Preprodaja (švercanje) na našem tržištu

Poštovani,

razmišljao sam da krenem sa preprodajom artikala, tačnije da pokrenem online shop na našem tržištu, mjesecno bi ulagao 50tak dolara, da li se isplati pokrenuti websajt ili je bolje samo na facebook-u/instagramu? Robu bi kupoao, pa prodavao po malo višoj cijeni na našem tržištu, a očekujem nekih 30tak% zarade. Nije mnogo ali čisto malo sa strane da imam…

Navijam za facebook, ako neko izadje na web da kupuje zavrsit ce na ebayu ili amazonu

Zar nije još bolje na pazaru (tržnici)? :smile: :o:

2 Likes

Osobno sam pokrenuo web shop i moj iskren savjet je da ne ulazis u to sa 50$ mjesečno…
Premala su to ulaganja da bi uopće ušao na tržište.

Moguće je da ti prvih 50$ upadne i da ulogom od 50$ zaradis 500$… ali svaka kladionica ti daje puno bolju šansu za tu zaradu od pokretanja web shopa.

P.S. Nemoj ulagati u kladionicu… puno dobrih tutorijala možeš kupiti za te novce i naučiti neke super stvari koje te mogu odvesti do zarade od 500$ … tu ti je koeficijent najbolji :slight_smile:

2 Likes

Kad bi znao konkretno za tutorijal od 50$ koji ce mi donijeti 500$ odmah bi ulozio, ali koji, od koga a da nije prevara. Ne očekujem zaradu od 500$ već na uloženih 50$ da mi se vrati 80 do 90 $, zašto da ne malo sa strane, a ako bude išlo naravno da se može više ulagati

Ahaa, sad sam povezao tko si ti :slight_smile:

Da si želio raditi, do sada bi kod mene zaradio puno više od 90$ , bez uloga… A uz to bi i naučio dosta toga
Moraš odlučiti, hoćeš raditi ili ne?

Ne bacaj novac na trgovinu, ja imam završenu internet marketing akademiju i 7-8 godina iskustva na fb pa ništa tamo ne mogu prodati.

2 Likes

Ja sam svojevremeno preprodavaoone pametne satove… Kupovao za 7e, prodavao za 17,5 (kasnije 20e) s tim da su mi troskovi fb-a bili otprilike 2,5e po satu… i lijepo je to islo… dosta se obrnulo, kasnije sam jos neke preprodavao, cak sam i planirao otvoriti firmu za to pa placati porez i sve (i sa svim nametima je u to vrijeme moglo da se uzme oko 5-6e po satu). Medjutim, pojavila se gomila konkurencije (koji koliko vidim po cijenama ne placaju poreze i carinu) i jbg ne moze vise :smiley:

mada, kontam da bi se mozda mogli naci neki proizvodi koji bi opet dobro isli, ali treba malo bolji kapital da se ispita… Problem je ako bi uplivao u pare pa probao legalno- mislim da je tu jako tesko zaraditi promocijom na fb

Promocija na FBu sada i ranije nije ista, sada je sve neuporedivo teze. Mnogo je konkurencije, svi se sada reklamiraju na FBu, cak i “Pera vulkanizer” ima svoju stranicu koju reklamira…

3 Likes

To je sve stvar cekanja, jer placas visu cijenu tj kao sto si rekao 30% vecu cijenu. Recimo da zelim nesto iz njemacke naruciti, to bi mi doslo za 4 dana, a dok bi mi ti to poslao proslo bi isto, ako ne i vise. Kupovanje sa kineskih stranica nema smisla jer imaju skladista po europi, sada platit 30% vecu cijenu, neka je i 5% vecu cijenu mislim da nitko ne bi kupio jer moze proci jeftinije, a cekanje dostave je tu negdje. Mozda jedino da budes neki reseller da kupujes po manjoj cijeni i prodavas je po istoj kao u webshopovima i tu ostvarujes zaradu, ali kao sto sam rekao mozda…

Većina ne razmišlja na taj način. Ogroman dio njih ni ne zna naručiti nešto sa interneta i platiti karticom, pejpal je naučna fantastika za mnoge. Zbog toga i “cvijeta” FB prodaja.

Dovoljno je pogledati dropshipping biznis kako funkcioniše. Kupuju neke proizvode za 30$ umjesto da sami direktno naruče za ~10$ sa Aliexpress-a… Kupiš hosting za 20$ mjesečno a recimo možeš isti takav imati za 10$. Tako da ne vidim zašto nebi moglo i ovo funkcionisati ako čovjek zna prodati :smiley:

Promocija na FB nije nešto teža nego prije. Kod nas je veći problem što narod nema para. Mnogi rade na crno pa i da hoćeš nešto legalno prodavati to te ubije u startu jer normalno da će neko naručiti kod onog što na “crno” prodaje za 20eur nego kod tebe za npr 25eur.

Oduvek me zanimalo gde nabavljate tu robu sto se prodaje po fb i instagram…? jer koliko znam ne mogu se iz kine sa alija naruciti vise od 2-3 iste stvari na jednu osobu, nego tek kad se otvori firma onda se uvoze vece kolicine i placaju tu porezi i istalo :confused:

Nije teža ali je svake godine sve skuplja i skuplja.

1 Like

A sto bi narucio robu pa je prodavao u svojoj zemlji, kad preko dropshippinga, mozes prodati robu svuda u svetu a da je nemas na stanju… Nadjes zanimljivu jednu grupu prozvoda koju bi prodavao, izracunas koliko bi jedan artiakal kostalo kad bi ulozio u marketing, hosting i domen, plus koliko zelis da zaradis od prodaje jednog artikla i onda se lepo reklamiras taj proizovd strancima, preko instagrama, facebook-a. Kad stranac dodje kupi artikal od tebe, ti ga narucis od kineze i njemu kinez direktno posalje. Mesecno mozes zaradati preko 3000 evra ovom metodom uz dobro targetiranje grupe ljudi. Ovo radi vecina nasih ljudi. :slight_smile:

inače dropshipping u prevodu?

Ma znam ja za dropshiping i planiram uskoro to da pocnem :smiley: ali me ovo za nase(placanje pouzecu i rok isporuke do 2 dana) zanimalo jer vidim da je pun instagram sa profilima za prodaju svakakvih stvari, verovato da zaradjuju dobro cim mi non stop iskacu neke reklame :smiley: znaci nabave robu i imaju magacin pa salju kad neko naruci, ali odakle je nabave to nzm :smiley:
a za ds ako stranac naruci od mene i plati paypalom, ne znam bas da li mogu odma te pare da koristim, a i ako mogu npr aliexpress ne prima paypal? :S

EDIT: Izvinjavam se, ja sam sve vreme na ovo gledao kao da misli kupiti fizicki robu pa je onda slati kupcu(zbog tog naslova), a sada shvatam da on misli na dropshiping ali da prodaje na nase trziste… u grupi na fb o dropshipingu su pricali o tome i vecinom kazu da se ne isplati raditi na nase trziste

Kod nas je i dalje najbolje da direktno šalješ poštom i preuzimaš novac preko pošte.

nije DS ako stvari kupujes sebi, pa onda preprodajes…
Ovdje kod nas ne moze ds zato sto ljudi placaju prilikom preuzimanja i to je problem.

Kad sam prodavao one satove za po 2,5e po komadu troskova reklamiranja- to je bilo prije oko 1,5 god… kasnije sam opet prodavao malo skuplje za malo vise para na reklamu (4-5e) al od tog nije prosla ni godina dana jos… NIkakvo posebno targetiranje samo Bosna i na sat koji je kupljen za oko 20km, dobijes 50 ili 55 km (minus troskovi reklamiranja)

mislio sam na ovo što je napisao

Lijepo to zvuci, al ds nije tako jednostavan Markoni :smiley:

Na jednom eCom grupi je neko postavio pitanje, koliko u prosjeku zarade oni koji krenu da se bave dropshipingom- i odgovor je bio: “U prosjeku svi izgube 100-200$”…

naravno da nije jednostavan, cijena proizvoda se moze podici, kinez može da otkaže, dosta stvari se može iskomplikovati a svu odgovornost snosiš ti

optimizacija kampanje je ključ svega, ali da ljudi gube pare ne gube, zarađuju fino ako rade kako treba i ako imaju iskustva

uostalom, ništa nije jednostavno, čovjek kada otvori restoran minimum godinu dana nije na nuli :smiley:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Profit Monkey