Reklamiranje i naplate preko autorskog ugovora

Može li mi neko reći nešto više o legalnosti reklamiranja određenog custom CMS-a a da nemam obrt ili doo.
Znači imam xy program koji je moje autorsko djelo, i želim ga ponuditi određenom tržištu (reklamiranje bi išlo putem letaka i online reklamiranje), naprata se vrši preko autorskog ugovora.
Koliko je to legalno? Na kakve probleme mogu naletiti?

Ti bi plaćao nekome da reklamira tvoj CMS?

To što je CMS autorsko djelo nema veze s time. To što ti nemaš obrt nema veze. Usluga promidžbe nije autorsko djelo i ne može se oporezivati kao takvo. Onaj kome bi ti plaćao za promidžbu (u bruto iznosu) bi morao riješiti problem poreza. Ako taj ima obrt ili poduzeće, onda ti on izda račun s PDV-om i ti plaćaš po tome. Ako taj nema ništa takvog, onda sklapaš s njime ugovor o djelu, a uobičajeno je da porez (točnije, paušal poreza) uplaćuješ ti (on podnosi onda godišnju prijavu i rješava ako je porez preplaćen ili podplaćen s Poreznom). Mislim da postoji mogućnost i da ti uopće ne uplaćuješ njegov porez, već mu daješ cijelu bruto svotu, a on si sam uplaćuje paušal poreza, ali nisam siguran koliko je to uobičajeno.

Kako bilo, cijenu zapravo dogovarate bruto (iako se ljudi često dogovaraju za neto, pa onda računaju porez, zapravo se dogovara bruto i od toga plaća porez).

Link:

Imaš u članku i link na brošuru PU o oporezivanju drugog dohotka, pa si to prouči. Uglavnom možeš na webu PU-a naći korisnih brošura.

Krivo smo se razumili, ja bi reklamira sam, dakle iz neke tiskra bi kao privatna osoba naručio letke i distribuirao ih sam, pod online oglašavanje podrazumjevam stranicu sa detaljima o proizvodu.
Problem je u tome šta neznam jeli se ja uopće smijem reklamirati kao fizička osoba. Da nebi bilo sutra, nismo znali.

Pravno, dopušteno je sve što nije zabranjeno. Nema zakona koji brani fizičkim osobama da se oglašavaju - to je oblik komunikacije.

Nitko ti, dakle, ne brani da reklamiraš svoj CMS (postoje neki proizvodi koji se ne smiju reklamirati, poput cigareta, ali to nema veze s time tko reklamira, već što se reklamira). Ako nikome ne trebaš platiti nikakvu uslugu u tom procesu, tim bolje za tebe.

Koliko shvaćam, ti bi napravio web-stranicu o tom svom CMS-u i eventualno dijelio letke uokolo? Slobodno. Ne može tebi nitko zabraniti da se oglašavaš. Samo pazi da ne lijepiš ili ostavljaš letke suprotno komunalnom redu, jer bi mogao imati problema s komunalnim inspektorom. Ali niti to nema veze s time kako ti prodaješ svoj CMS.

Super i hvala na informaciji.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja