Registracija za uvoz i prodaju robe na internetu

Zdravo svima,vec neko vrijeme sa prijateljem razmisljam da uvozim robu iz kine i prodajem za sad u BiH a kasnije mozda i dalje ako bude sve ok.Zanima me da li ovakav vid biznisa ima potencijal i perspektivu i sta bi moralo da se registruje za legalnost.Izvinite ako je vec obradjena tema.

Treba registrirati doo i ući u pdv sustav znači preći prag od 50 000 KM ili samostalno poslati zahtjev koje u zadnje vrijeme odbijaju radi “zlouporabe” sistema stoga cekaju da prvo pređeš pa onda uđeš automatski u pdv sustav.
Također od troškova računaš prijevoz koji je poskupio no opet neznačajno za posao ako se radi o proizvodima s velikom maržom, zatim plaćanje špedicije koja je do 400KM, i plaćanje pdv na proizvode s rokom plaćanja od 2 tjedna nakon uvoza s tim da će ti taj pdv automatski ući u pretplatu (o tome malo više s knjigovođom jer je sasvim drugačija tema).
P.s. malo tko će ti reći ali što veća cifra uvoza to bolje! Zašto? Iz razloga ako uvoziš cifru manju od 12 000 KM moraš platiti carinu i pdv a ako je cifra veća od 12 000KM plaćaš samo pdv!

Registracija tvrtke traje cca mjesec do mjesec i pol dana potrebno ti je 2500 za osnivanje s time da od te cifre 1000 km ide u početni kapital koji kasnije možeš iskoristiti što ispadne da te na kraju osnivanje izađe cca 1500KM. I naravno tu je dodatni kapital tj pozajmica tebe kao fizičkog lica ili vas 2ice pošto si spominjao prijatelja na račun tvrtke. I to da znaš ako tvrtki npr posudite 30 000 km i zaradite ih kad tvrka vraća vlasnicima tj ovaj put fizičkim licima na to se ne plaća porez na dobit a za ostalu zaradu ide.

Ako ti ova solucija komplicirana savjetujem da osnuješ obrtnu djelatnost trgovine cca 500 KM osnivanje traje mslm 3 tjedna i te novce što si mislio dadneš knjigovođi ili nekom dr s d.o.o. i 10% provizije i oni ti odrade.

Nadam se da sam pomogao😁

1 Like

ima ali po formuli, kupi kontejner robe, prodaj ga u roku 10mj i imaj maržu od min 60% u odnosu na cijenu kod prodavača u Kini.
Sve drugo je puno muke stresa za neku siću…

Hvala ti na odgovoru prijatelju.Zanima me kada bi registrovao obrt da li bi imao ogranicenja u smislu uvoza robe i tih stvari.Izvini ako je glupo pitanje ali prvi put se susrecem sa tim

Nisi dobro kraj moje poruke procitao kad bi imao obrt mogao bi prodavati u bih i na veliko cak no da je unutar drzave, a mozes i putem poste u dr zemlje no sića je to i siva zona. Zato sam rekao uvezes preko nekog tko ima tvrtku i cifra te npr izadje sveukupno s troskovima uvoza i robom npr 25 000KM dogovoris da dadnes “na ruke” proviziju tome tko ti je uvezao 10% znaci 2500km za kave kako bi se reklo…

Kontenjerom najisplativije i najlakse za prodati gumene maskice iskljucivo za iphone i za samsung galaxy s flagship…no opet naglasak na iphone😁

ali nemoguće je kako ljudi misle da uvoze paketima avionom i da na tome kupe jahtu za par mj.
ima ovaj dobar podcast (btv. jedini normalan sugovornik u ovim biznis pričama) pa pogledaj to… ili 4ipo posto na 10 kontejnera istog proizvoda ili dilaj drogu :rofl:

ps. zaustavio sam video na određenoj minuti, pa pogledaj samo iduće 2-3min, čovjek sve pojasnio i sažeu u to cijeli ovaj razgovor

Nisam mislio jahtu uzimati ahahaha nekih 500 do 1000 za pocetak.Najbolje bi bilo kad bi mogo nesto iskombinovat na crno prvih par mjeseci.Fazon narucivat na tatu,babu i tako to.

E da mislis za tu cifru i legalno uvozit ne isplati ti se …

Onda narucuj na fizicka lica tako i da ti narudžba po osobi ne prelazi 300KM da ne bi morao carinu placat a isto tako prilikom “inspekcije” paketa iako je cifra manja recimo npr 270KM i imas npr samo privjeske normalno da znaju da nije za osobnu upotrebu vec za daljnu prodaju stoga ti i u tom slucaju mogu naplatiti carinu ili oduzeti proizvode