Pretposlednji udarac Fejsa

Evo Fejs je zadao verovatno i pretposlednji udarac do samouništenja:

Kako vam se ponaša reach? Od popodne je osakaćen za skoro sve sajtove. Tj za sve sajtove koji imaju više od 2-3 oglasa.

Bilo je već krajnje vrijeme za ovo, po meni je ovo super vijest. Nema više clickbait smeća od objava nego konačno se prednost daje kvaliteti.

3 Likeova

@Monika.B A kako ti znaš da je kvalitetan članak samo iz naslova? Ja sam imao “top xx” članke sa stvarno puno uloženog truda u njih.

Fejs radi nešto neprirodno, takvi članci su ljudima jednostavno zanimljivi i klikaju jer u njima pobude zanimanje. Sad nečeš uopče dobivat promet jer na nezanimljive članke nitko ne klika a one koje bi klikali algoritam skriva.

jebeš fejs više.

2 Likeova

Tako je, upravo to.

Po clanku se daje zakljuciti da ce Facebook sabotirat lose clanke koji u naslovu obecavaju nesto, a kad kliknes samo te obasipaju reklamama i nekim smecem. A ako ti fanovi dobro reagiraju na clanke jer objavljujes stvari koje su im zanimljive nije ni FB-u u interesu da onemoguci korisnicima da vide takve clanke koji ih zanimaju. A pogotovo ne dobre clanke koji imaju Instant Articles.

Sve je stvar monopola i neogračine želje za moći, kontrolom i bogaćenjem. Retko kada je u pitanju briga o ljudima. :slight_smile:

1 Like

Ovaj topic ima ‘shocking’ naslov :smiley:

1 Like

Pa jeste, al realno dočarava šta se dešava sa nezasitom mašinom zvanom fejsbuk :slight_smile:

Facebook je sve nestabilniji, iskreno djeluju kao jako neozbiljna kompanija i nije mi jasno kakav odnos imaju sa domacim americkim velikim publisherima…

Al u svakom slucaju, treba se vratit na staro i gradit mail liste, optimizirat sve za google a facebook stavit po strani jer ce uskoro očito postat zatvoreni eko-sistem poput youtube-a.

Mail liste su i dalje najbolji alat za doprijet do čitatelja, sve ostalo ovisi o nekim algoritmima i njihovim poslovnim ciljevima.

3 Likeova

Ja citam sto pisete i nije mi jasno o cemu vi tu pisete.

Pa ovo sto ej facebook napravio bi trebalo biti dobro, vise necu naletjet na post koji ima neki click bait naslov a onda kad dodjem tamo slika i oolo adsense reklame. Ne razumijem kako ce njima nestetiti ako maknu to sranje? Kako ce korisnicima nastetiti?

Ja u ovome vidim samo dobro.

…molim delite krivi topic :smiley:

Ne kontam cemu frka osim ako nemate ona sranja, koja i treba pogasiti i otezati im svaki rad tipa “Arkan ziv”, i ove nove gluposti sto su se da pojavile “Milica (34) zivi na selu i trazi mladog nezasitog”

2 Likeova

Ma ovaj update nema nikakve veze sa clickbait naslovima (barem na domaćem tržištu) već isključivo sa brojem i pozicioniranjem oglasa na samom sajtu čiji se post objavljuje. U prevodu: ne možete više da zaradjujete dobro na taj način, već vas forsiramo da predjete na Instant articles ili neko drugo sranje koje vam budemo nudili i nametali.

Pa i onako je Adsense postao tesko govno, pa je najbolje i da se stvori jaka konkurencija, valjda ce se tad malo zapitati. A gdje ce jaca od zidovskog uhljupa, tako da sve u svemu ovo je samo dobro za nas.

Ukoliko malo razmislite tjeruj nas da predjemo na njihovu oglašivačku mrežu :smiley:

Logicno imas tamo post bigtrucka gdje kaze kako je postavljanjem njihove mreze reach skocio…
Oni odavno vrse manipulaciju reacha, i to nije nista novo. Nek oni daju normalnu zaradu prvi cu preci…
Doslo vrijeme da ti ebeni adsense placa 0.01 ko neke kur*eve mreze.

Potvrđujemo “skok reacha” na IA clancima. Doduse, Pages reach odavno FB nije dirao pa niti ne moze jos nize od ove mizerije, a na IA clancima su povecali reach s razlogom, da navuku ljude, a kasnije… zakljucite sami :slight_smile:

1 Like

I ja sam tog misljenja da kasnije nece biti tako sjajno, ali dok traje dobro jem

Ja iz principa baš ne želim koristit Istant Articles jer apsolutno ti ubija tvoj vlastiti website koji prestaje dobivat posjetu itd. a sad što se više love možda zaradi ok, al nekako imam feeling da je to dugoročno loša strategija.

generalno sve je dugoročno loša strategija … iz mjeseca u mjesec mijenjaju se trendovi, algoritmi, rateovi

zato ja internet zaradu zamišljam kao more puno talasa, ko se uhvati na veliki talas uhvatio se, ko nije neka traži drugi

4 Likeova