Realna zarada od portala

Vidim da ovdje ima dosta vlasnika portala, što manjih, što većih. Postoji li u tome realna zarada, koliko vremena je potrebno da se takva vrsta posla počne isplaćivati, i kakva su vaša generalna iskustva?

Na kave portale mislis?

Sportske i informativne portale, ništa previše specifično. Trebao sam biti detaljniji u opisu, ali zasad samo pokušavam dobiti generalnu sliku stvari.

Ko je krenuo nekad prije 3-4 godine do sad je mogao velike pare zaraditi. Sad već teško za onoga koji tek kreće, mnogo toga se promjenilo, tu naravno mislim na Fejsbuk jer 95%(ako ne i više) vlasnika takvih sajtova je koristilo FB stranice za dovođenje posjeta.

Prije se mogla kupiti dobra FB stranica sa 100k fanova za 100 EUR. Za 2000 eura si mogao imati dobrih stranica koje bi donosile dnevno 200k pregleda odnosno oko 200 eura dnevno čiste zarade nakon što odbiješ troškove.

Danas već za tih 2k eura ne možeš kupiti ni jednu dobru stranicu :smiley:

Vidim dosta se raje žali po forumu da facebook smanjuje reach, ali novi portali i dalje niču, pa me interesuje ima li se tu šanse probiti, ne sad za astronomsku zaradu na nivou plate, čisto mali prihod sa strane.

Ovaj fejs treba zakonom zabranit da se vrati doba portala i foruma.

1 Like

Jedan poznanik radi već skoro godinu dana, vidim da se pati, puno posla a malo zarade. Teško naći stranice za kupovinu.

Ja prošle godine planirao uložiti dosta para, nešto za kupovinu stranicu, nešto za promociju nekih manjih i slično. međutim desi se onaj explore feed i preko noći opade posjeta za 50% tako da od tada nisam nešto ulagao, dok ide nek ide.

ne znam zašto se samo fokusirate na posjetu sa fejsbuka, kada možete graditi SEO stranicu i dovlačiti posjetu sa googlea … najbolje bi bilo to raditi za strano tržište mada ima par niša koje mogu i za domaće stranice izvući pare

činjenica je jedna, da bi počeli išta zarađivati od SEO stranice … potrebno je minimum godinu dana … s tim da ako ste gradili SEO stranicu za strano tržište i ako je niša dobra … zarada nakon godinu dana može biti 1000-2000$ mjesečno … slično kao i za youtube kanal

isto tako možete promovisati stranice preko instagram storija … to je sad IN i svi to koriste

pogotovo ako promovišete affiliate proizvode, instagram story, youtube i google SEO su za to bomba … to je neko moje mišljenje što se tiče stranice

činjenica je da je i adsense smanjio rateove … nekad se sa fb trafficom na domaćoj stranici sa adsense reklamama moglo izvući 1 € na 1000 posjetilaca a kakvo je sad stanje ne znam … znam samo da je fb traffic = mrtav

naravno sve je to lakše napisati nego uraditi … čak i ako sve dobro odradite može google sjebati algoritam

po meni je najbolja zarada kupovati traffic na raznim mrežama i promovisati offere sa drugih mreža … izvući ROI makar 50% … tada zavisiš samo od sebe i od svoje vještine i intuicije

šta god da kreneš, teško je … mada i dalje mislim da je lakše od kopanja kanala … vrijeme lahke zarade je prošlo kada su prestali odobravati fb ads sa cecinim i darinim sikama :smiley:

3 Likeova

Za ovakav tip sajtova mislim da nema nikakve vajde od SEO. FB je majka za takve stvari :smiley:

Ipak se radi o “trash” sajtovima sa glupim “zanimljivostima” koji apsolutno niko neće tražiti na guglu :smiley:

Ja i dalje radim i radiću dokle ide jer mi donosi ekstra zaradu. Sa onim što sam uložio nebih mogao za te pare ni u teoriji da imam prihode :smiley: Nije kao što je bilo prošle godine al opet je ekstra…

Ne znam kad je to bilo al sve do explore feed testa je moglo da se ekstra zaradi.

1 Like

nisam vidio post gdje je naveo nišu, moja greška

takve sajtove ne bih ni pokretao

1 Like

Novi portali i dalje niču jer oni koji ih pokreću u 95% slučajeva uopšte nisu istražili tržište, tj. kako DUGOROČNO opstati na istom.

A sada je to još teže, @korisnik9758789 je to lijepo objasnio

Ko ima dobre FB stranice nema potrebe da istražuje tržište :wink:

1 Like

Imam trenutno desetak niche sajtova za strano trziste, recimo da sam dosta radio oko offPage OnPage SEO local, content SEO. Najjaci sajt mi trenutno generira preko 1,8k avg US stim da ulazem oko 1k US mjesecno (nisam uracunao troskove hostanja, domena na godisnjoj razini) na pisanje clanaka, svaki 2-3 dana ispalim clanak na blogove… jako pazim na strukturu i pravopis posta i gledam da se ne ponavljam… sta se tice same monetizacije, adsense + amazon. Sretno!

3 Likeova

Da, forumi su izumrli zbog fb-a. Uvijek sam mislio da kako vrijeme odmiće, mlađi će se bolje razumjeti kako otvoriti forum, registrovati se, a ono naopako, ispade da su stari bolje znali nego novi, novi samo znaju fb otvoriti.

2 Likeova

Puno niša je izumrlo zbog tog smeća. Obrtnici ne rade više web stranice nego face stranice besplatno, mi webmajstori smo ostali bez posla, svi oblici društvenih mreža, igrice… ma sve živo što je prije bilo dobro više ne postoji zbog te hrpe spama.

3 Likeova

Vjeruj, svjedok sam tome da “dobre stranice” iz dana u dan gube i do 60% reacha - dakle da ne bude zabune u ovoj mojoj izjavi, rijetke su one koje poštuju sva pravila pa neće biti pod udarom spam/clickbait i sličnih FB filtera, a ove “dobre” polako odlaze … FB se mijenja, došla im voda do grla, rado ne bi niti oni “rezali” reach, ali su primorani već cijelu ovu godinu baviti se samo sobom i gubiti milijarde na svojoj vrijednosti

1 Like

@Q_Line Ma ja sam mislio ko ima dobre fb stranice da nema potrebe da gleda tržište, jedino da vidi kakve objave dobro prolaze i da radi, jer realno za takav tip sajtova (zanimljivosti i sl.) ne vidim potrebu za nekim istraživanjem. Ne radi se o nekim kvalitetnim nišama, sve se vrti oko klikbejta i to je to. E sad istina je da su dobre stranice rijetke, ali ih ima…

Naravno da klikbejt nije najveći problem, problem je loš sadržaj u kombinaciji sa klikbejtom, al to je neka druga tema…

Što se tiče gubljenja dosega, znam i sam kako stoje stvari. Kad je uveden explore feed izgubio sam 100k dnevnih pregleda preko noći. Prije možda mjesec ili dva, ne znam tačno, izgubio sam još ~20-30k pregleda dnevno a imam stranice koje su relativno dobre bile prethodne 4 godine. Nisu one ni sada loše, barem kad vidim kako su mnogi prošli ovo kod mene je ekstra…

Ako mi neko može reći kakav je omjer zarada/klikovi za područje Balkana, barem okvirno.

Što se tiče FB, nije problem izdati novac za reklame da bi se zadobilo povjerenje čitalaca kroz duži period.

Pitaš za zaradu a zec u šumi. Nemaš ni 0,000000000000000000000001% stranice, pa čak ni ideju kako bi to trebalo izgledati ujedno da je moderno i da će privući pažnju korisnika, koji će nakon otvorene jedne objave otvoriti više njih.

Napravi unikatnu stranicu s unikatnim objavama, postavi je online i počni raditi kako treba. Promoviši, ulaži u marketing, prati današnje standarde itd…

Ne možeš samo wp&dotcom download wordpress, upload, activate theme, objaviti par objava i ajmo, puca zarada, pa makar imao milionske facebook stranice. Facebook nije i nikada neće biti jedina oglašivačka mreža. Ima tu milion drugih stvari i načina kako promovisati stranicu da ti dođu korisnici koje interesuje sadržaj, a ne one koji hoće vidjeti golu žensku od nekog fudbalera.

Fora je da ti treba vremena, truda, znanja i novca za dobru stranicu, koja će se održati. Nema smisla pričati o tome ako ne ulaziš u posao ozbiljno, jer 90% forumaša hoće “trash site” da zarade bilo šta preko noći.

1 Like

Nisi ti u krivu, ali nije mi bas to cilj. Prvenstveno mi je uzbudljiva ideja vodjenja takvog projekta, a u detalje cu zavirivati po redu. Samo iskustvo vodjenja neceg takvog se moze isplatiti u buducnosti, cak i bez cistog finansijskog plusa.

Voljan sam ulagati, odvajati za dobro napisane članke, potencijalno premium wp temu, te reklamiranje prvenstveno na fb, s obzirom da, barem kad su u pitanju drustvene mreze, twitter i instagram nisu bas povoljni za takve vrste stranica.

Zasad samo trazim osnovne smjernice - kojim putem krenuti, uspostaviti temelje kako spada, itd.