Ukoliko imas original windowse samo s microsoft stranice preuzmes zadnju verziju, odnosno program koji sve odradi za tebe. Prilikom instalacije windowsa 90% drivera windows sam pronadje i instalira tako da za reinstalaciju windowsa treba manje od sat vremena, u to je ukljuceno preuzimanje windowsa.
Naravno ovisi dal je SSD i brzina interneta, ali ovo je neki prosjek.
Sto se tice sitnih programa imam ih sve na jednom usb sticku, ali eto to sam ja ne znaci da svi rade isto, uglavnom meni je reinstalacija najmanji problem, taman pogledam neku seriju i sve je spremno.
Naime ukoliko imas virus u racunalu, sansa da ga u potpunosti uklonis i da racunalo radi kao s svjeze instaliranim windowsima je ista mojem mogucem dobitku sedmice na lotu, naravno da reinstalacija windowsa ne moze rijesiti problem s hardware-om, ali moze rijesiti problem software-ske prirode, odnosno viruse koji ocigledno zezaju osobu s problemom gore, ili ima po defaultu upaljeno da kad mu se windowsi startaju, da se automatski startaju svi moguci programi 
Imao sam X puta slucaj da sam pokusavao “popravljati” windowse koji su sporije radili, i kad bih uracunao vrijeme koje sam utrosio popravljajuci stari windows i vrijeme potrebno za svjezu instalaciju, odustao sam od daljnjih popravljanja.