Sadržaj fajlova sajta pravljenog u Drupalu

trebao bih uraditi neke sitne promjene na sajtu pravljenom u Drupalu, ali nisam nikad radio s Drupalom i potpuna mi je nepoznanica. imao sam nekih problema i sa instaliranjem na laptop, pa sam i od toga odustao.

plan je bio da preuzmem cijeli sajt sa servera na localhost, zatim pretraživanjem sadržaja fajlova pronađem one koji sadrže dijelove koje treba izmijeniti i onda uploadovati na server samo mijenjane datoteke. dakle, ništa posebno.

međutim, pretraživanje fajlova u lokalu nije dalo rezultata.

konkretno, tražio sam “pretraga”, kako bih došao do fajla koji sadrži tag:

<input class="custom-search-box form-text custom-search-default-value" id="edit-custom-search-blocks-form-1--2" name="custom_search_blocks_form_1" value="Pretraga..." size="15" maxlength="128" type="text">

jer je potrebno ovaj input box obrisati. da li je moguće da (zbog dinamičkog kreiranja sadržaja) ovog taga nema ni u jednom fajlu preuzetom sa servera?

zanima me postoji li neki način da pronađem ovo što mi je potrebno?

Pa to se uredi kroz backend, u post Type samo trebaš izbrisati taj field.

izvini, s ovim nisam nikad radio. evo nekako sam instalirao Drupal, pa me zanima kako se pristupa sadržaju na serveru. može li se na serveru mijenjati kroz Drupal?

Koji Drupal je u pitanju? Po ovom što si napisao, blok je u pitanju, ako si upoznat sa wordpress-om drupalovi blokovi su wordpressovi widgeti. Ako na site-u nije instaliran admin menu ili neki sličan module, onda ti je to na Content, pa Block i tu upravljaš blokovima, url je admin/structure/block. Moraš malo kopat da se navikneš na drupal sučelje. Nije baš predviđeno kodirat kroz administraciju, ne bih ti preporučio, postoji modul za to, ali nisam nikad tako radio.

drupal 7 je u pitanju.
ako misliš za ovaj url admin/structure/block da mu se pristupi preko sajta, to ne dozvoljava. javlja mi:

“Sadržaj uspješno unesen. Hvala!
Uvid u sadržaj vam nije dozvoljen.
Ukoliko ste unijeli sadržaj morate sačekati da administrator pregleda i dozvoli objavljivanje.”

ako sam instalirao drupal u folderu /drupal7 da li trebam sadržaj sajta (kojeg treba mijenjati) smjestiti u taj folder ili nekako drugo?

Ovo bi značilo da nemaš administratorske ovlasti, user koji je instalirao drupal treba ti dati administratorske ovlasti. Kada budeš administrator onda ćeš vidjeti puno, puno više.

ma to je sajt kojeg više niko ne održava, pa se trebam njime pozabaviti a, kao što napisah, drupal mi je totalna nepoznanica…

ostalo mi je nejasno (ovo što sam pitao na kraju) kako preuzimam sadržaj? smještam u folder /drupal7 (gdje sam instalirao drupal) ili negdje drugo?

Pa, onda ti je vrijeme da se pozabaviš dokumentacijom:


U odnosu kako je prije bilo, dokumentacija je sad jako dobro sređena. Evo folder strukture:

Ako nije multisite, ono gdje su ti moduli i teme tj. ono što ti treba za tvoj site je u mapi sites, unutra su mape modules, themes i libraries. Tu ide sve za tvoj site. Sve van sites foldera ne diraj, to je drupal core.

hvala ti, ovo će biti dovoljno da se krene…

Nespretno sam napisao za mapu sites, uglavnom ove mape modules, themes, libraries će biti u mapi sites/all, tu je za sve site-ove, a za posebne, ako je multisite, onda po nazivu domene, ali imaš to na dokumentaciji.