Preporuku tiskare

Trebam izraditi prospekt za koji bih želio da izgleda, kako se kaže, de-lux - katalog koji bi ostavio dojam skupoće. Razmišljam o nečemu s crnim, debelim listovima na kojima će najveći dio površine biti otisnute fotografije. Nešto solidno, teško u ruci.

Zanima me ako je netko radio s kvalitetnim, profesionalnim tiskarama iz Zagreba koje bi mi mogle pokazati primjerke u par razina kvalitete i dati okvirne cijene kako bih mogao vidjeti koju mjeru “de-luxa” si ja mogu priuštiti.

Znači, nije poanta dizajna, već materijala i mogućnosti izvedbe.

to sto ti trazis ne daje tiskara, vec dizajner ili narucitelj posla. mi radimo vjerovatno sa svim vecim tiskarama u zg, pa ti mogu dati kontakte, preporuke, mozda i savjet kako da slozis upit prema tiskari, ali doradu moras sam ili uz neciju pomoc definirati.
ostalo vazno za upit:
broj stranica
broj boja omot i kb
vrsta papira omot
gramatura papira omot
vrsta papira kb
gramatura papira kb
dorada omot (npr. lak i vrsta, parcijalno ili? plastika, blindruck, stanca itd)
dorada kb
format
uvez
kolicina

kad to imas, onda se moze procjeniti kojoj se tiskari isplati slati upit.

ako mogu jos kako pomoci - pitaj.
ps mogu ti prepustiti nesto naseg popusta, ako imamo kod tiskare koju odaberes.

ne zaboravi da moras ici na ovjeru tiska i da je to zadnja prilika kada mozes urgirati zbog eventualne tiskarske greske. tiskara ti nece uzeti u obzir ako si napravio gresku u pripremi.

stance ti je jeftinije raditi direktno kod proizvodaca nego preko tiskare. itd…

Hvala na informacijama.

Mene zanima otići pogledati ogledne primjere različitih kataloga. Dakle, vidjeti kakve vrste papira postoje, kakve gramature, kakve dorade omota i sl. - uzeti primjerke nekih proizvoda u ruku, da dobijem osjećaj što postoji, te da vidim okvirno red veličine cijene.

Znači, ne zanima me dizajn, već me zanimaju materijali, mogućnosti i cijene tiska.

Vjerojatno postoji puno više firmi za dizajn, nego što postoji tiskara. Zato me zanima kontaktirati nekoliko tiskara da vidim kakve mogućnosti postoje i koliko koštaju, pa ću imati više znanja prije odlaska do dizajnera. Svakako nemam namjeru pripremu za tisak ili dizajn raditi sam.

ma ja razumijem o cemu pricas, ali postupak ne ide tako.

ako hoces, dodi k meni pogledati uzorke papira pa pipaj. dat cemo ti besplatne savjete, ali ici po tiskarama pipat uzorke - netko ce te zavaljat za neku glupost ili izbaciti van. nije posao tiskara da to radi, vec dizajnera ili kupca ako zna kaj treba. tiskara ce kupiti papir koji zelis i izvrtiti naruceno. znam, u tom sam poslu. razlicite tiskare, razlicita kvaliteta, vrste dorade, a da dodes i vidis katalog koji je kod njih uzorak pa pitas za cijenu - to ti nece ici. tu ti oni samo mogu pomoci da ti pomognu sloziti upit za tisak.

koja kolicina toga tebi treba? ako su male kolicine imas neka ogranicenja s tehnikom tiska i razlicitih papira i debljina koje se mogu koristiti. daj napisi neke podatke pa cu ti popisati par tiskara.

eksluzivitet ces dobiti s mat lakom preko crne, ali npr ako ides sa crnom bojom kataloga, moras znati tehnike tiska i pripreme da dobijes punu crnu boju, kak odabrani papir upija boju… ako nemas s time iskustva, povezi se s nekim - bit ce ti jeftinije

papire inace mozes pipati kod uvoznika (npr igepa)

Mislim da se mi ne kužimo, jer ti misliš da ja imam namjeru nešto sam krojiti ili crtati ili nositi u tiskaru.

Pokušat ću biti jasniji. Ja sam svojedobno bio u Maba-comu, prilično velika tiskara, i tamo su uredno i lijepo porazgovarali s nama, nitko nas nije nikud izbacio. Ja sam im tada opisao da sam jednom u rukama držao vizitku koja je imala reljefna slova, oni su mi pokazali svoju reljefnu vizitku, ali to nije bilo to. Vizitka koju sam ja vidio se je pod prstima osjećala kao da su slova izrađena od gume i naknadno naljepljena, a sa suprotne strane je papir bio neutisnut. Tako sam odustao od reljefne vizitke, jer sam imao priliku vidjeti što ću dobiti ako to tražim. Onda sam im predao svoj dizajn vizitke i notesa, oni su dali cijenu, to sebi pripremili i uskoro dostavili tip-top odrađen tisak. Naravno, kod kataloga nemam ja namjeru raditi dizajn, već ću to dati studiju za dizajn, ali želim vidjeti što postoji, što se može, tako da unaprijed znam kako će konačni produkt izgledati i da li na sto komada dođe red veličine tisuću kuna ili red veličine deset tisuća kuna. Ako ti kažeš da mi to može pokazati studio za dizajn - još bolje. Ali nisam baš siguran u to.

Znači, kada spominješ mat preko crne, ja sam vidio takav tisak i to bi svakako došlo u obzir. Međutim, slično kao ona priča s vizitkom, ono što sam ja negdje vidio i ono što bi neka konkretna tiskara stvarno napravila, mogu biti dvije posve različite stvari u izgledu i osjećaju, iako se isto zovu, slično kao u primjeru s vizitkama. Još uvijek maštam o takvim vizitkama, ali se barem nisam razočarao da sam dobio nešto drugo od onoga što sam očekivao, jer sam imao priliku unaprijed vidjeti primjer takvog proizvoda.

Jedno je sigurno – nemam namjeru dati novac, da mi netko riječima opisuje kako će nešto izgledati ili se osjećati pod prstima, a onda držati fige što ću dobiti.

P. S. Evo, ja mogu lako pronaći na Googleu neki primjer moje ideje, ali vidjeti neki primjerak bilo čega odrađeno na papiru visoke gramaže bi mi dao pouzdanje. Ili vidjeti nekoliko različitih primjeraka kvalitetnije tiskane publikacije koje je tiskara radila za neke druge klijente. A sasvim sigurno je bitno znati red veličine cijene unaprijed.

http://www.chrisyoungdesign.com/portfolio/wp-content/themes/vortex/xtimthumb.php,qsrc=,hwww.chrisyoungdesign.com,_portfolio,_wp-content,_uploads,_2010,_06,_terminus-brochure-03-open-spread-hg.jpg,ah=289,aw=592,azc=1.pagespeed.ic.0Dvv927Fi9.jpg

http://www.otherwiseinc.com/images/clients/KilbournTower_Brochure_02_Agency.jpg

Najbolja iskustva sam imao s Radin print
Bio sam kod njih nekoliko puta i ne da su mi pokazali šta sam htio nego doslovno sve, i strojeve i procedure izrade.
Nazoveš ih i dogovoriš sastanak kod njih i sve će ti pokazati i predložiti.

Odlično! Hvala.

da, mozes ici i tim putem, od tiskare unatrag. glavno da odrade posao. cijenu ti definiraju parametri koje sam ti vec napisao prije, a ovisno o kolicini otisnutih primjeraka i tehnikama dorade trebas traziti tiskare, a ne da ides od tiskare do tiskare u potrazi za necim slicnim. ma razumijemo se…

ovako nesto “u crnom” imamo i mi u portfoliu: Robert Šimrak | Hyper dizajn …cisto da ostavim link :slight_smile:

radin je najbolji u rotaciji, znaci kad trebas 50.000 i vise kataloga, brosura i sl. njih koriste trgovacki lanci za svoje kataloge. nama su vrhunski odradili neke brosure, ali bez velike naklade nema se kaj tamo raditi. ako ipak zelis, kontakt: andreja gotlin ili tomislav jelencic.
printera za klasiku
za male naklade 30, 50 kom - prodigital

Odlično izgleda ovo “u crnom”.

Moja bi naklada bila 100 do 300 komada. Sve ovisi o cijeni. Nešto poput ovog što si dao ili poput foto-knjige s prodigitala. Nije toliko poanta u “crnom”, koliko osjećaju koji nudi papir, uvez, težina. Dizajn ne bih nametao.

hvala! lijepo za vidjet pohvalu


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact