Prodaja sajta tutorijal kako prebaciti sajt

Ima li čoeka koji je voljan napisati tutorijal šta se radi kad se proda sajt, od transfera domene što i nije toliko komplikovano do prenosa svega što treba iz cpanela i ostalo.

Nema tu nikakve filozofije. Ili das kupcu pristup cPanelu ili mu izgeneriras full backup iz cPanela pa mu das i s time on moze restorat na drugome serveru account.

Vezano za domenu treba samo promjeniti NS zapise i eventualno WHOIS podatke i to je to.

kako se izgenerira full bekap? brišem li ja onda sa svog cpanela podatke od sajta, baze… radim li šta u file menadžeru brisem li onaj subfolder u root? imam ja pitanja, mozda su glupa al ih imam

Imas u cpanelu opciju Full backup… Ili na tezi nacin ulogujes se na FTP i prebacis sve fajlove i exportujes bazu. Da obrises sve fajlove iz public_html i obrises bazu podataka i nema vise nicega na tom hostu…

Domenu moras prebaciti kod njega. Ako ste oba kod godaddya onda samo napravis account change, pri tome zadrzi nameservere prema svom serveru. Nakon kad on uzme domenu i prebaci sve na svoj site on moze promijeniti namservere na svoj server i kad se uvjeri da je sve u redu onda ti on kaze da je sve u redu i tek onda ti brises ili ako tio ne kaze provjeris jeli promjenio namesrvere i dali site radi, pa obrisses.

Ako je tvoja domena kod godaddya a njegova kod nekog drugog ili vice versa onda se radi sa codovima, on mora zahtjevati transfer domene a ti moras odobriti ili obrnuto neznam tocno dugo nisam radio ovako. Pritom moras domenu otkljucati.

Evo pošto sam prodao site prije par dana da napišem kako sam ja prošao…

Prvo je kupac htio da godaddy odradi sve što je trebalo oko domene i transfera, kada smo ustanovili da je potrebno platiti mnogo više za transfer, onda smo se dogovorili, odnosno morali smo vjerovati jedno drugome.

Nisam imao problema pri tome, sreća. Jednostavno sam promijenio vlasnika domene na godaddyu, te nismo plaćali nikakav transfer. Pošto sam ja prodavao sve zajedno sa serverom, samo sam dao pristup serveru, odnosno kontaktirao sam podršku, da promijene billing info jedino, te da kupac može poslije unijeti svoje podatke za plaćanje.

Sve što je bilo vezano za stranicu, adsense, facebook stranica, pravio sam posebne mailove, tako da sam mogao dati to bilo kada bilo kome, nije previše važno.

Novac sam dobio odmah po transferu domene, tako da je to uredno bilo od strane kupca. Inače čovjek i žena su iz Amerike, više mi je sumnjivo s našim narodom.

Ali ti ako hoćeš jedino prebaciti site, dovoljno je da zipuješ sve što se nalazi na tvom serveru, tj. čitavu stranicu, i napraviš backup baze podataka. Zipuješ to sve zajedno, i možeš prodati, tj. lako je drugome promijeniti sve i postaviti, a i ti možeš to odraditi.

Ako se radi sa manjim sajtovima , ne uključuj nikakve posrednike, odnosno samo transfer domenu, i traži pola novca unaprijed dok se izvrši transfer domene u međuvremenu, možeš ostalo. Ako se radi o velikim sajtovima, nekoliko hiljada $$$ onda možda posrednike uključiti da se pobrinu oko toga, ako baš ne vjeruješ nekome.

Mislim da prvo mora da plati tek onda ti prebacujes domenu i ostalo. Nikako nemoj drugacije poslovat. Isto brijedi i od tebe, ako nesto kupujes prvo ces da paltis. Ako ne mislis platiti nesto sto kupujes unaprijed onda nemoj ni kupovat. Imali smo tu slicne slucajeve kada su ljudi kupovali, a kada je trebalo platiti onda su izmisljali toplu vodu.

Znaci, prvo nek ti plate, onda ti prebacujes domenu, Jedino ako imaju dobar razlog za ne platiti ti unaprijed, naprijer, ti si na forumu i iams 1 post a kupac je vrlo poznat na forumu sa 10 000 postova, onda mu mozes poslati i bez da palti jer taj ce da plati. naravno akos e radi o miljunskim ciframa imaj posrednika, ali sve do 500$ mislim da ne trebas posrednika.

hvala svima na odgovorima. pošto su mi sajtovi na shared hostingu onda vjerovatno ne radim ful bekap več određeni dio? jel tako? kad odem na cpanelu na full bekap ponudimi ove opcije na cpanelu imam i bekap vizard i imam opciju partial bekap vjerovatno na to idem. jel samo mi treba određena mysql databaza ili se treba još šta kopirat?

Samo opali ovde i onda Home directory oznaci…

a zar to neće napraviti bekap i ostalih sajtova koje imam na tom hostingu?

Hoce. Kakve veze ima, otpakujes i obrises ono sto ti ne treba.

Treba ti full backup i to das korisniku koji kupi. Domenu mu prebacujes tek nakon sto si izgneerirala full backup. Nikakvo rucno kopiranje datoteke i baze … jer se s time sve ne kopira. Treba napravit full backup home dir-a, buduci da se onda kopiraju i sve postavke accounta, mailovi, baze, podaci, statistike i sve drugo sto postoji unutar jednog cpanel accounta.