Refund novca i pljačka

Ovako moja priča seže unazad mjesec i po dana. Sve je počelo početkom decembra kad sam primjetio da lista mojih stranica je veća za dvije stranice i to imena i naziva koja vuku na jugoistočnu aziju.

Kako sam bio u frci, oko faxa, drugi stvari, te nisam bio za računarom i vazda u putu, kad sam to primjetio kontao sam da me neki od levata koje imam dodao za urednika onako na stranici i počešai se po glavi i nastavio svojim poslom. Kako obaveze nisu jenjavale do kraja decembra prošle godine nisam imao kad se pogledati oko toga. Onda dolazi sranje… Koje počinje 6tog januara kad u pola dva ujutro pokušavam platiti hosting i neke gluparije, jer nisam stigao prije 15 dana.

Stoji mi da nemam sredstava na računu, kako na paypalu tom imam povezane dvije kratice, od kojih je studentska na svu sreću istekla u novembru, te ostala Rajfajzen za plaćanja i primanje novaca.Kao primarna. Rajfajzen i ako koristim samo za plaćanja i ne držim novac tu osim tako za neke kupovine i ovako što dodje kad povučem sa paypala, nemam nekih drugih poslova s njom. Ulazim na PP i vidim plaćanje oglasa u periodu 8.decembar - 12 decembar, gdje je fb naplatio automatski 600 $.

Nevjerica idući pola sata i šok, prolazi mi kroz glavu ne treba dati kamp ovim migrantima i protjerati ih, te kakva je to bagra. Smirivam se i krećem na PP čačkat i prijavljivati kao neautorizovan pristup, te gubim slučaj i PP mi je sutra odgovorio da nije pronašao znakove neautorizovanog pristupa.
Onda FB čačkajući po netu pronalazim, neki formular i link i žalim se i objašnjavam kontajući da sam govo pojo već :slight_smile: . Mijenjam šifre, odjavljivam se sa svega i mejlova, te ujutro idem u Banku i gdje mi kažu da će mi pokrenut zahtjev za novu karticu.

Nakon 5 dana je FB uradio refund, na PP imam da je završeno, sad što mene muči je Balance stoji 0. a karticu sam zatražio novu. A blokirali su kontam staru ili šta… Sad u ponedjeljak idem provjeriti jel gotova nova i stanje računa. Sve mi smrdi da pare nisu došle na račun i ne znam kako bi ako je kartica ta koja je na PP, te kojim su putem uradili refund. Stoji samo +IZNOS za svaku uplatu kako je koja bila.

Šta vi mislite, da li su pare ipak došle do računa jer je aktivan, i ako je kartica u procesu zamjene ili šta? Te ukoliko nisu došle do banke, da li mislite da mogu iscimat PP da objasnim i šta poduzmem?

I da zaboravio sam gore, na emailu stoji da više nisam sa permisijama na toj stranici i skinuo me lola kad je vidio da nema para. Kad je uradio fb refund, opet su mi se pojavile te stranice i otišao sam u role i vidio nešto što prije nisam da sam “advertiser”, obrisao sam to i obrisao sve ljude koji su admini ,ma da imaju divlja imena neka. Neke ni naći nisam mogao. Kako je uspio neko da poveća moj budžet za reklame, te da plati sa mojim fb ads accountom, stvarno nigdje ništa nema. Nije mi toliko za pare, nego da me neko tako dobro izlevatio, da ništa nisam vidio primjetio i da je tako jednostavno.

Ili placas sa prepaid karticom.

Ako nema love, ne mogu ti povuci.

Nema love, otišlo za neke gaćice iz Bangladeša i reklame… Pare na PP stoji da je fb uradio i završen refund. Ali zar taj novac ne bi stojao na Balance ili kako su mogli vratiti ako je kartica koja stoji na profilu blokirana?
Do prvog radnog dana ne znam ništa i zato malo histerišem i tražim neku utjehu da su ipak vratili.
Paypal postao kao i prevoz po Sarajevu, treba nosat samo cenera sa sobom, ako naleti kakva budala da ga počastiš dok nije belaj veći.

ovake ko ti treba levatiti non stop, da ne pratiš mail od PP, da ti na fb nije podešeno automatsko naplaćivanje na npr 25usd pa opet dobiješ mail da si platio…a prije svega si na profilu trebao prihvatiti admin poziv za te stranice…onda prije svega toga da bi netko plaćao sa tvog fb profila treba tvoj login…

ps. poznajem @m4ki , al sam moro napisati prvu rečenicu :hugs:

1 Like

Da imaš milion obavjesti i svega, ugasio bih i ti notifikacije. Nekad želim svoj mir i kad udjem vidim šta ima. Greška je što nisam pratio, ali vala ni ne sjedim samo na PP i ulazim i izlazim svaki dan da pratim stanje, kad se plaćaju server i domene preko njega. Baš iz tih razloga sam izbjegavao sve i da se logujem. Nije problem PP, koliko da me lik dodao za tu Rolu, nisam znao da to uopste postoji. Da je povećap limit, platio, bez da sam ja išta igdje vidio. Osim u plaćanjima da je plaćeno i da sam dobio da mi je račun isključen zbog naglog trošenja novca na oglase…

1 Like

Smatraš da te je banka opljačkala ili?

U ponedjeljak ću znati kad uzmem novu karticu i provjerim stanje računa.

Ja nista nisam skontao stvarno, ali ako si pokraden od trece strane na tebi nepoznat nacin bice ti vracene pare.

Trebao si tražiti da ti isprintaju izvod sa računa

Kartica i kad istekne bude novac na njoj, barem su takva moja iskustva. Istekla mi bila visa electron sa 2000KM na njoj… proslo mjesec-dva ja zaboravio, doso u banku da pitam sta je s toga- i oni mi to prebacili na tekuci

kartica je vezana za račun, može više kartica biti vezano za jedan račun, račun bez kartice može, kartica bez računa ne može … barem kada je debitna u pitanju, a vjerujem da je visa electron debitna … nije problem kada ostane pa istekne … pitanje je hoće li paypal refundirati pare preko kartice koja je ugašena … imam iskustva sa paypal refundom i oni storniraju transakciju, pare se vrate preko kartice preko koje su i otišle

Ne kontate, neko me dodao na neku stranicu te hukao reklame bez da ja imam ikakav uvid i išta uglavnom povećan je budzet i limit za reklame i fb naplatio sumu. Kako ne znam, jer vidim da nisam jedini po netu da je X slučajeva. Uglavnom neka prevara i lopovluk.

Stvar je da sam ja ganjao FB i FB je uradio refund. Sad piše da je završeno na paypalu, mene interesuje da li su pare na računu ili nisu, pošto kako će mi vratiti pare ako sam blokirao karticu na banci prije tog refund-a? Gdje su pare ako nisu na balance, jer očito su otišle na banku čim nije javilo nikakvu grešku?

Kažem da nisam bio tu i tek sam kući idem u ponedjeljak podići karticu novu i vidjeti stanje, ako bude 0… pitanje je kako je fb uradio refund i piše na PP listama +ZA svaki iznos koji su povukli…

Nije problem banka, nije me banka zajebala, nego FB i plaćanja, uzmite da neko vas doda na stranici i svuče vam pare, ne znate da vas je dodao niti ste prihvatili niti ništa…

Stvar je kako je uradjen refund, ako je kartica koja je povezana na pp zatrazena zamjena…

najbolje bi bilo da kontaktiraš paypal i objasniš situaciju … imaju odličnu podršku ali očekuj odgovor u roku od 24h …

Odradi do kraja prvo sve sa karticom.
Uzmi novu, poveži je sa PP (sa sve potvrdom koda na izvodu etc.) i onda nakon dan-dva vidi dešavanje.
Neće PP pobjeći s tvojim parama. Bar bi’ ja tako. Nemoj se nervirati bez potrebe.
@m4ki

Toliko si gluposti napisao da to nije humano. To sto ti prihvatas sve, ne čitaš i ne pratiš, to je samo tvoj problem. Imaš sreće što je FB reagovao, ili banka.

Na kraju da sve začiniš kažeš nema ti na Balance na PayPalu novca. Pa nikada nije ni postojao, niti ce postojati za BIH.

PP se javlja to je tacno, i telefonom i malom, ali, ali, ali, uzas su postali. Svi su krivi samo oni nisu.

Tako meni na eBay kupio nesto, platio PP, umedjuvremenu eBay banuje prodavca i ja sada trazim pare nazad, to se vukli danima i na kraju ebay kaze javi se PP ja se javim njima, oni kazu idi u policiju mi sa tim nemamo nista.

I tako meni 460 e otislo u nepovrat.

Zaklkucak:

Danas se sve svodi na LAZ i PREVARU!!!

1 Like

idi u resolution center, ne trebas ih zvat, i napravi dispute

1 Like

ako prije prevare, novac je bio na računu banke.
onda kod refunda novac ne odlazi na paypal balance, nego na račun.
a s obzirom da ti je taj račun zatvoren, onda jednostavno to moraš rješiti sa bankom
da ti taj novac usmjere na novi račun. jer realno facebook to ne zna…

i samo pitanje, znači netko je tebe pozvao i stavio kao admina neke facebook stranice ?
i nakon toga pokrenuo facebook reklame na tvoj račun ??

Ovo nije pljacka nego ljudska glupost, nemarnost i neiskustvo (autorova).
Kopaj krompir, mani se paypala i facebooka.

Bar za razliku od tebe imam iskustva, a ne serem ljudima po postovima i ne pravim se pametan.
Pitanje se tiče novca koji je vraćen i skontao sam da je na račun odakle je povuklo, ali kako ako je blokirana kartica…

A što se fb tiče toliko godinama sam tamo, nisam levat, imao sam svojih ličnih problema i obaveza, da nisam bio na mreži i u putu. Te de mi objasni kad si ti tako pametan ko ćuskija kako te neko može dodati za neki klinac bez tvog prihvatanja, bez ičeg, povećat ad limit, da nemaš ništa u ad centru, osim stari oglasa, jedina stvar je payments. Ali bilo to danas sutra, kad primjetiš novac je otišao, ti si inteligentan kako bi ti spriječio?

Sve moguće što se moglo upaliti prilikom prijave imam, ne koristim tudje mobitele, laptope, nemam ništa s drugim. Ograničen limit za reklame, kako je povećano? Ja ne kažem da nisam kriv, ali eto primjetio bih samo mejl od uplate, da i šta onda?

Pretpostavljam da nemaš odgovor, čudilo bi me da si dao od 20 novembra otkad si ovdje neki koristan i pametan savjet ili poruku.

1 Like