Kad sam se upustio u web dev, što su bili i neki prvi koraci koji bi povezali smisleno programiranje sa mnom, naravno da je polazna stanica bila HTML i CSS ali ubrzo sam se usmjerio na LAMP tako da sad raspolažem sa Linux settings-ima, bash scripting-om, Apache htaccess sintaksom, SQL sintaksom i PHP-om. Svakako, po samoj prirodi web dev-a, tu spada i dosta JS-a, HTML-a i CSS-a a i dosta drugih tehnologija poput MongoDB-a (k’o NoSQL varijante).
Zanim’o sam se i za druge jezike kad sam hvat’o vremena pa mogu reći da čitam™ puno više jezika u koje bi’ naveo, Java, Python, Ruby, vjerovatno još štogod od HLL-a. Nedovoljan dio toga je bilo na profesionalnom nivou: na jednom projektu sam pravio Groovy (baziran na Java) skripte a drugi put sam vršio neka podešavanja Gitlab servera (Ruby) što je slično setovanju Vagrant env-a.
Prilika je da ono što se ne vježba, ne može se ni znati (na zadovoljavajućem nivou) a meni je najviše vremena kroz edukativno-profesionalni period od tih nekih 6 godina otišlo na LAMP i to na M i P tamo. Ima se želja al’ ne baš i vremena kako bi se usmjerio na usavršavanje Ruby, Python (pa da na svojevrstan način tako zaokružim backend) ali i NodeJs tj, neko obuhvatnije korišćenje JS-a. U svakom slučaju projekti koji mi nailaze mi usmjeravaju znanje (u smislu jezika i tehnologija) a opet i sam tražim slične projekte (LAMP npr.) pa je to koka/jaje igranka. Ali uvidjam da mi je sada vrlo jednostavno usvajati/prihvatati nepoznate stvari i nove ideje/koncepte/jezike u odnosu na prije 3 godine kad nisam pošteno raspolag’o ni PHP-om k’o izborno primarnom disciplinom.
Pripremljena numera ima par stihova koje ću povezati sa željom da se ubrzo nauče nepoznati koncepti i jezici:
A vi, kako 'te? Kakav vam je rukopis?