Registracija tvrtke i postojeći web siteovi

Nešto mi se mota po glavi pa da vidim kakva su iskustva. Pretpostavimo da imam neke siteove koje sam sam napravio. I sada hocu registrirati tvrtku te prodavati reklame na njima ili adsense itd. Moraju li ti siteovi nekako postati vlasništvo tvrtke ili mogu biti kao i do sada na mene (fizičku osobu), a tvrtka prodaje oglase na njima?

Nešto sam pričao sa knjigovođom, ali ne znam koliko me je shvatio pa želim čuti i vaša mišljenja.

Druga stvar, na nekom drugom forumu sam pročitao da ako tvrtka/obrt itd žele imati web site, moraš imati račun da ti je to netko napravio tj da više ne može da si si sam to napravio (kao fizička osoba), jel to stvarno tako? Što ako ti je tvrtka registrirana za izradu web siteova, možeš li sam sebi raditi siteove?

brijem da je ovo u svabiji kao da moras za svaki web kao imat racun… sad da je to i kod nas neko pravilo postalo i mene bas zanima…

Što je najžalosnije ni knjigovodje ni porezni savjetnici više ne znaju odgovore na ovakva pitanja jer se zakoni doslovno godišnje mijenjaju.

Da, to je problem… inace, kako si ti to rijesio? Jesi li imao siteove prije registracije tvrtke, jesu li ovo tvoji siteovi u vlasnistvu tvrtke (ima neki dokument kojim se to potvrđuje?) I tak, da znam knjigovođu gnjaviti :wink:

Sve domene sam kupio preko firme tako da imam R1 racune, no osim toga nisam nista dodatno ucinio. Bila je neka tema ovdje na forumu kako se po novom zakonu portali moraju prijaviti kao digitalni mediji kako bi se placao dodatni porez na portale, medjutim dugo o tome nije bilo rijeci, a i sad kako se vlast promijenila nitko ne zna sto ce biti s tim.

  1. Nema šanse da se siteovi moraju prebaciti na firmu, to bi bilo isto kao da otvorim firmu u svome stanu pa zato moram stan prebaciti u vlasništvo tvrtke.

  2. Moji siteovi i domene su u inozemstvu i nema teorije da ja svoju imovinu koja je u inozemstvu moram prebaciti u vlasništvo sveje forme ili obrta u Hrvatskoj.

Nema teorije da se siteovi moraju prebaciti na firmu, to bi bilo isto kao da otvorim firmu u svome stanu pa zato moram stan prebaciti u vlasništvo tvrtke. Ili da se koristim svojim autom za poslovanje svoje firme pa ga isto tako moram prebaciti u vlasništvo firme. Ako netko i donese takav zakon to pada na Ustavnom ili već nekom sudu.

ono sto hr. treba je jedan doooobar portal in knjigovodstveno / pravni style, specijalno samo za informaticare i srodnja zanimanja… jebote led dok covjek sazna nesto tu kod nas oteli se … : /

ne znam, meni se cini da je nasima koji su na vlasti (nebitno kojima) internet jos uvijek tamo neki imaginaran pojam i da ga se ne uzima sa ozbiljnoscu za poslovanje itd. tak da je tu dosta stvari IMO u recimo nekoj “sivoj” zoni jer ni oni sami ne znaju sta i kako. Pa onda vecina knjigovodja starog kova i tako to… dodjes do neke lude situacije u koj niti znas kako tocno postupiti ni kome se obratiti Al dobro, bit ce bolje :slight_smile:

[quote=“Ray”]Moraju li ti siteovi nekako postati vlasništvo tvrtke ili mogu biti kao i do sada na mene (fizičku osobu), a tvrtka prodaje oglase na njima?[/quote]IMHO:

  • Ako poduzeće prodaje oglase na tvojim web-stranicama, onda ti i poduzeće trebate sklopiti ugovor, a poduzeće tebi mora plaćati dogovorenu naknadu za korištenje tvojih web-stranica, na koju naknadu onda ti moraš plaćati porez na dohodak.

  • Ako želiš unijeti web-stranice u vlasništvo poduzeća, treba napraviti nekakvu procjenu istih i poduzeće treba od tebe odkupiti te stranice, na koju zaradu ti moraš ponovo platiti porez (iako bi se ovdje nvj. taj porez mogao plaćati po povoljnijoj kombinaciji ukoliko se web-stranice mogu prodati kao autorsko djelo). Pretpostavljam da te ništa ne spriječava da svoje web-stranice prodaš za 1 kn - ako mogu škverovi, valjda mogu i tvoje web-stranice.

To su, koliko ja vidim, dvije moguće opcije, ali za točne detalje trebaš razgovarati s knjigovođom ili poreznim savjetnikom, između ostalog i zbog praktičnog aspekta (npr. bi li te kakav inspektor mogao za 10 godina baciti u vatru zato što si prodao web-stranice za 1 kn, i sl.).


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja