Preporuke (eksternog) hard diska

Mislim si kupiti eksterni hard disk od minimalno 500 GB. Sta preporucujete?

Moze biti i klasicni hard disk pa da ga sibnem u ladicu.

Ja sam svojedobno uzeo Seagateov FreeAgent od 500 GB. Sasvim sam zadovoljan - ima automatski backup - ali me nervira to što mi ponekad (rijetko, ali ipak) na neku foru zakoči pristup datotečnom sustavu kada otvorim Windows Explorer ili napravim sličnu radnju. Jednostavno, sve stane, onda stoji tako oko pola minute, onda čujem “klonk” u disku, tj. da se motor upalio. Uzrok tome što Explorer stoji tijekom tog vremena je Windozama, ali ipak mislim da i disku treba previše vremena da uključi motor kada mu se pristupi.

Za Seagate sam cuo da ga ne uzimam. :hmmmmmm:

Sta me u biti jako cudi, jer kad sam zadnji put kupovao hard disk, Seagate su bili dosta kvalitetni (prije 3 godine, mozda i vise).

Brzina mi i nije toliko bitna, na njemu cu drzati glazbu i filmove, tako da ne mora biti prebrz, cisto da nije prespor. Vise mi je bitnija pouzdanost, da mi ne krepa kad pobacam hrpu DVD-ova. :zub:

Ja se bojim da danas svaki disk može lako krepati, upravo zbog tih ekstremnih kapaciteta. Moj je kriterij postala naprosto garancija. Ovaj kojeg sam uzeo ima 5 godina garancije. Takve diskove ima svaki proizvođač.

Uz garanciju, naprosto redudancija - pohrana podataka na dva mjesta istodobno, pa što god da krepa (računalo ili backup) onaj drugi neće valjda odmah.

Pošto ti zapravo želiš multimedijalni centar, preporučam ti da razmizliš o RAID rješenjima kojih sada ima, posebno NAS-ovima (iako nisu baš jeftini).

Primjerice, ja sam oduševljen s QNAP-om:

To sam stavio kod par korisnika kao file-server i radi odlično. Negdje dvije godine, niti jedan problem. Koristim ovaj model:

http://www.qnap.com/pro_detail_feature.asp?p_id=113

Kod nas ih zastupa:

http://www.lab2000.hr/

Ali i popularne firme imaju rješenja s dva diska, npr. pogledaj malo ponudu WD-a.

Zahvaljujem! :slight_smile:

Da li te zanima 750gb 2,5" javi se na pm ako bi rabljeno s jamstvom

750 GB na 2.5"? Možeš reći o kojem se disku/proizvodu radi?

Imam Samsung S2 od 500GB (2.5") i stvarno sam zadovoljan.
Malih je dimenzija, lagan, ne treba mu napajanja (ide preko USB-a) i svoj posao obavlja kako treba. Imam i 3.5" ladicu, ali to je preglomazno i nespretno (imas dvije ‘cigle’ - napajanje i sama ladica). Ok za storage i povremeno prenosenje, sve ostalo ne. Uz ovaj Samsung dobijes i koznu futrolicu

Rabljeno ne bi hvala. :smiley:

[quote=“djankey”]Imam Samsung S2 od 500GB (2.5") i stvarno sam zadovoljan.
Malih je dimenzija, lagan, ne treba mu napajanja (ide preko USB-a) i svoj posao obavlja kako treba. Imam i 3.5" ladicu, ali to je preglomazno i nespretno (imas dvije ‘cigle’ - napajanje i sama ladica). Ok za storage i povremeno prenosenje, sve ostalo ne. Uz ovaj Samsung dobijes i koznu futrolicu[/quote]

Ne bi ga nesto previse nosao okolo (iako, isto sam rekao i za laptop kad sam ga kupovao, pa je vrijeme to okrenulo), treba mi jer mi je laptop na izdisaju, pa ne zelim da ostanem bez nekih bitnih stvari. A i filmova i glazbe se nakupilo po DVD-ovima pa bi to zelio sve imat na jednom mjestu (a neki DVD-ovi su mi se vec i izlizali koliko sam ih puta gledao :smiley: ).

Tako da … jos se dvoumim sta cu.

Priznajem da nisam citao sve postove. Da jesam, vidio bi da trazis za mulitmediju tj. kapacitet pod svaku cijenu. Tu 2.5" diskovi nemaju sanse

Ne mora biti prevelik …

Zadnjih nekoliko godina kupujem isključivo Seagate diskove, kako za sebe tako i za stranke tako da tu nema dileme. Jedino pazi na onu nesretnu seriju ali mislim da je već izašla iz optjecaja.

Za neku điđi-miđi pohranu definitivno bi uzeo ladicu (eksterno kućište) tipa IcyBox

http://www.digital-transition.com/wp-content/public/icy_box_35sata_open.jpg

Za nešto ozbiljno svakako bi razmislio o NAS-u kao što i tsereg preporuča. Istina je da košta brdo novca ali prema mojoj procjeni može se desiti da će uložena vrijednost višestruko vratiti u slučaju havarije.

http://www.micronis.hr/tvrdi-disk-wd-scorpio-blue-750gb-sata-25˝/0130331/pohrana-podataka

Huh, taj dolazi u 1 TB izvedbi. Do 640 GB normalno, a 750 GB i 1 TB u nekakvoj SATA w/AdvFormat. To je nešto novo?

http://www.wdc.com/en/products/products.asp?DriveID=685