Remote paljenje racunala

Pozdrav,

htio bih napraviti remote paljenje računala. Polazim od toga da imam sklopku koju kontroliram remote, i preostaje samo dio kako upaliti računalo sa stanjima ON/OFF koje kontroliram na sklopki.

(A da zaobiđemo arduino i robotića koji bi stisnuo button na računalu, hehe …tako bi čak i znao napravit)

Traži se što elegantnije rješenje, idealno bi bilo kad bi se ta sprava uštekala u dio hardwarea računala i da od tamo trigira paljenje računala. Znači što manje lemljenja i custom kerefeka, jer ovo neću samo ja stavljat na svoje računalo…a nije svatko vičan lemljenju…

Hvala na bilo kakvim sugestijama.

Vjerojatno imas tu opciju integriranu u biosu. Powering using network ili tako nesto.

1 Like

Odlično ako se može i tako …svejedno bi volio razviti neovisan sistem za tu svrhu.

Onda razvi jbt. jednostavnije nemoze bit. Sklopka koju palis i gasis remote koja je spojena na power button peace of cake.

Samo cemu to uopce komplicirat kad je vec najjednostavnije rjesenje dostupno…

inace ova opcija u biosu je wake on LAN https://en.wikipedia.org/wiki/Wake-on-LAN

I dalje nisam siguran zašto je peace of cake, tj. kako to napravit. Taj power button nije obična sklopka…nego nekakav toogle button koji kratkovremeno zadrži nešto spojeno na masu. (Valjda)
Remote sklopku koja na svom izlazu daje 1 ili 0…ipak nekako smisleno treba tamo ubacit.

Jednostavno zato što je takav zahtjev. Postoji širi dio priče, koji je za temu nebitan. Ali zahtjev je da to bude externi dio hardwarea koji se spaja na postojeći hardware.

Ovako u igru čak ulazi remote paljenje mašine preko sklopki koje su upravljive preko SIM kartice. Znači i bez networka.

Kupos takav switch kakav trebas i zalemis ga na zicu od power buttona. Ne kuzim sta ti je nejasno. I opet dolazimo u pitanje planiras ga upalit preko sim kartice i sta onda kad ga upalis? Sto ce ti bez interneta? Nije ga jednostavnije ostavit upaljenog?

Zahtjev je bez lemljenja. A i kad bi se lemilo, power button na računalu nije isto što i sklopka koja daje 1 ili 0. Velika i bitna je razlika.

Ovo je sasvim druga tema. Znam zašto je zahtjev takav kakav je. :wink:

Što ako imaš udaljenu lokaciju gdje grmljavinsko nevrijeme voli raditi kratkotrajne padove napona dovoljne da zagasi računalo. Koje tamo nadzire neke procese?

Ovaj AKO case sam iscenirao…onaj pravi ću zadržat za sebe, jer ga ne želim javno podijeliti.
Ali ne kuzim što te to mori, svaki zadatak se rješava unutar okvira postavljenih zahtjeva. Ok je predloziti nesto izvan tog okvira, ali ako postavljač zadatka napomene da se neki okvir ne može napustiti, čemu se duriti ko malo dijete? Ono lagani wtf.

Rekao sam da ti je inicijalno rješenje odlično, nisam znao da se i to može …ali iz određenih razloga bi isto htio postići sa eksternom komponentom.

I kad si toliko znatiželjan, nije nit neka tajna. Komponentu mogu prodati onima koji ne znaju za BIOS rješenje …postavku u BIOSu ne mogu prodati. Zadovoljan?

A evo i prvog potencijalnog problema.
Ako se komp spaja na network putem wifi antene koja radi tek nakon što se komp upali …jel može taj komp biti upaljen pomoću WoL. (Wake on LAN) ?

Nadalje, kratko istraživanje me već vodi do tuđih iskustva da je WoL rješenje problematično jer routeri u pravilu blokiraju slanje takvih paketa, pa ima petljancije sa podešavanjem routera i BIOS-a.

Znaci pokusavas izumiti kotac?

Power button ti je inace tipkalo. Klasicni primjer tipkala je prekidac za zvono. Znaci dok drzis ide signal kad pustis ne ide.

Na nekim kompovima ima u biosu opcija da se automatski pali kad dobije struju. Ako tvoj ima onda ukljucis tu opciju i ne trebas nis raditi na kompu nego na dovodu struje u komp. Ako imas internet mozes kupiti uticnicu koju preko wifi spojis na internet pa mozes s mobitela ukljuciti uticnicu koja propusti struju, a komp se automatski pali kad dobije struju.

1 Like

Vidim ima ovdje neko rjesenje:
https://www.yoctopuce.com/EN/article/how-to-turn-on-a-computer-remotely

1 Like

Jasno mi je otprilike kako to tipkalo radi, ali nisam pametan da skužim kako bi se funkcija tog tipkala najelegantnije nadoštukala sklopkom (koja vraća na izlazu 1 ili 0.)
Pod uvjetom da nadogradnja tog eksternog hardwarea bude izi-pizi. Nadao sam se nekoj soluciji da se može nešto nakapčati direktno na matičnu, da se nebi netko morao baviti prespajivanjem žica oko tipkala.
Koliko vidim kolega je ponudio interesantno rješenje:

…ovo je odlično, dok god BIOS ima tu opciju. :wink: Valja provjeriti koliko je ta opcija u BIOSU zastupljena.

Ne kužim tvoj problem. Ukoliko nisi sposoban rješavati zadatak unutar zadanih okvira, nije potrebno smoravanje. Usto, nije da ti nisam odgovorio zašto neću tim putem. Sem toga, naknadno sam još saznao da je setup tvojom metodom relativno dosta kompleksan i tricky …a komercijalna rješenja trebaju biti “noobie proof.” :wink:

Sem toga i ako izmišljam kotač, tržište je već testirano i potražnja za ovako nečim postoji. Samo treba znati targetirati specifičnost tržišta koja ima potrebu za ovim. A fala bogu, ne znaju svi za WoL. …a znaju svi za ebay.

Postoji neki vrag koji ide direktno na matičnu: https://www.ebay.com/itm/Desktop-2-4G-Wireless-Switch-Turn-On-Off-Computer-Remote-Control-PCI-E/252223343824?hash=item3ab9aeccd0:g:EmoAAOSwHPlWerpJ

Doduše, to je “short-remote” varijanta, ali pokazatelj da bi se moralo moći i direktno preko matične. :slight_smile: , samo bi pobudni signal trebao doći drugim putem.

Zagonetni dio je prema tome: Što ovaj uređaj kaže matičnoj?

Pobuda na matičnoj je mali dio problema. Kratki spoj na 2 Pina i ostalo PSU rješava zajedno sa matičnom.

Veći dio problema, kako si zamislio remote konekciju? SIM, LAN , ili nešto treće?

1 Like

Pa to je onda nepoznanica koja mi fali. :slight_smile:

Pa tu ima dosta gotovih i jeftinih komponenti …tako da ću uzeti nešto od toga, eventualno bi kućište prekrojio ako će biti potrebno. Uglavnom, dostupne su gotove wifi-network sklopke kojima preko mobitela možeš upravljati stanjima 1 ili 0. (To će biti valjda ove LAN koje spominješ)
Već sam naručio nekoliko komada i imam ih…al još nisam testirao kako u praksi rade. :slight_smile:

Sada i meni dolazi iz pete u glavu. Tipkalo samo po sebi nije dio matične, nego dio kučišta. Znači matična mora imati pripremu za uštekavanje tipkala…a to je isti ulaz na koji se trebam i ja spojiti. :slight_smile:

P.S. Jasno mi je bilo da tipkalo spaja nešto na masu, ali nisam osvjestio da za to već mora biti priprema na matičnoj u obliku dva pina koja se kratko spoje.
A mora biti tako, inače matična nebi bila kompatibilna sa svakim kućištem. :slight_smile:

Tako je. Imaš power switch, reset switch i opciju preko jumpers na izvodu iz PSU

1 Like