off firmu nego domaci obrt. Takodjer posreduju i za racune… ili offshore-tvrtka.com
Bila je i tema ovdje negdje sa preporukama stranih banaka…


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja