Preprodaja .hr domena

[indent][color=green][size=4]Izdvojeno iz:

http://www.webmajstori.net/forum/showthread.php?t=27122

Vezano na:

http://www.webmajstori.net/forum/showthread.php?t=18891
[/size][/color]
___________________[/indent]pa dobro ito je nemore je prodat ali se more odreć domene.

Baš me zanima zna li taj pametnjaković koji prodaje iphone.com.hr domenu za 5 miliona kn da mu apple tu domenu može uzet kako god hoće. Iphone je zaštičeno ime i ne smije se koristit u nazivu domene.

Ja sam registrirao domenu facebook-emoticons.com i par dana kasnije sam dobio mail od facebook tima da domenu ne smijem koristiti ili će mi je oni oduzeti!

Sime, nije bas tako. Trademark registriras u odredenom podrucju. Ako facebook ima trademark na termin facebook u smislu društvene mreže, ti slobodno na toj web stranici mozes razviti stranicu o na primjer rajcicama i ne krsis nikakav zakon. Isto vrijedi i za iPhone.com.hr.

Ok, i da je tako, što će nekomu domena iphone.com.hr osim da piše o iphoneu?

pa pise o iphonu :slight_smile: mada vidim da se tu nije pisalo dugo

99% sam siguran da ako Apple želi može uzeti ovu domenu, o čemu god da se piše.
Odnosno, 100% sam siguran da ju niti jedan ozbiljan domainer neće kupiti zbog rizika da ostane bez domene. Vidio sam oduzimanje domena koje u imenu imaju puno slabiji TM.

Znači li to da npr. ako netko uzme domenu apple.com.hr i napravi webstranicu o jabukama da apple nema pravo oduzeti domenu?

Pa, bio je slučaj u Francuskoj gdje je neka žena imala osobne web-stranice jako dugo vremena. Onda je firma Nestle otkrila domenu, osporila ženi pravo na domenu i sud je uvažio argumente Nestlea, tj. domena je pripala njima. Iako je ženska imala domenu dugo vremena, a stranice nisu imale nikakve veze s Nestleom, osim što su nazivu imale nešto što su ovi koristili kao svoj tržišni žig.

Tako da sasvim sigurno nije nikakvo kršenje zakona gledati svoja posla bez želje i namjere da se oduzima tuđe, okoristi tuđim ili načini šteta drugome. Ali uvijek netko može misliti da mu netko drugi ulazi na neki način u posjed, čini kakvu štetu, tj. da postoji što sporno, te odvesti stvar pred sud i dokazati da je u pravu.

Kao i što može izgubiti. Recimo, Cosmopolitan redom spori svima po svijetu pravo da koriste u nazivima išta što bi podsjećalo na pojam “Cosmo” koji ovi smatraju svojim isključivim pravom. Pa su tako osporili i pravo Kosmodisku na naziv. No, naš sud je tu tvrdnju Cosmopolitana odbacio kao neutemeljenu.

Takve stvari mi stvarno nisu jasne. Ako te velike i bogate kompanije žele zaštititi svoj trademark na internetu, nek se malo pobrinu i zauzmu sve domene ili ako su neke zauzete nek ih otkupe. Jer oduzimanje domene nekome tko ju je kupio iz nekog svog razloga je čista krađa, ništa drugo.

Što bi bilo da je ta žena u Francuskoj imala neku firmu, obrt ili što već koja u imenu sadrži ime trademarka npr “Nest Le d.o.o” ili tako nešto i uzme domenu nestle.fr ako je slobodna? Nebi imala pravo na tu domenu zato što se Nestle nije pobrinuo kupiti tu domenu? Bezveze… Totalna glupost i krađa.

[quote=“iGoG”]nek se malo pobrinu i zauzmu sve domene ili ako su neke zauzete nek ih otkupe. Jer oduzimanje domene nekome tko ju je kupio iz nekog svog razloga je čista krađa, ništa drugo.
[/quote]

Kako mogu zakupit sve domene? Iphone-nesto.com, iphone-sasasdasa.com ?

Ma mislim na domene tipa:
nestle.com
nestle.net
nestle.org
nestle.hr
nestle.de
nestle.in
nestle.se
itd…

Da se mene pita ja bih zabranio oduzimanje bilo kakvih domena ako ih vlasnik koristi. Ako tim bogatim kompanijama smeta što netko ima tu domenu, nek izvole kupiti od onoga tko se prvi sjetio zakupiti tu domenu. Ovako je po meni čista krađa, isto kao da netko tko se zove Ivan ide ukrasti nečiji laptop jer je na sebi imao naljepnicu na kojoj piše “Ivan”.

Sorry na offtopicu, moderator nek premjesti postove gdje treba.

[quote=“iGoG”]Ma mislim na domene tipa:
nestle.com
nestle.net
nestle.org
nestle.hr
nestle.de
nestle.in
nestle.se
itd…

[/quote]

Da ali oni tuže i za ove druge. Lako je zakupiti tih 200 tinjak! Ne radi se samo o domenama, ti nazivi se ne smiju koristiti u komercialne svrhe nigdje, isto kao što ne smiješ koristiti boju #E20074 jer ju je t mobile kupio…

Da, zato kažem da bih zabranio bilo kakvo oduzimanje domena jer jednostavno nema smisla zabraniti ostatku svijeta da koristi tu riječ u domeni. Logika 0%.

Para vrti di burgija neće.

[SIZE=“1”]para = novac
burgija = svrdlo ili borer po bauštelski[/size]

ma nemogu vjerovati… kako netko moze kupiti boju? prestrasno, a kad ce netko kupiti o2 pa da ni to nemozemo koristiti? i koji je taj koji prodaje boje?

malo ot ali nemogu vjerovati

[quote=“bubi”]ma nemogu vjerovati… kako netko moze kupiti boju? prestrasno, a kad ce netko kupiti o2 pa da ni to nemozemo koristiti? i koji je taj koji prodaje boje?

malo ot ali nemogu vjerovati[/quote]

Nitko ne može “kupiti” boju, ali ju može zaštititi kao trademark (ako mu to dopuste).

Primjera radi, RH je zastitila crveno-bijele kvadratice kao trademark. (Iako na TV-u stalno kažu da smo zaštitili “kockice”)

[quote=“w00t”]Nitko ne može “kupiti” boju, ali ju može zaštititi kao trademark (ako mu to dopuste).

Primjera radi, RH je zastitila crveno-bijele kvadratice kao trademark. (Iako na TV-u stalno kažu da smo zaštitili “kockice”)[/quote]

a ko mu to dopusti, koji direktor svemira?

Svaka država ima ured za Patente i Trademarke. Prvo ga registriraš u svojoj zemlji, zatim placas dodatno za svaku zemlju u kojoj ga želiš imati kao registrirani trademark. Odnosno odgovor na tvoje pitanje: uredi za patente i trademarke.

Bubi, kod boje i takvih stvari poput kvadratića sa radi o stanovitom grafičkom rješenju, dio kojeg vizualnog identiteta je i takva-i-takva primjena tog elementa. Nositelj se time štiti od plagiranja, od izrade vizualnih identiteta koji bi bili dovoljno slični nositeljevom i sl. To nije opća zabrana upotrebe, nego razumska, a utvrđuje se je li došlo do povrede ili ne tijekom spora. Takva registracija znači da je nositelju “stalo”, da mu je “stalo na vrijeme” i da želi druge obavijestiti o svome dizajnu, kombinaciji, rješenju, a ne da se poslije sjetio nekoga utuživati. I osim toga, svaka takva registracija se plaća i po oblasti/djelatnosti - ako se netko registrira za, recimo, prehrambene proizovde, onda to ne spriječava drugoga da slično nešto ima i u drugoj oblasti, poput telekomunikacija itd.

Nije nitko registrirao “boju”, već dizajnersko rješenje identiteta poduzeća u telekomunikacijama i drugim oblastima u kojem ta boja ima takvu ulogu, tj. gdje bi se netko drugi mogao praviti pametan i koristiti istu boju i druge elemente s namjerom da asocira na nositelja i tako se “ogrebe”.

hvala na iscrpnom odgovoru


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja