Problem s komsijama (iskustva, sugestije?)

Znate kako kazu, smijeh je pola zdravlja… druga polovica je imati dobrog komsiju.

Elem, situacija je ovakva. S desne strane (od prema cesti) imamo jako problematicne komsije koji su vazda s nekim posvadjani od kad ja znam za sebe, ili su posvadjani izmedju sebe.

Evo i jedna slika kako to otprilike izgleda- jedan komsija ima nesto malo i uvucen je (stari ne prica s njim odnedavno, a bili so do tog trenutka dobri (vise o tome dole, znaimljiva situacija) a naravno ne prica ne sa ovim pod brojem 2. Na ovom gdje sam oznacio 2 zivi zapravo njih troje- otac i dva sina, i koliko znam nisu ni oni izmedju sebe nestot oliko dobri- svako ima svoju kucu i neki veliki zid izmedju. (isto dvoriste) Mi kad smo bili mali (ja i dvojica brace iz komsiluka) bi isli iza kuca i gledali ove kad se tuku- jbg bili djeca, bilo nam smjesno kad otac ganja sina vilama.

index

Razloga za svadju je mnogo, ali ipak je komsijski da se prvo posvadjate oko medje, tj da medja zapravo nije tu gdje jeste. Ovaj komsija (oko 70god sa br. 2) je cijeli zivot govorio da smo mi njemu usli par metara (to su njive iza kuce, znaci zemlja koja ne vrijedi nista) ali nikad nije htio izvesti giometar na svoj racun ili kako mu je stari nudio da plate pola-pola, ili da sve plati onaj ko je usao, tj onaj ko nije u pravu.

Medjutim i to je rjeseno- i eto valjda neka kosmicka pravda- cijelom duzinom su oni usli na zemlju od starog, s tim da je jedan od sinova kucu (oko 1.5m na jednom cosku) napravio na nasoj zemlji.

Zato sto u tom trenutku nije bilo nikakve svadje, i zato sto starom ta zemlja gdje kuca nije znacila nista, on je bio ok s tim da ih skine sa ■■■■■ i da se ne nateze tako sto ce tih par kvadrata prepisati (za dzabe) kako bi ovaj mogao uvesti kucu tamo u papire, kako to vec ide. Nije ni onu medju dirao jer vec ima ograda koju je prije stavio (i oko cega je prije bilo problema) i da se ne baca dzabe u trosak to je do sad ostalo tako (ali eto sad vise nece, nemos budalama pustati uvijek, kad pustis par puta to je kao kad zvijer osjeti krv hehe)

Sta je sad najnoviji problem? Iako iza kuce ima jos oko 100+ metara ograde (a iza toga je neko granje/manja suma) komsijin pas (od tog sina) je nekoliko puta obilazio skroz oko ograde i plasio ovce. Ko nije nikad vidio kad ovce krenu bjezat ne zna kakav je to stampedo i kako se zivotinje mogu povrijedit ili pobacit ako nose jagnjad… sto se i desilo- eno 2-3 sepaju i ne mogu da idu na ispasu… A nisu one jedina zrtva- komsijin pas je udavio i pjetla. Znaci taj sin je otisao iza ograde, isao s psima (dva psa) negdje u setnju, bez lanca i ovaj je u tih par minuta uspio doci udavit pijetla i vratit se nazad (sreca pa je pas samo husky a neka velika dzukela).

Kad je stari ispizdio, i otiso im reci za to sve- sin nije negirao ovo za pijetla i za ovce i reko da bi platio pijetla. S tim da mu je stari reko da nije do para nego da zatvori dzukelu i da ne prelazi na nase da ga ne bi morao puskom ganjati (psa ne komsiju, al ajd ti znaj sta ce bit haha). A otac (njegov) je kasnije negirao za pijetla, a za ovce je reko da je to neki drugi pas radio (a postoje svjedoci naravno).

Sad bi neko mogao reci- to je jedan slucaj, nije to nista itd… da izgubis 2-3 jagnjeta na taj nacin- izgubio si neciju platu… a i nije izolovan slucaj… prije je imao nekog malog kera sto je kupio jaja (provlacio se negdje kroz ogradu). Na zalbu oko jaja, sin je ovaj odgovorio “a jbg on kad se navadi kasno je”… I poslije rata je isto imao neke dzukele koje je naravno pustao a nema ograde, pa je tako stari ostao bez nekih cipela i patika (a ko je odrasto u bosni poslije rata zna koliko i jedne obicne cipele vrijede, jel, nije isto ko danas). Na konstantaciju da pas odnosi cipele, odgovor ovog komsije dva je bio " a jbg, de vi unosite obucu u kucu svako vece" haha

Sta se uopste moze uciniti u ovakvoj situaciji gdje neko pusta zivotinje da rundaju okolo? Kome se zaliti, sta uraditi? Naravno postoji opcija da se ogradi duzinom sve. al je to velik trosak (mozda i jedina prava opcija) . Neko bi savjetovao da se cuko otruje- al daleko bilo, nit je cuko kriv nit bilo posezali za takvim varvarizmom. Naravno postoji svjedoci koji govore o tome sta radi pas, i pored toga, vjerovatno u policijskim onim arhivama pise koliko je puta policija imala intervenciju u komsiluku (na desetke puta sigurno, ja koliko se sjecam rekord je bio 3 puta u dva dana), znaci zna se ko je problematican.

Jedna situacija u gradu je bila da je pas napao dve zene (ili isti zenu dvaput nmg se sjetit) zato sto je bio pusten… Cini mi se komunalna je bila, napravila neki zapisnik i nista na kraju

U pitanju je BiH

Imam cucka 5 godina. U tih 5 godina sam saznao da su huskiji najgori cucki što se tiče karaktera. Priklat, zaklat, ugrist. Vrlo podmukla pasmina. To što su lijepi ne znači ništa.
Po Zagrebu i HR rijetko tko huskija pušta slobodnog jer su vrlo teritorijalni i nisu društveni. Vole samo svog gazdu. To je moje iskustvo, ispravite me ako griješim.

Što se problema tiče, slažem se da je cuko najmanje kriv. Nije on za slobodno landranje među kokošima i ovcama. Kriv je gazda.
Moj ti je prijedlog za svaki incident zoveš policiju, uzmeš zapisnik (u HR košta 20 kn biljega) i onda angažiraš odvjetnika i pokreneš sudski spor.
Nitko se neće trgnut ako ga ne opališ po džepu.

Al nije to tolika steta u imovini koliko u zivcima i zdravlju… znaci ne mozes ni udarit po dzepu kako treba.

Imam velikog tornjaka… oko 40kg, znaci jendo duplo veci od tog haskija… problem je sto iza kuce ima vise ograda i taj dio gdje je husky dolazio nije ogradjen, a ja eto svog ne smijem tu pustit jer sam odgovoran vlasnik (zamisli da ode negdje pa napadne nekog il neciju zivotinju udavi)… znaci moj je stalno u ogradjenom, al njegov je gdje god

Imao je prije on i nekog vucjaka… isto ga je tako pustao, znaci nema ograde uopste ispred kuce… Mozda jedno kilometar dalje je napao dijete sto je krenulo u skolu. Sreca krenulo biciklom tek izaslo na rampu, i onda su ovi iz kuce izletili isutali psa, nekom letvom ga udarili u glavu- pa po tome i zakljucili da je to njegov pas zato sto je njegov kasnije imao na glavi tu posjekotinu

Ja bih ogradila sve visokim ogradama, i jos drveca posadila, brzorastuceg, da ih ne vidim.

Jer iscitah tu da su oni bili tu kad si ti jos bio mali, i ako ti ostanes tu i dobijes djecu i oni ce imati probleme s ludim komsilukom… Prenosi se problem s koljena na koljeno. Meni se to sve ne bi isplatilo. U biti nisu ti niko i nista a u tvom zivotu ulaze u prvi plan, nepozvani.

Kad zivis u gradu, em ne moras znati komsiju, em selidba nije neki problem (i selila bih se da ih ne gledam). Ali s kucom je to tesko. Rodna gruda.

Elem danas pas, sutra ko zna sta. Problem bili i ostace. Mora ograda, nema ti druge.

1 Like

Ima ograda velika do tog dijela gdje se mozemo “gledat”. Poslije ima i ograna zicana tamo iza kuce… i plan je sledece sedmice tu ogradi pomaket na medju i napravit nesto bolje, a na zimu udarit skroz do kanala (znaci ne mozes vise pjeske proc), i onda jos tamo u sumu napravit neku kapiju i stavit neki kameru na solarno punjenje il tako nesto…

Problem s ovcama ti je taj sto nema veze sto su ogradjene, i sto npr husky moze doc “samo” 50m do njih… one kad njega vide da trci iz daljine, dovoljno je samo jedna da krene i onda cijelo stado krece kao bolt… a velike zivotinje, tvrd teren i naravno da se povrijede.

možda uzet neki preparat, razmutit u vodu i poprskat duž ograde gdje se cuko pojavljuje … ne mislim da ga otruješ već da nađeš neki repelent koji će ga odbijati … vjerujem da se posle 2-3 prskanja neće više približavati

nekad sam nailazio na neke repelente protiv pasa … za vrtove, dvorišta, spoljašnju upotrebu …

a komšiju ubodi čakijom

1 Like

Zadnjih desetak godina vodim udrugu za borbu protiv buke. Sve je to slično…
Uznemiravanje na vlastitom posjedu gdje očekuješ da su svi sigurni i zaštićeni. Ja se susrećem s problemima kada susjed susjedu “pošalje” svoju buku, a tebi tvoj pošalje haskija.

Imam repelent jedan na drugoj strani dvorista… samo ga treba naucit da zapisa i sa druge strane:D


(nije moj na slici, ali moj je identican)

1 Like

Salu na stranu, ako se ne moze na lijep nacin rijesiti, ograditi svoje i zabraniti pristup, na svako krsenje zvat miliciju.

Što se tiče ograde, ako ti je skupo čvrstu ogradu postavit, možeš ogradit i “električnim čobanom”. Tu stranu koju imaš prema šumi i livadi, najlakše ćeš tako pokrit.

Reci starom svom da na svoj rođendan ili slično ispeče janje. Prije toga pozovite sve da dođu. Dok se janje peče neka kaže sve što mu smeta i što je problem. Neka fokus baci na dio da ste svi u istom “kontejneru” i da svima jednako “smrdi” ako bacite ■■■■■ u njega. S tim će možda kupit godinu dvije ali i saznati što njih smeta i kako to možete mirnim putem riješiti. Ako ne ide, onda sud i po džepu, jer to najviše boli

izgleda da si preskočio sitan ali bitan detalj… BOSNA, pa poslje tog janjeta i 2-3 gajbe pive će se poklat pa ko osta osta… zapravo vidiš kad koristim tvoj način i moje mišljenje, ipak je to rješenje ??
sad si dao ideju ali…hmmm

Pazi se, znas da je to sve ludo. Samo ogradi. Ali nije problem ograda. Problem je sto su oni neodgovorni da ne kazem konji. Danas pijetao, sutra ovca, prekosutra ce ti ugristi dijete. Ne mozes
od budala pobjeci.
Nego, mozes li ti nekako uterati krmke kod njih u dvoriste? :slight_smile:

Eo updejt ak nekog zanima:

Eto zacudjujuce, danas je stari otiso da porazgovara sa sinom (iznerviran kad mu je ovaj komsija stariji dosao da popricaju o cijeloj situaicji) i da kaze kako ce rusiti tu staru ogradi i pomicati sve gdje je stvarna medja… I naravno da kaze ovom starijem da ne dolazi vise pijan da ne bi bio bijen :smiley:

Zacudjujuce, sin je rekao da ce ukloniti plastenik ( to bi trebalo biti kroz sledecih 10-ak dana) koji jednim malim dijelom ulazi na nase, te da ce to biti uskoro jer ga je svakako planirao premjestit/napravit novi… E sad, tu imaju i neki svinjci il tako nesto za zivotinje koje ulazi na nase (i blizu je kuce, tj one zemlje koja je pokljonjena njima za kucu) i za koju starog boli k, vise iz razloga sto nema nista od toga kad preuzme- sin je sam na svoju ruku rekao da ce to sve srusiti, posto ima plan da tu napravi nesto drugo, s tim da bi tu i on htjeo zid napravit, pa ce kad porusi napravit zid na medji da se rijesi taj problem, ali ne odma jer nije financijski sposoban… A sto se tice ograde iza kuce- ni tu nije bilo nikakvih problema, cak stavise, htjeo bi ovaj komsija da on podigne ogradu pa da tako “odradi” za ovu jednu manju pec sto ne koristimo :smiley:

2 Likeova