RAM nije dobro prepoznata

Čini mi se da mi komp još nije u potpunosti došao k sebi :smiley: …nakon zadnje dogodovštine:

…nekidan mi se upali alert kao da računalo nema dovoljno memorije, da pogasim programe. Ignorirao to…reko neka slučajna poruka…, ali danas opet ista poruka.
Odem u task manager i vidm da mi RAM vuče svega nekih cca 800MB, ali piše da zauzima 88% dostupne memorije.

Odem u myComputer -> desni click-> Properites. Tamo pak kaže da je instalirano 8GB RAM, i da je od toga usable 7.88GB.

E sad, što prekontrolirati da vidim gdje komp izgubi konekciju sa RAM- om?
Hvala.

Izvadi modul pa ga vrati.
(Testiraj i drugi port.)
Ugasi kompjuter prije toga.

To je normalno. Evo u mene http://prntscr.com/mz0x31

Vidi u task manageru sto ti vuce 88% memorije. Mr. T je dobro rekao to pokusaj, ako neide, skini memtest i bootaj ga na usb sa rufus i ostavi 24 sata da vrti da vidis jeli ti memorija ok, ali 1 keks po 1 keks ako imas 2x 4Gb rama.

Nisam ni rekao da to nije normalno…to mi je potvrda da komp vidi da je ukopčano unutra 8GB RAM.

Nije normalno da je zauzeto 88% toga, a nema procesa upaljenih. Kao što rekoh, upaljeni procesi vuku nekih 800MB, a zauzeće skoči na 88%. Što će reći da komp koristi svega 1GB RAMA od ugrađenih 8GB. Vjerovatno tih 1GB vuče iz neke druge komponente koja nudi toliko RAM-a…nemam pojma od kuda. Sumnjam da od pločice 8GB koristi samo 1GB.

Nego, odem u device manager…tamo ne vidim niti jednu stavku koja se odnosi na RAM? Hmm…nebi li tamo trebao moći pročitati nešto vezano uz RAM koji je uštekan?

Pa mora nesto biti, upisi u win search resource monitor i klikni na memory, moras vidit sto ti vuce toliko. Ja sam prije imao nedovoljno memorije error kada sam imao upaljen email scraper preko 24 sata jer je program stalno povisivao koristenje memorije, a mozda ti software ima memory leak pa ako ga bas moras koristiti onda stavis program tipa http://www.wisecleaner.com/wise-memory-optimizer.html ali gdje mozes namjestiti da ti ocisti memoriju svako X vremena. Moze biti malware, neispravna memorija, memory leak programa itd.

Pa nije mi baš najjasnije tko vuče. Prvo sam mislio da nitko ne vuče…nego da sistem ne prepoznaje RAM. Zato jer u task manageru ne vidim niti jedan proces koji vuče.

Ono, doslovice najviše vuče Chrome, nekih 300MB i ostali svi vuku po nekih 80MB …i sve skupa je nekih 800MB. A gore piše zauzeće 88%.

E sad, odem na drugi tab u task manageru. “Performance” tab. Tamo se pak vide diagrami procesa. Pod diagramom korištenja radne memorije piše da sistem koristi 6.9/7.9 GB. Što pak hoće reći da ipak neki procesi vuku puno RAMa. Ali koji?? …kad se ne vide nigdje.

Odem pak na sljedeći tab u task manageru (“Users”), tamo pak piše rezime po useru, a samo jedan user je u sistemu. I pod RAM-om vidim rezime koji kaže da user troši 940MB RAM-a i da je to 88% od ukupno.

E sad, komp mi je postao ko političar. Kaže jedno pa odmah drugo…kojim izjavama vjerovati??

Ja mislim da nemam nikakve procese koji bi povukli toliko RAM-a i da se nešto zbugiralo…
…svježe nakon pokretanja kompa gledam zauzeće RAM-a…

Primjetio sam još nešto u tom tabu task managera “Performance”, piše mi sljedeće pod memory composition:

Modifed( 4693MB )
Memory whose contents must be written to disc before it can be used for another purpose.

Čini se da je u tome ključ, ali nemam pojma kako to rješiti?
Google is my friend…ali još nisam našao opciju…

https://blogs.msdn.microsoft.com/astebner/2006/11/25/disabling-services-with-msconfig-to-work-around-setup-failures/ (zaboravi 10to,) botaj ga i vidi imas li i dalje problema, ako nemas, problem je u nekom softwareu kojeg trebas naci. Ako znas od kada imas taj problem sjeti se koje si zadnje programe instalirao i pocni od toga.

Ni ovo ne izgleda nelogično:

Zato sam rekao treba vidit od kad je primjetio problemom sa ramom sto je instalirao, a mogao je i autoupdate ukakiti i napraviti memory leak, zato ga treba bootat gdje ostavi samo win servise da vidi jeli do nekog programa.

Za detaljan uvid ti treba process Explorer

Ma ne treba ti proces explorer. Odes u task manager,ides na performance(ili resource,nisam za kompom) i tamo ces vidjet cpu,disk usage, ram usage itd. Ides na ram usage i vidis koji proces ili servis ti jede memoriju. Fino ga ugasis i rijeseno.

U najgorem slucaju reinstaliras windowse :slight_smile:
Ocistiti ces komp od virusa i rasteretit komponente.
Ja to radim dvaput u godini zajedno s ciscenjem kompa od prasine i promjenom termalne paste :wink:

To je previse, vrijeme je hebeno, instalacija windowsa, vrijeme za skidanje,instaliranje win updejta + restarti, skidanje, instaliranje+update ostalih drivera, programa, vracanje svega sto si imao za ubit se. Znao sam prije za jedan program gdje si imao neki installer, znaci automatska instalacija windowsa ili rucno instalacija windowsa, ali s time da u installer ubacis sve .exe programa koje zelis instalirati pa se odmah samo sve instalira da ne trosis vrijeme. Inace reinstalacija se radi samo ako ne uspijes sa repair windowsa, imao ti windowse koje ti normalno rade i uradis reinstalaciju i opet sve isto prebacis, instaliras kao sto si imao i prije reinstalacije isti qurac.

1 Like

Ukoliko imas original windowse samo s microsoft stranice preuzmes zadnju verziju, odnosno program koji sve odradi za tebe. Prilikom instalacije windowsa 90% drivera windows sam pronadje i instalira tako da za reinstalaciju windowsa treba manje od sat vremena, u to je ukljuceno preuzimanje windowsa.
Naravno ovisi dal je SSD i brzina interneta, ali ovo je neki prosjek.

Sto se tice sitnih programa imam ih sve na jednom usb sticku, ali eto to sam ja ne znaci da svi rade isto, uglavnom meni je reinstalacija najmanji problem, taman pogledam neku seriju i sve je spremno.

Naime ukoliko imas virus u racunalu, sansa da ga u potpunosti uklonis i da racunalo radi kao s svjeze instaliranim windowsima je ista mojem mogucem dobitku sedmice na lotu, naravno da reinstalacija windowsa ne moze rijesiti problem s hardware-om, ali moze rijesiti problem software-ske prirode, odnosno viruse koji ocigledno zezaju osobu s problemom gore, ili ima po defaultu upaljeno da kad mu se windowsi startaju, da se automatski startaju svi moguci programi :smiley:

Imao sam X puta slucaj da sam pokusavao “popravljati” windowse koji su sporije radili, i kad bih uracunao vrijeme koje sam utrosio popravljajuci stari windows i vrijeme potrebno za svjezu instalaciju, odustao sam od daljnjih popravljanja.

Neznam baš…ako imaš puno programa i potrudiš ih se sve detaljno customizirati i podesiti prema svojim potrebama…onda je proces reinstalacije ipak malo zafrknutija stvar da sve opet podesiš po starom nakon reinstalacije.

Tako da to ne radim dok stvar radi… i komp mi je inače super brz, ali ovo je sad neka kerefekica koja ga je zadesila.

S time, da ako reinstaliraš windowse i opet nainstaliraš kritični program koji radi memory leak…ili krekaš nešto gdje si ranije krekao i pobrao virus…opet si u istoj banani ko i prije reinstalacije…ako ćeš isti program krekati…

Tako da dva puta godišnje smatram teškim overloadom… …meni instalacija windowsa bez problema radi godinama. Instalacija XP-a mi je radila dobro valjda nekih 5g. dok XP nije otišao u zastaru :smiley: :smiley:

1 Like

Jesi uspio sto? 20lijepihznakova

Ne znam ni sam. Gore sam napisao da je problem odmah po otvaranju…a sada vidim da ipak nije. Moguće da sam to brzopletno napisao…moguće da je ranije bilo tako. Neznam više ni sam.

Sada čekam da opet memorija zakuca out of limit…pa da vidim što sam radio sa kompom.
Mada, svih ovih dana imam iste programe pootvarane…i to sam sve vrtio uzduž i popreko da ga natjeram u prekomjernu potršnju RAM-a, ali nisam uspio.

Možda je jednostavno došao k sebi… …jer sada ako mi troši 2GB…tako zaista i piše u procesima. Prije je pisalo da vuče samo 1GB…a zakucavalo ga out of limit. Ali tada je bila ta gore obavijest o unused memoriji (to je vjerovatno taj Memory Leak)

…što god, problem nije tako grd, a i još jedna pločica RAM-a bi mogla biti jednostavno rješenje. A neka se nađe za crne dane :slight_smile:
Takvo rješenje nije najelegantnije, ali naučio sam da je vrlina znati rješavati probleme i na šeprtljav način ako je dobar “time-cost” :smiley: …ovo što radi @keisuke je dijametralno suprotan pristup. Ali niti jedna krajnost ne valja…treba gurati linijom najmanjeg otpora…