Nego jedno pitanje na koje Brus Li nije htio odgovoriti. Ako smo ovdje sa istinskom namjerom da istražimo terminologiju, ne vidim razloga da se ne odgovori.
Smatraš li da možeš ustvrditi dali (mobilni) telefon uređaj omogućava dvosmjernu komunikaciju, bez da razumiješ tehnologiju koja se dešava unutra?
(Inače je telefon ogledni primjer dvosmjerne komunikacije)
Evo ti pitanje za chatGPT. Znači sirovo pitanje, bez ikakvog konteksta i navođenja i elaborirat će sve što sam i ja elaborirao u ovoj temi.
Hej, imam diskusiju sa jednim čovjekom koji ne priznaje da jedna moja komponenta omogućava dvosmjernu komunikaciju, iako ona očito i mjerljivo omogućava razmjenu poruka u oba smjera. Moja komponenta je izgrađena u tehnologijama Javascript i Php i koristi u backgroundu ajax koji sam po sebi ne omogućava dvosmjernu komunikaciju. Ali moja komponenta kombinira ajax na takav način da omogućava da server u bilo kojem trenutku posalje poruku klijentu i obrnuto.
Čak i kada nebi znali što je u komponenti ispod haube, nije li dovoljno izmjeriti karakteristiku ponašanja komponente da zajljučimo omogućava li ona dvosmjernu komunikaciju?
Baš nekako sumnjam da je isčupala iste argumente o kojima i ja tupim, bez da ti argumenti po nečemu nisu osnovani.
No ovaj tabor gore ne priznaje niti definiciju dvosmjerne komunikacije koju su sami iznjeli, kako onda očekivati da priznaju išta
Ovo sada već prevazilazi granice pristojnosti, a pritom još nisi u pravu. Glupo je da nas nazivaš “ovaj tabor” ja lično nisam u nikakvom taboru i pričam samo u svoje ime.
Krivo si pitanje postavila.
Pulse nije isti što i tehnika long polling. Sa tehnikom long polling možeš izvesti sisteme raznih karakteristika.
Ako ju pitaš dali neki sistem omogućava dvosmjernu komunikaciju, onda joj moraš prezentirati karakteristike tog sistema.
Znači Pulse omogućava:
otvaranje komunikacijskog kanala između servera i klijenta. Gdje samo klijent može otvoriti kanal, a zatvoriti ga moze bilo koja strana.
Nakon otvaranja kanala, niti jedna strana ne mora raditi ništa, da bi druga strana mogla poslati poruku. Obje strane tako mogu poslati poruku bilo kada, tj. mogu slati poruke simultano. To je omogućeno držanjem više paralelnih http requestova stalno otvorenima, tako da bez greške bilo koja strana bilo kada šalje poruku.
ograničenje unutar sistema uzrokuje da je kašnjenje poruka 50ms. To je posljedica jer je sustav izgrađen tehnikom Long Polling i tih 50ms je cijena verifikacije http requesta. (I čini mi se da se ta latencija javlja samo u smjeru client2server.)
Dali ovakav sistem omogućava dvosmjernu komunikaciju? (Ako da, prema kojoj definiciji dvosmjerne komunikacije? i ako ne …prema kojoj definiciji dvosmjerne komunikacije?)
Btw. bacio sam pogled na značenje riječi simulacija da vidim koliko ista ima smisla, i bome ima.
inform. a. oponašanje nekog procesa kompjuterskim programom
No valja primjetiti ako uspješno simuliraš nešto, onda imaš simulaciju, ali imaš i to što simuliraš.
Recimo, imam simulator za igru DukeNuke3D da ju mogu igrati na modernim windowsima.
Ako je simulacija potpuna, mogu slobodno reći sljedeće dvije izjave kao točne:
Igrao sam simulaciju DukeNuke3D
Igrao sam DukeNuke3D
Case solved. Slažem se da je Pulse simulacija dvosmjerne komunikacije, ali to upravo znači da Pulse omogućava dvosmjernu komunikaciju (tako što ju uspješno simulira), oko čega je krenula polemika.
Molim fokus, nigdje ja nisam optužen od tebe ili BrusLija da ja lažem. Nego vi tvrdite da Pulse sa ovakvim karakteristikama koje ja predstavljam, ne omogućava dvosmjernu komunikaciju.
Znači ne negirati vi karakteristike, nego ne priznate da je to dvosmjerna komunikacija.
A kada bi vi negirali karakteristike, onda se nebi ni bavili terminologijom i semantikom, nego bi onda dokazivanje moglo ići jedino u praktičnom smislu da vam omogućim da sami testirate. Ako bi imao volje za to.
Jel čitaš što si napisala?
Ako si ostvario dvosmjernu komunikaciju, onda imaš dvosmjernu komunikaciju.
Nebitno jel simuliranu ili nativnu, ali imaš dvosmjernu komunikaciju.
Kako pobogu možeš nešto ostvariti, a nemati to.
Ili … kako možeš imati uređaj koji omogućava komuniciranje u oba smjera, a tvrditi da isti ne omogućava dvosmjernu komunikaciju? Prosvjetlite me … volio bi i ja biti alkemičar.
Ništa ti ne razumeš, ovo sam pisala kako ti porediš i pokušavaš da manipulišeš, dakle pod jedan bi bilo netačno jer sa long pollingom ne može da se ostvari dvosmerna komunikacija. Ali bezobzira na to što ne može, ti tvrdiš da može.
Počinjemo pokazivati znakove disleksije, hehe.
Pošto znam da si ipak razumjela moj prethodni post o “laganju” …ovo je jasan znak da počinješ kužiti stvari i da ti ne ostaju drugi alati sem provokacije da braniš svoje neutemeljene stavove. Ali drago mi je da si uvidjela da su neutemeljeni i ja ću vas lagano napustiti u ovoj temi. Sem, isključivo sem ako se pojavi neki pametni argument … možda me trgne natrag. Do tada lijepi pozdrav, bilo mi je stvarno zadovoljstvo rastaviti ovu terminologiju na proste faktore.
Hhahahaha svhatio si da ću da te raskrinkam pred svima i odmah bežanija. Ne smeš da odgovoriš na pitanje, jer ti je jasno da kada odgovoriš na ovo jednostavno pitanje, koje će biti sledeće pitanje i onda nema vrdanja. Ali svakako te razumem i ja bih pobegla na tvom mestu.
P.S. Pozdravljam vas uz mudre izreke Bruce Lee-a 21. stoljeća:
My friend, you cant be like water any more, even water cant be water, because it is composed by parts which is not water.
Ne moraš više disati, tvoje disanje je ionako prividno jer ne postoje u tebi atomi koji dišu, pa tako budi siguran ne dišeš onda ni ti.
Cjelina je manja od svojih djelova
Jedrilica koja plovi uz vjetar, zapravo ne plovi uz vjetar. To je samo prividno jer je jasno da jedro može ići samo niz vjetar, pa je nemoguće da jedrilica plovi uz vjetar.
Ako razgovaraš s drugima na mobitel, to možda i nije dvosmjerna komunikacija, a možda je. Ne možeš znati jel taj razgovor prividan prije nego proučiš koja vrsta tehnologije se nalazi u tom mobitelu.
Jedino za dimne signale i za Pulse smo sigurni da je to jednosmjerna komunikacija.
Einstein se trudio pronaći jedinstvenu jednadžbu koja će opisati čitav svemir. Vjerovao je da se po istim zakonima kreće makro svemir (planete) … kao i najsitnije čestice na kvantnoj razini. Ali ja vam odgovorno tvrdim da čak niti riječ “dvosmjerna komunikacija” nema jedinstveno značenje, tako da ne postoje niti jedinstveni zakoni.
Pisanje u vjetar nije ugodno, ali jos manje je ugodno napustiti svoje stavove, ma koliko god oni netočni bili
Opšte poznatu činjenicu da Long Polling ne može da pruži dvosmernu komunikaciju je ladno nazvao “neutemeljni stavovi” ahahahhaha Znači Vučić je za tebe mala beba u manipulaciji i obmani, da dođe kod tebe na predavanje da usavrši te veštine.
@bozoou Okači kod na Github, dosta si manipulisao ovde :)))
Znači Pulse omogućava:
otvaranje komunikacijskog kanala između servera i klijenta. Gdje samo klijent može otvoriti kanal, a zatvoriti ga moze bilo koja strana.
Nakon otvaranja kanala, niti jedna strana ne mora raditi ništa, da bi druga strana mogla poslati poruku. Obje strane tako mogu poslati poruku bilo kada, tj. mogu slati poruke simultano. To je omogućeno držanjem više paralelnih http requestova stalno otvorenima, tako da bez greške bilo koja strana bilo kada šalje poruku.
ograničenje unutar sistema uzrokuje da je kašnjenje poruka 50ms. To je posljedica jer je sustav izgrađen tehnikom Long Polling i tih 50ms je cijena verifikacije http requesta. (I čini mi se da se ta latencija javlja samo u smjeru client2server.)
Pulse ne omogućava ovo, samo lažeš sebe da si napravio nešto što je nemoguće napraviti sa tehnologijama koje koristiš. Pulse ne otvara nikakvu konekciju, nego šalje više UPITA serveru, na koje server ODGOVARA. To nije nikakva konekcija kao što ti pričaš, nego više klasičnih HTTP requestova. To što si ti to upakovao da izgleda kao stabilna konekcija, to je druga stvar i više ljudi koji se razumeju su ti objasnili da je to simulacija nečega što već postoji. Tako da ne znam što se trudiš da izmišljaš toplu vodu, jednostavno koristi tehnologije koje već postoje, i onako niko neće korititi tvoj package, jer nisi sposoban da prodaš priču o svom package-u 3/3 programera. Ne samo da si loš u izboru tehnologija i programiranju, nego si loš i prodavac Ali si dobar filozof, za to ti skidam kapu!
I opet si poceo da ubacuješ i sklanjaš reč KONTINUIRANA, kako tebi odgovara. Za te mobilne uređaje što pominješ, po zdravom razumu, jeste dvosmerna komunikacija ali nije KONTINUIRANA. Jer se veza prekida, znači kad neko prekine vezu, ovaj što poziva mora opet da pozove da bi se veza uspostavila i komunikacija nastavila - i tu su glavne smetnje, jer možda nećeš moći dovoljno brzo da uspostaviš svaki put vezu, ako je ovaj što priča na telefon napadnut a treba mu pomoć brzo - možda ga ubiju dok se veza uspostavi itd… Znači mi ovde pričamo opet o dvosmernoj KONTINUIRANOJ komunikaciji i nemoj da izostavljaš tu reč kako ti odgovara. I evo odgovorio sam ti na teoriju i mobilnim uređajima, ona je čak naprednija od tvog sistema, jer tvoj sistem em što nije KONTINUIRANA veza, takođe nije nije ni dvosmerna, jer za razliku od dva telefona (server i klijent), kod tebe samo jedna strana može da poziva, a kod telefona mogu obe. Tvoj sistem je isti kao mobilni uređaji ali kad jedan nema kredita i isključen mu je račun pa ne može da poziva
Imam ja simulaciju fiskalne kase da bi moja aplikacija uredno izdavala račune. Simulacija radi komunikaciju sa aplikacijom u oba smjera.
Točnije, aplikacija inicira komunikaciju, a “kasa” završava sa svojim zadnjim odgovorom. Sva komunikacija se odvija kroz dva foldera , execute i answer.
Ne znam kako to nazvati, ali bih volio da me @bozoou zastupa kada mi porezna upadne i krene sa zakonima i propisima.
Ovim putem želim se pribilježiti
P.s. Svaka čast svima u ovoj temi. Koliko truda, još malo i mogli ste novi protokol napisati. Da komunicira u 3 smjera. Zamisli, 3 čovjeka na telefonu u isto vrijeme. Možete to nazvati conference call.