Projektna dokumentacija kod izrade web aplikacije

Pozdrav,
postoji li neka uputa, pravilnik, SOP ili sl. za izradu projektne dokumentacije kod izrade web aplikacije, tražio jesam na netu, ali ništa konkretno ne mogu naći.

Treba ti biljeznica i prvo da si zacrtas sta hoces, pa onda si pravis dio po dio sta ce ti dokumentacija za to ? Ako si pravis mali blog primjera radi razmisli sta ti treba i koje mogucnosti hoces da ima. I tako si redom pravi odma klase ili funkcije kako hoces. Sta ce ti upute :smiley:

Mislim da ne postoji neki striktno definirani pravilnik oko pisanja projektne dokumentacije.
Uglavnom treba sadržavati naslov projekta, opis projekta/što se želi postići tim projektom, koje se tehnologije koriste za realizaciju projekta, tko radi na projektu, planirano vrijeme rada na projektu, prosječna cijena rada i slično.

Ovo sam nabrojio samo neke od stavki koje mi koristimo tokom izrade projektne dokumentacija na faksu.

Ovo je naravno najbolji nacin da ti projekt propadne, da ga nikada ne zavrsis ili da se podcijenis u procijeni, kako financijskoj tako i u vremenskoj.

O pisanju klasa i funkcija odmah necu previse trositi rijeci, ali cu reci da je gotovo, 99.9999%, sigurno da ces na kraju projekta imati toliko ne potrebnih stvari i da ces si stvoriti toliko veliki “tehnoloski dug” da ce ti na kraju ako projekt bude uspjesan trebati toliko para za sve to dovesti u red koliko si potrosio i na samu izradu aplikacije ili cega vec.

Kako mislis da ti propadne projekt ? Ako si napravis na papiru ili text dokumetnu sta, gdje, kako, zasto kolko ti vremenski treba za to ? Sat-dva-tri, i deri. I lakse ti se snaci kao njemu naprimjer ako mu to vec treba, ali ako si profesionalni programer ne treba ti dokumentacija nikakva nego uhvatis i pises :smile:

Ja sam radio jedan CMS za gamere i natjecanja i tu je bio problem sto je bio velik CMS a ovi sto su trazili da napravim nisu normalno znali sta si nego de jos ovo ubaci de jos ono, zato je bilo lakse napravit text dokument i napisat sta, gdje, kako i kad imas sve od a-ž lako onda napravit. Samo kad naletis na nekoga takvog ko sto sam ja i napravio sam dokumentaciju pa su fantazirali poslje jos de ovo de ono pa ovo ne treba tu i onda ode sve u ■■■■■.

Zato bolje je izgubit 1 dan na pravljenju dokumentacije za projekt nego se ■■■■■ bezveze i mislit di ces se zajebat ili napravit propust.

Svoj rad podijeli na segmente i napravi cjenik, npr, ako si efikasan i iskusan programer 1 sat programiranja $25, odnosno ako često trebaš pogledati u dokumentaciju i tražiti rješenja po netu 100 linija formatiranog koda $10, izrada modula toliko i toliko. Taj cjenik treba biti transparentan i jednak za sve klijente.

Prije nego što počneš raditi potrebno je prikupiti sve informacije o projektu. Od klijenta traži da uradi wireframe sa detaljnim opisom svih stavki koje je zamislio.

Traži polog.

Koristi github i sl rješenja gdje će klijenti moći pratiti promjene u kodu i napredak razvoja.

1 Like

Upravo to sam htjeo reci ali eto rjesenja, + za Nikolu

OP je pita za projektnu dokumentaciju, a ne… sta god je to sta ti mlukac mislis da je pita.

Insains je ok odgovorio, ovisi i o projektu i narucitelju. Arhitektura rjesenja i koristene tehnologije su obavezne. U dokumentima koje san ja pisa je redovito bilo obavezan i hardware na kojem se app vrti, ukljucujuci i software koji se vrti na tom hardwareu (web server, proxy, baze, firewall, what have you) sa verzijama na kojima je app izbacen. Za nekakvu univerzalnu sprancu ne znam; u bivsoj firmi smo imali vlastite sprance za takve stvari.

Cjenik NIJE dio projektne dokumentacije. Nekakav user manual (prakticki definirani use caseovi) su bili u odvojenom dokumentu (ovo tipicno traze drzavne agencije/ministarstva).

http://hitslikes.com : Facebook Likes, Twitter Followers, YouTube Likes, Views, Subscribers, Google+ Circles, Instagram Followers. Start Promoting Right Now

http://hitslikes.com : Get free traffic to your website or blog in just 60 seconds