Sintaksa OOPa nije bauk? Pricamo li mi o istoj stvari? Al zato CodeIgniter ce mu upotpuniti sliku o OOP-u i napraviti od njega gurua ninju za php i ostalo… ok shvatio sam.
Dakle zakljucak za sve vas ljubitelje i zeljne znanja PHP-a trk u najblizu trgovinu po svoj primjerak codeignitera stuff that makes you real PHP programer.
[quote=“djomla”]Sintaksa OOPa nije bauk? Pricamo li mi o istoj stvari? Al zato CodeIgniter ce mu upotpuniti sliku o OOP-u i napraviti od njega gurua ninju za php i ostalo… ok shvatio sam.
[/quote]
Ne, nije. Što je toliko komplicirano za shvatiti u class Test {} ? Ili u razlici između private, public, protected? Ili možda gasp inheritance?
To su dječje igračkice. Polimorfizam, enkapsulacija, decoupling i slično je zahtijevniji dio koji treba razumijet, tj. koji treba znat pravilno koristiti, a ne definiciju. To ne možeš naučiti iz knjiga i primjera, za to treba uvid u stvarni kod.
CodeIgniter nije od nikoga napravio gurua i ninđu pa neće ni od njega. Ali da će dalje dogurat i bolje shvatiti koncept OOP-a pri čitanju stvarnog koda nego na steriliziranim primjerima, sigurno hoće.
Ok posteno … ali momak pita za osnove php-a a ne za napredni nivo i kako ce dogurati do nekih seniorskih stvari. Onda se moras sloziti da nikakav framework nije dobar pocetak. Baciti nekoga na objekte a da nije savladao osnove je suludo.
Kako će uopće znati da postoji napredni nivo ako mu netko to ne kaže? Kako će znati što je dobar kod a što loš kada jedino što zna su školski primjeri?
Nisam nasumično izabrao CodeIgniter već sam ga namjerno predložio jer smatram da je vrlo jednostavan i dostupan početniku, za razliku od mnogih drugih frameworkova.
Da li bi trebao početi prvo sa frameworkom? Naravano da ne. Prvo treba naučiti sintaksu. No ako želi naučiti programirati, morat će se uhvatiti i frameworka. I to nije “napredno” već nekakav pristojni standard za production level kod. Mene sablažnjava pomisao da netko ide raditi na konkretnim stvarima a jedino što zna su školski primjeri. To je recept za katastrofu.
Pa ti stvarno skaces previse ko prica o naprednim stvarima ? Jel pomenuo momak da zeli napraviti novi facebook ili sl? Ko ce mu reci? Vidjet ce sam kroz rad mislim nista cudno i neobicno ako grebes dovoljno vidis da uvijek ima vise. Mene ne smeta CodeIgniter smeta me sto svi navijaju za njega kao neki bogom dani alat, po meni je Zend najbolji a nekom je Cake … dovoljno je reci da proba bilo koji framework a ne nuditi jedan kao kranju soluciju do zen faze. Po meni sustina programiranja je trazenje novih ideja, rjesenja i iskreno treba probati SVE da bi dovoljno dobro upoznao kompletnu situaciju. Meni niti jedan framework u poslu nije rjesenje, toliko su custom stvari da sam kroz godine iskustva dosao do zakljucka da je bolje napraviti svoje uzimajuci tudje ideje i rjesenja i napraviti nesto maximalno optimizirano za posao koji se trazi.
Čim počne sa svojim prvim ozbiljnim projektom te “napredne stvari” će mu zatrebati. Dakle, bolje je da to odmah ima na umu.
Ako je kao većina početnika, neće. Barem ne dulje vrijeme. Tek kada mu netko ukaže na to da postoji bolji način će početi razmišljati o tome.
Kada bi svi frameworki bili isti, svejedno bi bilo kojeg će izabrati. No to nije tako. Ja sam mu preporučio CodeIgniter i rekao zašto baš CodeIgniter. Ako ti misliš da postoji bolji, slobodno mu ga predloži i reci zašto.
Meni se čini da cijela ova debata proizašla iz toga što nisam preporučio baš onaj framework koji je tebi najdraži.
Ne nego zato sto ce mu do takvih stvari trebati dosta vremena a skakanje sa frameworkom na tacni kao kompletno rjesenje za sve probleme nije sveti gral.
Vidim da si se zbilja potrudio sa protuargumentima. Nego, umjesto da pričaš kako sam se “nakakio” zašto ne dokažeš što sam točno pogrešno rekao. Možeš početi sa onom definicijom spaghetti code-a.
CI je super. Međutim, neka to malo pričeka.
Evo najbolji link za učenje:
Ima i video tutorials sto je super. Takodjer, ima sezona video tutorials for CodeIgniter, ali kada je pravljeno nije bila +2.0. verzija CI pa se malo razlikuje kod naziva Controller-a. Ali svejedno, moze se to.
Ja sam bio u algebri svarno se da dosta nauciti, i prednost je ako ti nesto nije jasno pitas predavaca sta je velika prednost.
Kasnije sam gledao neke tutorijale i puno lakse ih kuzio nego prije tecaja.
Ako se mislis ozbiljno baviti php-om kasnije cijena tecaja je manja od mjesecne place programera!!
Razmisli i vidi ja bih preporucio neki tacaj!!
Ma kake pare, sve imaš na internetu danas… Nauči teoriju, kako-šta, a u praksi samo kodiraj i kodiraj i kodiraj, nema od teorije znanja u programiranju…
[quote=“dabars”]Ja sam bio u algebri svarno se da dosta nauciti, i prednost je ako ti nesto nije jasno pitas predavaca sta je velika prednost.
Kasnije sam gledao neke tutorijale i puno lakse ih kuzio nego prije tecaja.
Ako se mislis ozbiljno baviti php-om kasnije cijena tecaja je manja od mjesecne place programera!!
Razmisli i vidi ja bih preporucio neki tacaj!![/quote]
i ja isto i isplati se dati par tisuća kuna, jer nakon seminara dobiješ znanje s kojim možeš počet raditi, a dalje kako radiš tako i učiš.
možeš i sam naučiti, ali ti treba cca. 2-5 puta duže nego da ideš na seminar, jer tamo saznaš sve iz prve ruke.
seminari su koncipirani tako da kad neka osoba završi da može početi s time raditi i nešto napraviti.
Proslo je vec podosta otkad sam zadnji puta zavirio ovdje trazeci savjet… a eto danas ga mogu mozda i sam dati; ukoliko ste malo bolji sa razumijevanjem engleskog jezika: