Rupičasta folija za staklo

Pozdrav raja, treba mi mala pomoć. Jedan lik mi traži da mu dizajniram reklame za objekat koje će biti štampane na rupičastu foliju za stakla. (primjer)

Za istog lika sam radio neke stvari na webu, bio je zadovoljan pa sada želi du mu uradim i ovaj posao. Nemam iskustva sa pripremom dizajna za štampu ali nisam mogao da odbijem posao jer mi je važno da zaradim svaki dinar.

Znam da se na WM druže web dizajneri i da su web dizajn i priprema za štampu dva različita svijeta, al vjerujem da ovdje ima ljudi koji poznaju i tu oblast.

Znači, zanimame u kojem formatu trebaju biti gotovi dokumenti, da li se takve reklame rade u Photoshopu, ili bilo kakav drugi savjet bi mi dobrodošao.

Unaprijed zahvaljujem

To se zove prozorska grafika.
Ja sa radio to za klijente, jer radim i grafički dizajn.
Za tisak ti je nabolje dostaviti PDF file, vektorska grafika ali možeš i Ai, EPS ili CDR.
Moraš imati točne dimenzije stakla u milimetrima. Otvoriš file u Ilustratoru ili Corelu (zaboravi Photoshop).

Kreiraš file u tim dimenzijama stakla.
Bleed postavi minimalno 3mm. Profile postavi na Print, Color mode na CMYK, minimalno 300 ppi. Kada ti se otvori file postavi safety margin 3-5 mm.

Crnu boju obavezno miješaj sa drugim bojama inače će te tiskarti poslati u PM:). To se zove Rich Black.

Fontove obavezno pretvaraj u krivulje, nemoj koristiti overprint.

Gradiente ti bolje napraviti u nekom rasterskom programu pa ih imporati u Ilustrator (vektorski programi imaju problema za finim prijelazima).

Na kraju file exportaj kao PDF. Ja uz PDF uvijek dostavim i EPS, Ai i CDR za svaki slučaj.

Prozorska grafika je specifična podloga, izbjegavaj sitne detalje. Taj materijal najbolje podnosti minimalistički dizajn.

Ako nisi već ljepio prozorsku grafiku na staklo, isto moraš pripaziti kako češ to ljepiti. To je dosta pipkav posao.

Večina tiskara nudi probni otisak, koji se dodatno plača ali za ovakve stvari je must have.

3 Likeova

Ako nisi siguran u tehničke parametre ili smernice oko pripreme možeš konsultovati studio ili grafički centar koji će izvesti štampu oko podešavanja parametara ili ako to oni rade samo im dostavi PDF dokument ili već u kom formatu žele da to bude.

Što se tiče lepljenja najbolje da to urade oni koji i štampaju, ipak imaju iskustvo :smiley:

1 Like

Hvala ti Horz, kada sam otvorio temu priželjkivao sam da mi neko baš ovako fino detaljno napiše upute. To je ono što sam trebao, častim kad završim posao i naplatim. :wink:

Slažem se da bi bilo dobro konsultovati se sa grafičkim centrom koji će izvesti štampu, naravno, oni znaju najbolje šta im odgovara. Samo se malo plašim da će se početi praviti prepametni, ono tipa, “ko si ti da ti mi to objašnjavamo”, “što se petljaš u naš posao”, " i slično.

Hvala na pomoći :wink:

Nema frke, javi ako negdje zapne.