Prijava piraterije

Vako: recimo da hocu da prijavim neki sajt zbog piraterije. Kako tu prijavu da uputim hostingu na kojem se taj sajt nalazi? Ja uputim prijavu hostingu pa onda oni moraju da pričkilje vlasnika sajta.
Necu da prijavljujem no me interesira jer sam prijavljen! :zbunj:

Web-hosting će prema tebi postupiti u skladu s ugovorom na koji si pristao kada si zakupio hosting. Vjerojatno će te prije toga pitati za tvoju stranu priče, možda zamoliti da se stvar riješi na dobrovoljnoj osnovi – vjerojatno ovisi o hostinu i pravnoj opreznost s kojom postupaju. Naravno, moguće je da web-hosting baš ništa ne napravi, već upute pritužitelja da podigne građansku tužbu i ishodi sudski nalog za uklanjanje tvojih stranica.

Ako je hosting u SAD-u, onda po njihovom zakonu hosting mora postupati po njihovom DMCA-u i tebi prenijeti pritužbu, te zatražiti od tebe izjavu da si ti vlasnik autorskih prava. Koliko sam shvatio, ako je ne daš, izjavljuješ da su optužbe točne i oni uklanjaju sadraj, a ako je daš, onda ta izjava može u nekom kasnijem sudskom postupku biti problematična za tebe.

Kako se prijavi piraterija hosteru?
Pronađu se kontakt podaci hostera, to ne bi trebalo biti teško, i onda se može: poslati mail, poslati dopis poštom, nazvati telefonom, doći osobno, a hostera se može kontaktirati i preko chata, nekog foruma, golubom pismonošom, dimnim signalima…
I to je to.

Ah da. Dimni signali, kako se toga nisam setio. Za-gor-te-nej. A kako ja da znam na kom je hostingu neki?

Pa po IP-adresi web-stranica. Svaka IP adresa ima nekog kome je dodijeljena, u ovom slučaju će to biti hosting-kompanija. Naravno, to može biti i neki upstream provider, ali abuse služba će sve proslijediti na prava mjesta.


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact