Savjet oko neovlaštenog korištenja materijala

Koristio sam malo copyscape i otkrio da su na web-stranicama Sekcije intelektualnih usluga Udruženja obrtnika Grada Zagreba u web-najavi neke tribine o osobnim podacima uzeli dva odlomka teksta objavljenog na mom blogu.

Evo ovdje stranica Udruženja:

http://www.obrtnici-zagreb.hr/sekc/94/?task=group&gid=133&aid=221

Radi se o dva poglavlja odmah ispod naslova.

Evo ovdje cijeli tekst s mog bloga:

http://www.itobjectives.com/notebook/?p=20

Radi se isto o dva poglavlja odmah ispod naslova.

Radi se o copy/pasteu. Ne znam spada li to u “fair-use”, ali nisu naveli nikakav izvor.

U prvom me redu zanima koliko mogu biti penaliziran od Googlea zbog toga? Da li bi Google drugačije treatirao stvar da predmetna stranica sadrža backlink na moj blog?

Za Google neznam, a za c/p provjeri pod kojom ti je licencom blog. Ako je po Creative commons imaju pravo kopiranja ali trebaju navesti izvor. Traži od njih da postave link.

Nemaju pravo kopiranja, oko toga uopće nema diskusije.

(Creative Commons su samo opći uvjeti korištenja koje ti kao autor možeš iskoristiti i svojevoljno ih primijeniti na svoje sadržaje. Isto tako možeš napisati svoje vlastite opće uvjete korištenja. To je, dakle, nešto što ti proizvoljno i svojevoljno biraš.)

[quote=“tsereg”]

U prvom me redu zanima koliko mogu biti penaliziran od Googlea zbog toga? Da li bi Google drugačije treatirao stvar da predmetna stranica sadrža backlink na moj blog?[/quote]

Mislim da na google-u nećeš sigurno biti penaliziran, budući da je tvoj tekst prvi objavljen, tako da će google onaj na njihovoj stranici tretirati kao kopiju. U tom slučaju eventualno oni mogu biti na neki način kažnjeni od strane google-a

Inače možda bi bilo najbolje kontaktirati ih te zamoliti da kopirani tekst uklone.

…ili da stave link. Postavlja se zanimljivo pitanje. Što ako ja objavim sadržaj, ti mi ga ukradeš i google tebe prvog indeksira.

U tom slučaju ga moraš jako brzo ukrasti, uglavnom to google brzo indexira. Recimo odličan način da se osiguraš da će sadržaj biti odmah indexiran je na twiteru objavš link prema svemu novome što dodaš. Iz iskustva znam da se na taj način sadržaj jako brzo indexira

[quote=“tsereg”]Koristio sam malo copyscape i otkrio da su na web-stranicama Sekcije intelektualnih usluga Udruženja obrtnika Grada Zagreba u web-najavi neke tribine o osobnim podacima uzeli dva odlomka teksta objavljenog na mom blogu.
[/quote]

E ako ovi neznaju što se smije a što ne smije onda stvarno.

Mislim da bi imao koristi od linka, a nepostojanje bilo kakve licence znaći da se primjenjuju one najrestriktivnije.
Mislim da tako ide svugdje.
Tako bi valjda commerical licence bila slobodnija od nikakve licence jer omogućava korištenje uz naknadu.

Nemozes im nista, posalji report googleu pa nek ih oni kazne kao stranicu koja kopira sadrzaj, ako to prihvate onda nemas problema, mogu kopirati sto zele od tebe jer na njihovu stranicu ionako nece nitko ic jer je nece nac u trazilici.

mozes ih upozoriti, mozes im zaprijetiti tuzbom (ako se zelis upustati u to ) ili najbolje (oprosti nisam mogo izdrzati) probaj ovako

Il napišeš: Ko kopira taj mastrubira ! :mala:

Epilog:

Jučer su primili moj dopis u kojem sam naveo svoje mišljenje i zamolio da uklone predmetni dio teksta. Već danas vidim da su prihvatili moje primjedbe (zapravo su dosta saželi cijelu inicijalnu objavu).

Lijepo od njih i posebno je lijepo da su promptno reagirali.

Napominjem da u dopisu nisam ništa “prijetio” ili sl. - opisao sam o čemu se radi, napisao sam svoju zamolbu i potom napisao par točaka na čemu temeljim da je moja zamolba opravdana.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja