Prijeći na VPS? Ako da, koji?

Drage kolege, trebao bih vaš savjet. Naime, imam news portal koji dnevno ima u prosjeku oko 10.000 page viewsa dnevno (znalo je biti i do 50.000) i to s tendencijom rasta. Koristim običan hosting i naravno, imam problema (zna biti sporo, suspenzija zbog prevelikog korištenja memorije i CPU-a itd.). Do sada se nisam toliko interesirao za nešto više od običnog web-hostinga, no očito ću morati nešto poduzeti jer, osim što imam problema s ovim portalom, pokrenuo sam još jedan portal kojem također raste posjećenost.

Poslužitelj mi predlaže da se prebacim na SSD (300% brže), no mislim da to neće biti neko rješenje problema. Koliko vidim, za ovakve slučajeve se preporuča prelazak na VPS.

Sad me zanima trebam li prijeći na VPS i koje performanse uzeti (RAM…)? Također, s kojim poslužiteljima imate dobra iskustva? Razmišljao sam o Hetzneru kao stranom poslužitelju, a domaćem ne znam kome bih vjerovao (vidim da ima onih od 50kn mjesečno do onih koji za iste performanse traže i po 300-400kn/mj). Iskustva? Prijedlozi?

Traže oni po 50kn ali je kvalitet nula :wink: Od 99% uptime koliko tvrde neće biti ni približno tako, a da ne govorim od procesoru, brzini itd… A ne znam koliko je pametno uzeti VPS ako imaš dva projekta koji rastu svakodnevno. Ako imaš uslove da kupiš nešto jače, kupi dedicated i budi rahat. Koliko je pametno dijeliti server sa nekim, ti meni reci? Ako neki site traži dosta resursa, a i tvoj isto, koji će prije povući, koliko? I opet si na istom… Razmisli malo i o tome, ako vidiš da ti projekti napreduju. I ja sam takođe nešto započeo, i nemam dileme kako dalje, čim budem imao dovoljno da website sam finansira dedicated, to je to.

Sretno, i moja preporuka ti je dedicated server.

http://www.server4you.net/dedicated-server/

Pogledaj cijene ako ti odgovaraju, a problema nećeš imati 100% ti garantujem s njima, i sve što ti treba veoma brzo će riješiti.

1 Like

Hvala ti na brzom odgovoru! Vidim da Server4you ima solidnu ponudu za dedicated server, konkretno mislim na ovaj najjeftiniji EcoServer of 19 eura mjesečno. Portal mi trenutno zarađuje 200-njak eura mjesečno samo od Adsensea, tako da mi neće to biti problem.

Ima li netko drugi neke prijedloge i ima li možda netko iskustva s ovim Server4you?

Također, zanima me još nešto. Pošto nemam iskustva s ručnim baratanjem servera, bilo bi mi odlično kada bih imao “managed” verziju. Je li to potrebno za početnika ili ipak nije neka znanstvena fantastika podići Wordpress na novi VPS ili dedicated?

Nije problem u WordPressu, problem je u sigurnosti samog servera, dakle ako si pocetnik onda svakako managed. Tu ti ja jedino mogu preporuciti https://www.knownhost.com/
Ja na njihovom unmanaged programu http://rocketvps.com imam VPS i do sada nikakvih problema. Brz, stabilan i uptime do sada ja mislim 100% jer ne koristim nikakav servis za provjeru uptimea. Podrska je odlicna onda si mogu misliti kakva je kada imas managed server.

1 Like

Hmm. Knownhost mi se čini odličan, no jedino me brine način prijenosa i registracije nove domene. Naime, imam već 3 postojeće domene i jednu koju bih htio registrirati, a vidim da ne nude registraciju i transfer domena. “No, we do not offer domain registration of transfer services at this time” - piše u FAQ-u.

Kako bih mogao riješiti taj problem kod njih?

Pa kad tamo zakupis server jednostavno domenama promijenis nameservere da pokazuju na tvoje nameservere na novom hostingu. Domene ne moras nigdje transferirati. Ne znam kod koga si regao domene, ali gotovo svugdje mozes postaviti nameservere svojim domenama.

1 Like

Mozes za taj problem i istestirati njihovu podrsku. Pitaj ih kako to ide s domenama koje imas registrirane vec i da bi sad kod njih htio zakupiti server, ali da si novi u tome pa ne znas kako, sta i gdje.

1 Like

Preporucujem https://knownsrv.com/clients/aff.php?aff=333 iskreno kod njih sam vec godinu dana odlicni su!
Jos se mozes sporazumevati na nasem jeziku jer je vlasnik Hrvat, mislim da imaju najbolji moguci support, najvise do sad sam imao 30000 unique poseta i oko 80-90k otvaranja stranica, a sajt je radio bresprkorno dobro jednom sam presao bandwidth posto mi je limit bio 500000 i oni su mi prosirili na 1500000 za dodatnih 5$ ali nikakve suspenzije tu nije bilo.
Pozz, inace zamoli ih da ti prebace sajt sa jednog hostinga na drugi i oni ce ti to odraditi besplatno.

1 Like

Ovdje sam cjena je ok… radi sve dobro osim što je dio korisničke stranice na njemačkom.

Također uzeo sam nedavno mini VPS za 15$ na godinu… Da se učim naredbama i sl. ok mi je u panelu se može reinstalirati server sa novim operativnim sustavom u dva klika. i gotovo je za cca 5 sek. http://buyvm.net/ (premalo resursa hostanje većih stranica, ali za učenje ok.)

Hvala Makica. Na kraju sam uzeo VPS kod Knownsrv. Za sada je sve ok, migraciju i ostale početne stvari su odradili ekspresno. Odlično je to što je podrška na hrvatskom.

Eto vidis, bices prezadovoljan sigurno pozz i drago mi je sto sam ti pomogao :slight_smile:

1 Like