Prodati blog ili ne?

Pozdrav svima… Nemam mnogo iskustva, pa sam resila da vam se javim i vidim kakva su misljenja iskusnih. Naime, rec je o blogu http://receptibezmane.blogspot.com/ . Blog postoji, jos malo pa godinu dana. U poslednje vreme malo vremena imam da se posvetim blogu kako bi trebalo, pa sam u nedoumici da li da blog sacuvam i vidim kako bi mi on doneo neke prihode, s obzirom da sam dosta vremena i truda tu ostavila, ili pak da ga prodam, jer mi opet trebaju novci za drugi posao. Ne znam kakva bi zarada od bloga mogla da se ostvari. Prijavila sam se jednom na AdSence ali su odbili iz nekog razloga, pa sam digla ruke od toga. Verujem da bi neko ko bi se malo tome posvetio uspeo da dobije zeleno svetlo, na kraju krajeva i ja, ukoliko ga zadrzim.
Blog ima u proseku 350 poseta dnevno. Kada se malo aktiviram sa postovima bude i do 600. Prikaza stranice proslog meseca 10.256. Ima 528 recepat, od kojih je dobar deo recepata i slika licno moj, pa samim tim mislim da uvecava vrednost bloga. Facebook fan page ima trenutno 54.480 lajkova i stalno raste i vec je bilo nekih ponuda za kupovinu stranice, ali stranic ide u paketu sa blogom. Uz to ide i Twitter nalog sa trenutno 69 pratilaca. Posete dolaza uglavnom sa Facebook-a i veci deo sa Googla. Vidim cesto i prevode recepata na strane jezike.
Mislim da ima dosta potencijala, ali molim za misljenje i savet. Hvala!

Lijep pozdrav. Drago mi je da ima još žena na ovom forumu :smiley:
Dakle, imaš dobar blog i razumijem te zašto se dvoumiš da li bi prodala ili ne, nakon toliko uloženog truda. FB stranica je, takodje, vrijedna pažnje, i mislim da bi mnogi sve to kupili isključivo radi nje. Problem sa blogom je što nema zarade, tako da automatski gubi na vrijednosti.
Osim toga, blog je postavljen na javnu platformu, možda da si uložila u vlastiti domen stvari bi bile drugačije, možda bi te i Adsense lakše prihvatio (uz neke članke sa savjetima o kuhanju i hrani, sigurno bi). Vlastiti domen uvijek više košta nego blogspot blog, bar po mom mišljenju.
Treća stvar je što je ta oblast toliko zasićena da sada postoji sijaset stranica sa receptima i svakim danom ih je sve više tako da se ti recepti razvlače nadugo i naširoko, čime se gubi originalnost. Stoga, da je to moj blog ja bih definitivno išla na prodaju, jer ovako nemaš ništa od toga, a kako vrijeme ide, ne vjerujem da će vrijednost bloga rasti, naprotiv. Uzmi novac i iskoristi za nešto drugo. Sretno! :slight_smile:

Ili da ponovo probas da se prijavis na Adsence?

kupi neku domenu koja je dobra za tvoj blog, nestorecepti.com, imas na godaddy akciju za 2$. Onda preusmjeris svoj blog na tu domenu.

kad skupis malo vise nvoca, onda prebaci blog u wordpress.

Ili ga prodaj kao sto ga prodajes:
E sad cijena neznam, ali ja sam zaionteresiran za takve stranice. Ako imas neku fiksnu cijenu ajd mi posalji na PM.

Alencia, eto ima nas… Izgleda da i za nas ovde ima mesta. :wink: Hvala mnogo na savetima, sigurno cu svaki lepo razmotriti i uzeti u obzir sve sto ste napisali, staviti na vagu i videti sta ce da prevagne. Imam malo vremena da se bavim blogom, a s obzirom na vreme koje je ulozeno i trud, zao mi je da o ostane tek tako neiskoristen, bilo da se odlucim da ga zadrzim ili se odlucim na prodaju. Zato sam zatrazila vase misljenje. Hvala vam jos jednom…

1 Like

Prodati, ali ne za kikiriki.
Ako ne možeš dobiti neku razumnu cifru, poslušaj savjete iskusnih kolega.

