Prodaja softvera bez fiskalnih računa

Ako prodajem svoj softver preko PayPal ili Skrill tada moram izdavati fiskalne račune jer Linićevci računaju kartice kao gotovinu.

Ali upalo mi je u oko nešto što piše na Clickbanku. Piše da kad kupac kupi moj proizvod, onda oni “otkupljuju” proizvod od mene po veleprodajnoj cijeni (koja je 9,9% manja od one koju sam ja postavio) i onda od toga što ostane dio ide meni, adio affiliate partneru.

Znači li ovo da ja ne moram izdavati račune jer prodaju krajnjim kupcima vrši Clickbank pa ja na kraju mjeseca samo izdam račun koji šaljem Clickbanku (tipa račun za licence koje je clickbank otkupio od mene).

Na sličan način radi i BlueSnap(ex. Plimus) i MyCommerce (ex. RegNow). Ti preko njih prodaješ na način da nemaš merchant account, nego oni naplaćuju pare za tvoj program, a na kraju mjeseca ti šalju pare, a sebi ostavljaju proviziju od 10%.

Da li se u ovom slučaju računa da oni prodaju programe, a ja samo naplaćujem njima licence ili se ja računam kao prodavatelj pa moram izdati fiskalni račun za svaki prodani program?

Zar nije već u par navrata dan link na ono mišljenje PU da se prodaja preko PayPala ne mora fiskalizirati, pošto novac od PayPala sjeda na transakcijski račun, isto kao da je lova uplaćena virmanom, dakle s računa na račun?

Znači ako prodaješ sa PayPalom, onda nema fiskalnih računa?

E, ali što je sa običnim računima. Da li ti izdaješ pojedinačni račun za svih 100 kupaca koji su taj mjesec kupili program od tebe ili na kraju mjeseca izdaješ 1 račun koji ispostavljaš PayPal-u?

Također me zanima zašto su onda napisali da je fiskalni račun potreban kad vršiš naplatu karticama (da kartice smatraju kao gotovinu). Znači li to da ako naplaćuješ preko Wspay onda moraš izdati fiskalni račun, a ako naplaćuješ preko PayPal onda ne moraš?

Bilo je nekakvo mišljenje PU, netko ga je objavio negdje na Facebooku, pa je bilo linkano ovdje. Ali ti si rekao da u tvojoj lokalnoj PU brzo odgovaraju. Ako je točno, iskopaj link na to negdje na forumu, po ovim temama o fiskalizaciji, pa vidi što je to bilo i pitaj svoju PU prema onome što je tamo navedeno.

Koliko ja razumijem cijelu priču, fiskaliziraš sve nad čime PU nema mogućnost izravnog uvida. A PU jedino ima mogućnost izravnog uvida na uplate na žiro-račun. Znači, ako je lova sjela na žiro, to ne trebaš (iako smiješ) fiskalizirati. Kod kartica PU nikada nije dala baš neko pojašnjenje, ali čini se da nešto imaju problema s izravnim uvidom u te transakcije.

Ovo o računima, to ne znam, to je već dublje knjigovodstven pitanje.

Istina da u mojoj PU brzo odgovaraju, ali ja sam njima vec dopizdio sa pustim pitanjima. Zato bi htio vidjeti misljenja i iskustva iz prakse strucnjaka s ovog foruma da sto bolje sastavim upit za PU, da ne ispadne da ih pitam pizdarije.

Vidio sam ono tumacenje PU sa facebooka. To nije jos sluzbeno objavljeno pa je moguce i da netko sprda. Takodjer je dvojbeno napisano jer se ne vidi da li se to odnosi na uplate tipa CC to PayPal ili PayPal to PayPal.

Pa da, ali ja mislim da je sadržaj tog teksta prikladan za postavljanje upita. Osim toga, možeš kontaktirati možda tog frajera kroz FB i pitati ga je li dobio službeno rješenje.