Rebuilding wordpress sitea i očuvanje SEO-a

Imam postojeći wordpress site star više od 2 godine.
Nisam zadovoljan sa postojećom temom kao i samim konceptom pa se spremam u rebuilding cijelog sitea. Struktura sitea pa time i URLovi bi ostali identični postojećima.
Site nema neke lude pozicije na googleu ali bi ih svakako htio sačuvati.

Zanima me koji je najbolji način za tranziciju iz starog u novi site.

Moja ideja je da napravim novi site na privremenoj domeni koji neće biti indexiran i kad sve bude gotovo obrišem stari site i iskopiram novi na njegovo mjesto u nadi da me Google spider neće baš posjetiti u vrijeme kad se to dešava.

Jel taj način ok ili imate neki drugi prijedlog?

Ne treba ti privremena domena, niti deindexiranje (tko ti je to rekao?) :smile: ,
ako ti se ne sviđa tema - promijeni je, :blush: jednako i s konceptima.

Budi cool dok to radiš. :smile: :o:

Nije riječ samo o switchanju teme.
Nagomilalo mi se hrpa stvari na tom siteu, od pluginova, bespotrebnih imagea, nešto extra koda za koji više ne znam ni gdje je ni čemu služi… Tako da bi krenuo od nule na privremenoj domeni jer mi je to vjerojatno brže i jednostavnije.
A deindexiranje mi onda treba da ne bi imao dupli content na staroj i toj temp domeni.

U robots samo da sve lijepo deindeksiras i onda nanovo dodas na google webmasters sitemap zahtjev ali kad zavrsis do tad stavis tamo da ne indeksira nista.

Jer posle ce ti trebat malo vremena, ali ako dobro odradis stranicu i optimizujes i stavis na bolji brzi server moze ti je i bolje probit.

Na novom site-u zadrži istu url strukturu, a ono štp ne možeš napravi 301 redirect.

Ne mijenja ni domen ni URL-ove.
@GojaWM tako kako si pretpostavio u uvodnom postu.

Pa samo promijenis temu, ako je negdje i bio neki custom kod u staroj temi promjenom teme vise ga nece biti. A slike koje su ti visak obrises. Sve skupa ce trajat par sati,ovisi koliko slika imas za brisanje. Ne treba ti ni privremena domena a ni deindeksiranje.

1 Like

Da se mene pita ja bih “protjerao autobus” kroz stari dizajn :slight_smile:

Radi sve u hodu (prvo napravi backup), obrisi sve sto ne treba kroz Admin, udji u PHPMyAdmin i obrisi sve tabele koje ostanu nakon brisanja pluginova (dosta ih ostane), odradi 301, ono… ja tu “uzmem metlu i sve pometem”

Stvar je u tome što neću postojeću temu zamijenit novom temom nego radim site od nule.
Kad završim site će ostat na staroj domeni i imati će sve iste URLove da ne gubim na pozicijama.

Ali će struktura sitea biti promijenja iz korijena. Znači rušim staru kuću i gradim novu unutar gabarita stare na istoj adresi. :slight_smile:

Ne kuzim zasto radis sve od nule ako vec imas sajt sa brdom sadrzaja,ali ok. Valjda volis ici tezim putem.

Većina wordpress pluginova ostavljaju hrpu smeća u bazi nakon brisanja.

1 Like

Tako je… Baš sam jučer gledao malo po bazi i ima svačega.
A i kao što sam rekao ne mijenjam postojeću temu sa novom gotovom temom nego radim ručno web ispočetka. A sadržaj ću naravno kopirati a ne iznova napisati.

Koliko vidim relevantne SEO stranice također predlažu da se radi na temp domeni ili folderu i kad je sve gotovo samo prekopira na staru domenu.

Pronašao sam sljedeće vodiče na što treba paziti kod rebuilidinga postojećih siteova pa možda nekom još pomognu:

Npr. WP Optimize plugin (privremeno ga koristi), odmah označava tabele u bazi koje nisu dio WP-a i kome pluginu pripadaju ili su pripadale … ima tu još korisnih alata

2 Likeova

Evo baš instalirao i isprobao.
Hvala na informaciji… :+1:

1 Like

Moze li mi neko pomoci oko optimizacije nešto sam radio ne znma da li valja :grin: Link mog Portal
Ima li iko savijete neke… I koliko trebam cekati da google rangira sajt

najbolje da povežeš sa google search console i vidiš kako stoje stvari

povezao sam.da li tamo mogu viditi kada ce indexirati posto su mi rekli 15 dana a evo proso 25 pa nista

potrajaće to, pogotovo ako je novi sajt … jesi li dodao sitemap u search console? koliko stranica ima u sitemap?

zavisi šta oćeš da se indexuje, zavisi imaš li linkova, zavisi od mnogo stvari kako će gugl indexovat sajt, kojom brzinom i dubinom.

bome ni ja nisam zadovoljan kako kojom mi brzinom indexuje ovaj novi sajt. od 114 članaka mislim da nema više od 30ak indexovanih u guglu, a fečovanje ne radi i nije ferceralo kako treba čak i prije no što su ga zaključali. i eto uglavnom ostaje čekat da gugl to povata i indexuje ako želi. može se to pogurat linkovima. ja ne želim, no sam ga optimizovao za brzinu najbolje što znam da mu ne trošim crawl resurse previše i neka ga kad indexuje indexuje. na poklonima je bez linkova indexovao skoro sve članke, čini mi se jedan ili dva da nisu iz nekog razloga indexovani, pojma neam zašto. doduše na poklonima sa svaki objavljeni članak fečovo. prvo sam pustio nekih dva mjeseca bez fečovanja i od nekih desetak članaka indexovao je gugl 3 ili tako nešta. i nisam imao više živaca pa sam isfečovao sveee. i poslije kako objavim fečujem i za dan gugl indexuje fečovani članak. sad mi baš fali ta opcija da fečujem, moram pustit da ide vako, a živaca nemam oću odma da bude članak tu u guglu viđiv pa makar na 384 strani.

1 Like

dodao sam imaju dvije