(Programski) jezici koje pišete

Kad sam se upustio u web dev, što su bili i neki prvi koraci koji bi povezali smisleno programiranje sa mnom, naravno da je polazna stanica bila HTML i CSS ali ubrzo sam se usmjerio na LAMP tako da sad raspolažem sa Linux settings-ima, bash scripting-om, Apache htaccess sintaksom, SQL sintaksom i PHP-om. Svakako, po samoj prirodi web dev-a, tu spada i dosta JS-a, HTML-a i CSS-a a i dosta drugih tehnologija poput MongoDB-a (k’o NoSQL varijante).
Zanim’o sam se i za druge jezike kad sam hvat’o vremena pa mogu reći da čitam™ puno više jezika u koje bi’ naveo, Java, Python, Ruby, vjerovatno još štogod od HLL-a. Nedovoljan dio toga je bilo na profesionalnom nivou: na jednom projektu sam pravio Groovy (baziran na Java) skripte a drugi put sam vršio neka podešavanja Gitlab servera (Ruby) što je slično setovanju Vagrant env-a.
Prilika je da ono što se ne vježba, ne može se ni znati (na zadovoljavajućem nivou) a meni je najviše vremena kroz edukativno-profesionalni period od tih nekih 6 godina otišlo na LAMP i to na M i P tamo. Ima se želja al’ ne baš i vremena kako bi se usmjerio na usavršavanje Ruby, Python (pa da na svojevrstan način tako zaokružim backend) ali i NodeJs tj, neko obuhvatnije korišćenje JS-a. U svakom slučaju projekti koji mi nailaze mi usmjeravaju znanje (u smislu jezika i tehnologija) a opet i sam tražim slične projekte (LAMP npr.) pa je to koka/jaje igranka. Ali uvidjam da mi je sada vrlo jednostavno usvajati/prihvatati nepoznate stvari i nove ideje/koncepte/jezike u odnosu na prije 3 godine kad nisam pošteno raspolag’o ni PHP-om k’o izborno primarnom disciplinom.

Pripremljena numera ima par stihova koje ću povezati sa željom da se ubrzo nauče nepoznati koncepti i jezici:

A vi, kako 'te? Kakav vam je rukopis? :slight_smile:

1 Like

Trenutno primarno JS (react, react-native), ali i ostalo tipa nodejs
Naravno HTML/CSS
PHP/Wordpress api
A jos sam radio sa:
pythonom, malo proucavao go, sql/mongodb/redis, lamp stack.

Mogao bi se snaci, ja mislim sa vecinom jezika. Samo me neki vise nerviraju, ali ne gledam na jezik kao nesto ogranicavajuce ( tipa radim samo js). Ako treba misli da bi se ubacio u klinc s bilo cim…

All about Javascript (vise frontend nego backend) i Go u zadnje vrijeme.

Baze su ono o cemu znam jako malo, ali nikako da se natjeram da naucim vise o tome.

Srpsko-hrvatski, engleski, malo ruskog :smiley:

@1116

Pogrešan topic :stuck_out_tongue:

Mislim i ja tako, ali mi je dosta i iskustva trebalo da smanjim krivu učenja.
Tako da je limitirajući faktor sada jedino izbor projekta, tj. tehnologija kojom je radjen projekt ako bi nekako zaobišli činjenicu da PM/klijent traži nekog ko zna datu tehnologiju a ne nekog ko se tek vježba.
Dobra stvar je upasti u projekt u svom domenu pa se onda prihvatiti i nekih drugih zaduženja kroz neki realan period treninga.

PHP, JS (& jQuery), SQL, C (obični)
ostali nisu vrijedni spomena jer ih ne koristim više uopće.

Nije jezik bitan, bitan je “state of mind” - ili si programer ili nisi, sve ostalo su samo sintakse…

3 Likeova

Baze – mysql, postgresql, oracle, sql, pl/sql

Jezici: radio c# i php, znao sam c , trebao bih se podsjetiti , ali nemam vremena

Zelje: nodejs i lisp, ako cu imat vremena

Fronted: jquery, ucim reactjs

Poceo sam uciti HTML / CSS / action script prije nesto vise od desetak godina. U cssu i htmlu sam se usavrsio, dok je action script nestajao. Nakon toga sam pronasao MySQL, PHP, jquery, ajax. Koje sam pomalo radio zadnjih godina, zadnjih dvije intenziivnije. Bilo je nekoliko projekata kojima sam ponosan.

Sada ucim temeljito JavaScript, TypeScript, Angular. Time ciljam zaokruziti sebe kao frontendasa sa razumijevanjem backenda.

Složio bi se … ali opet kako sam zavrsio nehotice u C#, desilo se da osim sintakse se promjenio nešto i konceptualni pristup. Prvo mi se gadilo, zatim uvidjeh prednosti.
Još mi se dosta gadi, jer ponekad se nađem s nametnutim ograničenjima, koje doslovice neznam rješiti bez lošeg code-a…a za neki not-typed jezik nebi bilo nikakvog problema za istu situaciju.

E sad, bit će da samo treba više zagrijati stolicu i proučiti materiju. Jer ima podosta više sintakse koju treba znati kako pravilno koristiti…

I još nisam siguran jel to onda prednost, kada su stvari manje intuitivne, ali zato omogućavaju više.

Nadam se da pod CSS sporazumjevate SASS/LESS ? Jer sam CSS nema baš smisla.

Ja sam inače tipkao sintakse koje garant nitko nije :slight_smile: …zato jer sam unutar svog frameworka imao i vlastite kompajlere kako js-a tako i css-a. Pa sam razvijao i neke svoje dodatne sintakse koje bi parsirao u js, ili u css.

U tome sam vidio baš veliki potencijal…jer se dovedeš u situaciju da osim što programiraš program…istovremeno možeš programirati i program kojemu ćeš govoriti kako da barata sa tvojim programom. Otvara se jedna sasvim nova dimenzija fleksibilnosti.

Na toj osnovi sam bez problema kreirao engine za multi language stranice, gdje sam ja samo {{ovako trebao tagirati}} tekst za koji bi htio imati mogućnost prijevoda. Mogao sam tako tagirati u js, css ili php skriptama. Ma i .txt skriptama…nije bilo ograničenja. Mogao sam prevoditi js code…cijele arraye, tipa:
var days = [{{“pon”,“uti”,“sri”,“cet”,“pet”}}].

Kompajler bi povlacio tagirane dijelove automatski u online platformu gdje bi samo unosio prijevode, te su se automatski multiplicirale izvorne skripte po dostupnim jezicima prijevoda. Zatim bi framework isporucivao one skripte prema jeziku koji bi bio requestan.

Hocem reći, jedan layer kompajliranja skripti pod vlastitom kontrolom je otvorio totalno nove mogućnosti…direktnu evoluciju sintakse, po vlastitim potrebama.

Recimo, kompajlirao sam ovo “ja sam $ime” u ovo: "ja sam "+ime.
I tako si malo po malo olakšavao život.

Ali to je sve malo teže provesti u djelo otkako radim sa webpackom. Mada vjerujem da kada bi se poznavalo raditi webpack pluginove, da se onda upravo dotiče ta dimenzija. U suštini webpack je upravo to, da se dobije kontrola nad pred-kompajliranjem. Samo treba sjesti i naučiti ga dobro.

A inace, krenuo sa python, pa kasnije JS/HTML/CSS
Pa zatim PHP + mySQL
Pa kasnije ubacio jQuery/SASS/LESS
Pa se jos za kraj ubacili
C# unutar ASP.NET MVC frameworka i vueJS i webpack