Programiranje smart contracta

Pokrećem temu, pa ako zaživi super.

Smart contracti mogu svašta, oni koji ih znaju programirati mogu puno postići.

Ne razumijem se u programiranje smart contracta, ali moglo bi ovdje biti onih koji se razumiju, pa ako se još pokrene neka korisna rasprava, odlično :slight_smile:

Daj nam malo pojasni sto je to jer prvi put cujem.

Smart contracts are simply programs stored on a blockchain that run when predetermined conditions are met. They typically are used to automate the execution of an agreement so that all participants can be immediately certain of the outcome, without any intermediary’s involvement or time loss.

Dobar programer koji zna programirati smart contracte, sa dobrom idejom, može napraviti čuda. Ovo nije ništa novo, ali nisam vidio da se na forumu to spominjalo pa sam pokrenuo temu.

Ja to ne znam programirat :slight_smile:

Smart contractsi su super stvar i vjerojatno ćemo ih masovno koristiti kroz par godina a da ni ne znamo.

Već se dosta koriste u crypto svijetu a evo ovaj video jednostavno objašnjava njihov princip

Andrew Tate je legenda.
Odvajanje otpada doma u Hrvatskoj je besmislena prisila.
Korona je prijevara.

Hoće li sad živnuti tema? :smiley:

Zezam se, i ja sam više aktivan u birtiji nego u drugim sekcijama, ali evo malo za promjenu :slight_smile:

Npr. Web3 web stranica. Jel se može isprogramirati smart contract tako da kad netko dođe na web stranicu ima mogućnost logirati se sa ETH walletom, a onda da stranica automatski zatraži verifikaciju identiteta na isti način kako to rade npr. crypto burze (ono tipa slikaj osobnu front i back, slikaj račun sa imenom i adresom, snimi selfi, upali kameru i čitaj upute sa ekrana pa napravi što piše…).

Da to bude decentralizirano i automatski, a da se nekako riješi također preko smart contracta da je verifikacija automatska i temporalna, odnosno da se nigdje ne sakupljaju i ne spremaju prikupljeni podaci i da se nekako garantira da se podaci nigdje trajno ne bilježe.

Znači, dođeš na web stranicu, prijaviš se sa ETH walletom, odradiš verifikaciju identiteta koja ti se automatski ponudi, web stranica ne sprema prikupljene podatke nego samo nekako označi da je ETH wallet taj i taj verificiran i da je to npr. muška osoba od xy godina iz xy grada. Još bolje, da ugradi opciju tom walletu da kad poželi, uključi prikaz potvrđenog identiteta pa da taj wallet svuda gdje se prijavi ima verificiran identitet.

Ne zanima me kako to isprogramirati, nego da li je to nešto što se može isprogramirati preko smart contracta (ako programer zna programirati smart contracte) ?

Znači zanima me da li dobro razmišljam kad mislim da je to jedna od mogućnosti smart contracta, baš ovako kako sam napisao?

Osnova smart contracta je da se zadaju uvjeti i task (program) koji će se izvršiti kad se izvrše uvjeti.

Nezz da vidim tu potrebu u tvom zahtjevu … tvoj zahtjev više liči na aplikaciju koja u pozadini treba bazu podataka koja je na blockchainu.

Btw. ne programiram niti blockchain niti smart contracte … sam kažem kako vidim stvari. A isto mi je maglovito. :upside_down_face:

Je, to je zapravo ugovor gdje valjda vrijedi nešto tipa onog “if” i “then”, ali eto pitam usput.