Projekat affiliate - BiH - HR - SRB

Pozdrav svima,

trebaju mi savjeti i informacije od iskusnih u ovom poslu.

Kroz poslovnu saradnju sa jednom firmom u BiH koja se bavi prodajom na veliko, malo, a ima i jako posjećeni web shop, došli smo do teme povećanja prodaje i nekih tema vezanih za web. Pošto oni imaju kompletnu logistiku, dostavu, više prodajnih mjesta, ogromna skladišta i godišnji promet u milionskim iznosima, 100+ zaposlenih, kroz razgovor, smatrao sam da mogu predložiti neki jednostavan model “amazona” u Bosni. Pričali smo na razne teme i oni su zainteresovani za takav poduhvat ali su kroz priču “naginjali” više na neke kategorije proizvoda pa mene zanima po Vašem mišljenju koje su kategorije proizvoda interesantnije od drugih za affiliate jer ja nemam iskustva u tom polju ni 2% kao pojedini članovi čije tekstove sam čitao i koji to rade. Da napomenem oni imaju skoro sve proizvode od produžnog kabla preko proizvoda za izbjeljivanje zuba, igračaka do led televizora, laptopa i sl.

Oni također posluju i u Hrvatskoj i Srbiji, tako da bi se taj projekat implementirao na ove 3. države, a imaju i veći razvojni tim za softvere koliko sam shvatio.

Moj prijedlog do sada je 15 dana praćenje korisnika koji je došao preko partnera, minimalno 10% provizije po prodaji za bilo koju kategoriju, naravno, za neke sam predložio i do 20%, obračun po narudžbi, nakon isporuke i plaćanja od strane kupca mogućnost povlačenja novca, te minimalan iznos za isplatu od 50 KM / 25 eura.

Ja nemam mnogo iskustva, ali ukoliko ima zainteresovanih članova koji bi mogli predlagati i učestovati u ovome pišite ono što Vam fali u ostalim programima, a sve što bude korisno mislim da bi u ovoj fazi mogao predložiti, a možda se uključe i odgovorni ljudi iz kompanije. Također, za one stvarno iskusne u ovoj branši mogao bi se otvoriti put za zaposlenje ili vođenje ovog projekta.

Conrad?

10 do 20 posto provizije je stvarno ok, ali nisam siguran koliko je to realno, jer to bi znacilo da imaju stvarno jebacke marze (pogotovo televizori i slicno) nekako mi se to cini preoptimisticno?

Ovo je još uvijek u fazi razrade, naravno i oni moraju sve to papirima riješiti ako bi se ušlo u to. Oni to sad rade u real biznisu, ali ovi partneri su malo drugačijeg oblika. Iz ličnog iskustva znam da rabat za određene artikle ide i do 26% meni koji sam mali kupac + stalno imam pozive za sniženja i sl… No, nije bitno, ovo sad je igra i razrada plana, njima je svakako u interesu povećati prodaju, a ono što mene vodi u ovakvu priču je ozbiljnost i izgrađen brend koji nebi uprljao ruke tek tako…