Pozdrav,
proučavam malo zadnjih dana fb marketing i općenito kako ljudi pristupaju vođenju svojih fb grupa …i vidim da se to dobrim djelom svodi na “pronađi zanimljiv sadržaj i objavi ga među prvima”.
Zanima me da li postoje alati koji vam pomažu pri tome?
Moj programerski pristup mi jednostavno govori da je taj proces moguće dobrim djelom automatizirati, te da je moguće tim pristupom povećati i kvantitetu pretraživanja i kvalitetu odabiranja sadržaja…sa puno kraćim vremenom reagiranja.
Znači ideja bi bila napraviti program gdje će korisnik koji održava fb stranice (program-admin) unjeti sve žive i nežive druge fb stranice/grupe /youtube kanale koje želi slijediti. (Ajmo to nazvati source-kanali)
Program bi samostalno i svakodnevno pratio što se dešava na unesenim source-kanalima, te bi računao statistiku po kojoj bi procjenjivao ako se negdje pojavio kvalitetan sadržaj.
U prvu ruku bi statistiku vadio na način da gleda koliko nekom sadržaju raste popularnost u srazmjeru popularnosti kanala gdje je sadržaj objavljen. (Jer naravno, ako na fb page-u od 500 subscribera neka objava u trenutku pobere 250 lajkova …to je 50% odaziv spram subscribera). Dok ako na drugom kanalu od 10 000 subscribera neka objava u trenutku pobere 2000 lajkova, to je tek 20% odaziva subscribera. Znači program bi imao svoje kriterije da filtrira i rangira sadržaj na koji bolje reagiraju pratioci nekog kanala.
Program-admin prilikom otvarnja panela programa bi na jednom mjestu imao lijep pregled što se dešava na svim source-kanalima koje je odlučio pratiti, te bi svojom “ljudskom” percepcijom mogao odlučiti koje će objave izbaciti iz prikaza …a koje su tamo zasluženo…i njih bi jednostavno iskoristio kako zna i kako želi…
Takav ljudski feedback bi u budućnosti utjecao da se i program po potrebi razvije u određenom smjeru. Znači, praksa bi pokazala što bi dodatno trebalo razviti u sustavu …i program bi se konstantno razvijao po potrebama.
A mogućnosti su razno rane:
-program bi mogao automatski emaila-ti program admina da je neka objava ušla u zadani kriterij popularnosti (koji je program-admin samostalno definirao)
-program-admin bi putem panela mogao automatizirati i neke radnje sa svojom fb stranicom. Znači mogao bi grupirati objave koje želi objaviti, te kreirati timer u koje vrijeme će program tu objavu umjesto njega publishati na facebooku
…i siguran sam da bi se svašta zanimljivog putem pokazalo.
E sada, da radim sa FB i da sam siguran da mi treba ovakav program…vjerovatno bi šutio i radio ga sebi. Pošto sam popriličan noob za FB područje, tek pretpostavljam da bi ovako nešto moglo biti korisno.
Zato, ako postoje igrači ovdje koji znaju da bi im ovakav program dobrodoša, slobodno mi se jave na PM. Ako vas bude dovoljno, program će biti napravljen. Cijena programa će također ovisiti o tome koliko vas se javi. Ako vas se više javi, moći će se ovo napraviti jeftinije po glavi zainteresiranoga!
Heto…sve kritike na ideju, slobodno udarajte javno ovdje. Od kritika se živi