Privatni Dedicated server?

Šta bi sve bilo potrebno za napraviti da bi mogao imati dedicated server u firmi. Osnovna namjena MySQL. Oko 100 korisnika. Baza cca 5gb.

Potreban je:

Server - CentOS - MySQL server - phpMyAdmin - da li još nešta treba dodati?
UPS - da drži makar sat vremena
Net - koja brzina bi tu trebala - cca 200 MB prometa po satu. up/down
Fiksna IP adresa - kako se kreću cijene

E sad šta bi tu još trebalo. Te da li se tako nešta uopće isplati raditi ili bolje platiti dedicated server?

[quote=“Kruu”]Šta bi sve bilo potrebno za napraviti da bi mogao imati dedicated server u firmi. Osnovna namjena MySQL. Oko 100 korisnika. Baza cca 5gb.

Potreban je:

Server - CentOS - MySQL server - phpMyAdmin - da li još nešta treba dodati?
UPS - da drži makar sat vremena
Net - koja brzina bi tu trebala - cca 200 MB prometa po satu. up/down
Fiksna IP adresa - kako se kreću cijene

E sad šta bi tu još trebalo. Te da li se tako nešta uopće isplati raditi ili bolje platiti dedicated server?[/quote]

Pitanje je gdje su korisnici, na internetu ili u uredu.

Ako su na “internetu”, onda se vise isplati platiti dedicated hosting, ako su u uredu onda potencijalno isplativije u uredu.

Korisnici su na netu. Trenutno koristimo dedicated. Ali reko s obzirom koliko košta server i ostalo možda se isplati kupiti.

S tim da treba gledati da i moraš imati ekipu koja bi radila 24/7

Onda ti je možda najbolja kolokacija servera, iako ne vidim kako ti je povoljnije imati dedi server u uredu nego kod nekog hosting providera.

Ja sam onako u grubu računao, cca 6000 server, ups 1500kn, net 500kn/mj, ip 500kn/mj. A dedi cca 1500kn/mj. U cca godinu dana dobiš server gratis.

Ali ne računam održavanje koje isto košta ohoho. Ipak to sve ostaje na dedi serveru. Ovo sam samo htio vidjeti šta vi mislite, da li je izvedivo/isplativo…

g-portal.de - odlicne masine + placaj 15 eura dodatno i nakon 18mjeseci dobijes masinu. 1000/1000 garantirano, jedina mana ti je sto placas setup masine 150 eura.

[quote=“Kruu”]Ja sam onako u grubu računao, cca 6000 server, ups 1500kn, net 500kn/mj, ip 500kn/mj. A dedi cca 1500kn/mj. U cca godinu dana dobiš server gratis.

Ali ne računam održavanje koje isto košta ohoho. Ipak to sve ostaje na dedi serveru. Ovo sam samo htio vidjeti šta vi mislite, da li je izvedivo/isplativo…[/quote]

1500 kuna za mysql server ? pa kolko trosi rama to cudo ?

Za sada oko 2 GB, ali s vremenom će biti najmanje duplo. Povečat će se i broj korisnika. Koristiti će se i FTP redovito.

@zerocools: proućit ću malo i tu opciju.

[quote=“Kruu”]Za sada oko 2 GB, ali s vremenom će biti najmanje duplo. Povečat će se i broj korisnika. Koristiti će se i FTP redovito.

@zerocools: proućit ću malo i tu opciju.[/quote]

to mozes uredno na VPSu vrtit (pravom nekom kvm,xen i slicno, izbjegavaj openvz).

ispast ce te jeftinije, brze i nacelno sigurnije.

za 500 kuna dobis cloud bazirani VPS sa 4Gb rama lila, i kad zracunas struju, investiciju, link na net i sta ja znam … ne isplati se svoje dizat.

ako je baza 2Gb velika, bit ce u cacheu/ramu ionak.

Imali smo VPS sad smo na dedi. VPS nas nije baš najbolje služio. Znao se dogadjati dosta veliki load, ali iz nama nepoznatih razloga. A i za buduće poslove nebi služio svrsi. Sa dedijem smo sada zadovoljni, a još ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati.

Da li se tko kuži u optimizaciju MySQL-a za innodb baze. Čisto savijete tražim. Sad je server postaljen i već dugo sve radi uredno, ali kako baza raste tako će trebati i optimizirati postavke.

Preporucujem da nedas bilo kome u ruke MySQL optimizaciju vec postojece baze.

a kolko se placa kolokacija ? nakon 18mj.

@Kruu ako se radi od klientima “van ureda / preko neta” isplatljivije ti je kupit dedi server nego radit svoj osobni datacenter.

Jeste radi se o net korisnicima. Zasada smo uzeli dedi server pa ćemo vidjeti kako će se ponašati. Trenutno smo zadovoljni dobijenim.

Jeste radi se o net korisnicima. Zasada smo uzeli dedi server pa ćemo vidjeti kako će se ponašati. Trenutno smo zadovoljni.

U koga ste kupili dedi server i odakle su ti pretezno korisnici?
Ako se radi o Hrvatskoj preporucujem ti Contabo.com imaju jako dobre Dedi servere.

U koga ste kupili dedi server i odakle su ti pretezno korisnici?
Ako se radi o Hrvatskoj preporucujem ti Contabo.com imaju jako dobre Dedi servere.

Odgovoreno na PM…

Hvala na preporuci.

Odgovoreno na PM…

Hvala na preporuci.

[quote=“Kruu”]Imali smo VPS sad smo na dedi. VPS nas nije baš najbolje služio. Znao se dogadjati dosta veliki load, ali iz nama nepoznatih razloga. A i za buduće poslove nebi služio svrsi. Sa dedijem smo sada zadovoljni, a još ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati.

Da li se tko kuži u optimizaciju MySQL-a za innodb baze. Čisto savijete tražim. Sad je server postaljen i već dugo sve radi uredno, ali kako baza raste tako će trebati i optimizirati postavke.[/quote]

Ja imam virtualce na Contabo i neke vrtim na 90% resursa i sve je stabilno, znači da su resursi zaista dedicirani. Ne isplati se imati lokalno server jer je najam servera sa svom podrškom manji od amortizacije plus interneta. Ipak oni imaju velike uštede na volumenu, a i popuste.

Što se optimizacije MySQL-a tiče, zaista treba biti oprezan s time, ali iz mojeg iskustva je rijetko problem u samoj bazi. Obično upiti (dakle aplikacija) nije optimirana.


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact