Prodaja webstranice cijena?

Pozdrav, zanima me kako Vi procjenjujete vrijednost webstranica, jel ulazi samo promet i/ili zarada ili ide i dizajn, kod i tako to.

Ja kod kupovine gledam prvo traffic i sadrzaj pa onda tek zaradu, a dizajn me ne interesira.

1 Like

Ovisi o kojoj je stranici riječ. Postavi oglas možda je netko i zainteresiran.

Mene zanima tematika.

Rijec je o stranici za gifove, link Vam mogu PP

Molim link ako nije problem.

Misliš na izvor ili količinu ?

I jedno i drugo - zanima me uglavnom organic traffic, a traffic s drustvenih mreza ne gledam kao nesto kvalitetno.

2 Likeova

Traffic i zarada. Ukoliko je izvor traffica social, jedino moze da se razmatra ako idu i social nalozi uz sajt ali za takvu posetu cena je manja dosta u odnosu na organic traffic.

Najbitniji je kvalitetan traffic sa Googlea. Odmah nakon toga ide sadrzaj i zarada. Ako ti je recimo sadrzaj “evergreen” sto ce reci da nije neki news portal onda to ipak malo vise vrijedi od news portala. Zarada je svakako bitan faktor. Mozemo reci da se stranice starije od 3 godine prodaju u opsegu od 24-36 mjesečnih zarada.

1 Like

Zanima me, koliko % manje vrijedi stranica na koju trafic dolazi sa sociala u odnosu na organic ?

Pa teško da išta vrijedi ako se uz stranicu ne prodaju i profili sa socijalnih mreža. Ako se prodaju sigurno da vrijedi nešto manje nego da je traffic sa Googlea, ali teško je reći točno u kojem postotku.

Ne postoji formula, jednostavno mora da se vidi da bi se napravila neka gruba procena.

Dobionsam pojedine informacije i stranica vrijedi 0 eura ali mozda bi netko htio kupiti domenu.

A koliki treba da bude oraganic trafic, da bi neki sajt imao pristojnu vrednost ?

Pitam za drugaricu :joy:

Ovisi o puno toga, primjerice neki sajt s 10 organskih posjeta dnevno, tipa webshop ili affiliate sajt, ce vrijediti vise od onog sa 1000 ako se ne radi o sajtu koji nesto prodaje.

1 Like

Ja sam ti zapravo ovo pitanje postavila, jer me zanima, koliko neki sajt moze da ima organskih poseta, ja sam skoro 3 meseca, sklepala jedan wordpress i imam tek desetak organskih poseta dnevno, dok sve ostalo dolazi sa facebooka.

Ono sto me zanima je, koliko treba vremena da bih imala vise organskih poseta i do koliko se organskih poseta realno moze doci najvise, ako se radi vredno i postuju SEO pravila ?

Domen je star isto kao i sajt 3 meseca, tj. radi se o novom domenu.

Hvala

Svo su to relativne stvari, o brdo faktora zavisi. Koliko mesecnih pretraga imaju kljucne reci, koliko je tesko rangirati ih, da li je odradjem dobar onapage SEO itd itd itd. Nema odgovora.

1 Like

Ali valjda postoji neka srednja vrednost, ako se uporno radi na sajtu i ako se postuju SEO pravila, koliko je vremena potrebno da krenu da dolaze organske posete. Da li je recimo moguce , da sajt koji je nov , sa novim domenom kao sto je moj, za par meseci ima recimo 5000 organskih poseta dnevno ?

Hvala

Odgovor ce isti da bude, ne postoji pravilo. Da postoji bilo bi mnogo lakse sve ovo…

1 Like

Moguce je. Ako ces iskesirati poprilicnu svotu novca onda je moguce, svakako. Ali cistih organskih bez ikakve reklame i bez da se potrose neki ozbiljni novci - to nije moguce. Cak je i pitanje da li bi se i uz ozbiljnu svotu novaca za ulaganje uspjelo postici ovo sto trazis - jer placene posjete putem reklama nisu organske.

1 Like