Program za 3D crtanje

Pozdrav,

imam u planu počet posao 3D printanje, pa imam i u planu počet crtat 3D, koji mi program preporučujute da počnem učiti? Blender, Maya?

Mi smo na faksu radili sa solidworks-om i catia. Solidworks mi se više dopao. To su strojarski orijentirani programi…ti možda tražiš nešto gdje se više dizajnira… Sjene… Ovo ono… Ako ne tražiš to, solid je odličan.

P.S. mene jako pika kada netko kaže da crta u tim programima. Kaže se “modelira” :wink:

Više manje je sve isto, maya, lw, skechup, zavisi šta misliš raditi. Za printanje… Šta misliš printati? U kojem materijalu? Misliš i skenirati? Daj malo više informacija…

Ono standardno 3d printanje PLA filament… da mislim i skenirati… Planiram printati doslovno sve :smiley:

Zavisno od objekta-velicine uvijek ćeš morati dorađivati postojeći objekt, paziti na debljinu stijenki radi potrošnje materijala. Isprobaj par programa i koristi onaj u kojem se najbolje osjećaš. Više manje svi imaju mogućnost importa i exporta. Kod printa samo pazi da su ti svi poligoni zatvoreni. Znam da firma u Vz, mislim da je 3dprint, imaju i printere i skenere jako susretljiva po pitanju toga. Kad dodem do kompa budem stavio njihov link. Printali su mi neke stvari, bio jako zadovoljan s uslugom. Ako imaš kakvo pitanje pošalji PM.

firma je caddprint - http://www.caddprint.hr/wp/

U kontaktu sam s jednom kineskom firmom koja radi 3D printere. :slight_smile:

Koji materijal koriste za isprint?

PLA, PETG, ABS

Printati sve je i dalje sirok pojam, ali ako mislis raditi sculpt-ove nekih karaktera, organskih bica, akcione figure i slicno, ZBrush je must have.


Mada ima jos par programa koji rade slicnu stvar on je standard.
Learning curve ti moze biti heavy u pocetku, jer to je prakticno alatka za skulpturu, kao da vajas u 3d okruzenju, znaci moras imati znanje o proporcijama, anatomiji, kompoziciji,…
I graficka tabla je neophodna, Wacom ponajbolje ako imas love.

Planiram printati velike/male dijelove za razne mašine i tak… nikakve figurice i te gluposti :slight_smile:

Haha, ok, nisam skapirao, samo nemoj gluposti, imas fanboy-eva za te action figure, i tek ce ih biti kako krene to 3d printanje svima biti dostupno, ali tu se vrti opasna lova.

softver Zbrush / illustrator

I graficka tabla je neophodna, a ako hočeš nešto bolje definitivno XP-Pen ( https://www.xp-pen.com ).