  • kupi .com domenu istog imena (slobodna je) - moj je savjet da je kupiš bez obzira
  • kupi hosting koji će zadovoljiti sadašnje potrebe
  • postavi WP
  • nove recepte stavljaj na svoj web
  • na blogspotu napravi uočljiv info banner o preseljenju i link na novi web
  • polako prebacuj sadržaj sa blogspota na novi web
  • kada bude dovoljno sadržaja na novom webu, probaj otvoriti adsense acc
  • kad kapne prvi euro, motivacija rapidno raste

SRETNO!

3 Likeova

Odluka je donesena, naravno uz vasu pomoc. Uzecu neki domen i hosting pa ga prebaciti sa blogspota,za sada. Videcu kako to bude islo i hocu li organizovati lepo vreme da se posvetim tome pa ukoliko se kasnije odlucim na prodaju,bice oglaseno ovde…
Hvala svima!

1 Like

Ne treba ti hosting. Uzmi domen i goni na blog platformi. Ako bude išlo, kasnije nekada uzmi hosting, dobru wp temu i kreni sa novim sajtom koji ćeš gurati sa blogom.

1 Like

Pozdrav…
Ponovo pokrecem ovu temu, ali je u medjuvremenu bilo nekih izmena na blogu. Zakupila sam domen www.receptibezmane.com i prebacila ceo sadrzaj bloga na novu adresu i postavila WP. Krenula sam sa tim negde oko 3. meseca i onda polako prebacivala sadryaj sa bloga, uredjivala malo sajt, dodavala nove recepte… Napravila sam redirekciju sa bloga na sajt, jer sam dosta linkova ostavila na raznim mestima koji vode do bloga. Facebook fan page je i dalje aktivan sa vise od 54.000 pratilaca. Na Twitteru ima trenutno 183 pratilaca i nesto malo, 40, na Google +. U 6.mesecu sam malo poradila na reklamiranju novog sajta i posecenost za 6.mesec je bila 12.000 jedinstvenih poseta. Kako nemam puno vremena da se ozbiljno posvetim sajtu, a verujem da bi neko ko moze da se angazuje mogao lepo da iskoristi potencijal sajta i ko vise zna od mene, jer kao sto sam navela u mom prvom postu, nemam neko iskustvo u svemu ovome . Nisam radila nikakve optimizacije. Obzirom na to, prodajem sajt, a ako ima saveta i zainteresovanih, neka se jave.
Pozdrav!

Nabavi adsense, nema drugi način zarade. Oni odbijaju domenu jer radiš novi račun. Tada odbijaju skoro sve sajtove jer nas ima previše pa im nije u interesu. Ako uspiješ dobiti račun preko neke druge domene možeš stavljati oglase na taj sajt.

Mislim da bi trebalo zaista da prodje jos neko vreme pa da se proba Adsense, jer je domen skoro registrovan. Ja sam vec jednom slala i ako nekoga zanima mogu poslati odgovor i razlog koji su naveli zbog koga nije prihvacen, ali to su neke sitnice, koje bi kao trebalo da se doteraju, a ja nemam vremena pored posla i dece da se malo vise posvetim tome.

Ma odbijaju vjerojatno iz razloga jer ima puno slika a malo teksta. Napravi neki blog na engleskom bezveze i unesi 4-5 malo dužih članaka i pošalji taj sajt na razmatranje. Kada ti prihvate taj sajt onda stavi oglase na ovaj i problem riješen. Kažem ti, njih nije briga gdje stavljaš oglase, oni samo traže razlog da što više njih odbiju jer imaju previše medija pa ih nije briga.

Pa nisam znala da to moze i tako da funkcionise… Hvala na savetu!