Savjeti za PHP cache

Pozdrav svima :slight_smile:

Tražim savjet…

Prije sam koristio XCache i W3 Total Cache plugin u WP instalacijama. Server je vrtio Apache 3 i PHP 5.x

Server sad vrti Apache 4 i PHP 7.1, XCache trenutno ima status: dormant, potentially dead (no release since 2014) i vidim da samo Zend Opcache ima podršku za PHP7.

Problem je što Zend Opcache nije kompatibilan sa suPHP handlerom već se preporučuje DSO PHP handler - ali njega se ne preporučuje iz sigurnosnih razloga tj. nije on nesiguran već u slučaju problema se ne može znati koji user radi problem. Naravno, čujem da su mu bolje performanse. Pa ako može neko mišljenje po tom pitanju.

Osim toga me zanima, ako instaliram DSO PHP handler (vidm da u WHM-u od PHP handleara ima ponuđeno samo cgi i suPHP, pa se vjerovatno treba instalirati DSO da i on bude dostupan za odabir) i stavim Zend Opcache, onda samo u W3 Total Cache konfiguraciji u WP stavim ništa za cachiranje stranice a bazu i stavim memcache (tako preporučuju) ili disk cache ako ima dostupno za odabri, nisam pogledao - šta kažete?

Jeli ima neko iskustvo sa ovim da može shed some light on this matter?

Evo ja koristim memcached i zend opcache na svojem serveru.

A kod tebe ima puno nekompatibilnosti. I ovo nije bas pitanje za WordPress nego za server managment. A podesavanje W3 Total Cache je prava znanost. Svaki server ima drugacije postavke.

Kod mene page ide na disk, opcode u zend opcache a ostalo u memcached.

Tacno… prava je nauka sve to podesiti i sve zavisi od slucaja do slucaja! Nadji kakvog server-admina da to rijesi…

I nek si pripremi XXX$. Osobno bi obrisao cijeli server i nesto normalno instalirao. Nesto jednostavno i kompatibilno.

I zašto ja sad nebi mogao staviti page na disk recimo, opcode u zend a ostalo u memcache? Zašto je to komplicirano? :slight_smile:

Ako tako razmisljas onda nije. Ajd stavi pa ako radi i tebi super, ako nije dodji nam opet.

1 Like

Ono što mi nije jasno je - ako ima aktiviran Zend opcache da mi cachira stranice, tako da dodam onih par linija u php.ini nakon instalacije jel, onda bi trebao isključit page cache u w3 total cache?

Koliko sam ja shvatio - ako se ima Zend opcache onda ne treba w3 total cache za page cache, ili bilo kakav drugi plugin. Ako se ima Zend opcache onda se w3 total cache može koristit za cachiranje baze i ostalog ali da je za page cache nepotreban.

Eto savjet po tom pitanju, ako je moguće

Opcode caching nema veze s kesiranjem sadrzaja (htmla/tvojih stranica). Introduction iz manuala: PHP: Introduction - Manual

Opcode kesiranje ima veze s kesiranjem sadrzaja PHP datoteka, tako da ih engine ne mora citati na svakom requestu, nego zakesira njihov sadrzaj u memoriju.

Prednost je tu jer ce se sve izvrsavati brze s obzirom da cita iz memorije.
Downside je tu da prilikom izmjene koda/php datoteka, moras ocistiti i opcode cache kako bi php koristio novi kod i zakesirao opet.

Ponavljam, to nema veze s onim sto php aplikacija izbaci van - to kesiraj u memcached ili redis ili tako nesto. Ili mozes na disk naravno, nemam pojma jer ne koristim Wordpress, ali ovako na prvu ako dobro vidim taj plugin koji si spomenuo kesira na disk.

2 Likeova

Ok. Hvala svima.

au brate ja sve nisam vjerovao da je to tolika matematika hahaha ja reinstaliram vps na čisti centos, instaliram vestacp, u wordpressu stavim wp super cache i pjevam hahaha

I to sljaka, moze se isto i sa virtualmin + webmin. Ali kad udjes u cjelu sustinu toga svega i postanes malo obsesivan sa svim tim onda maknes te cpanele i slozis pilu koja trga internet za 20$ mjesecno.

1 Like

pa ja na 20$ mjesecno 4 gb rama guram do 38k unikatnih (google analytics) posjeta dnevno … i tada oni grafici opterećenja ne variraju puno

plus imam na wordpressu 15 plugina, 4 popunder mreže, gomilu eksternih kodova, scripti i scriptica :smiley:

Ne znam, ja sam uzea dedicirani na server4you sa cpanel licencom za 60€ mjesecno.
Intel Xeon®
4x 3.3GHz
16GB RAM
2TB HDD
100 MBit/s (ping: 40-50ms)

A vezano za memcache @dadaas, zašto cachirage page na disk a samo bazu u memcache? Jeli to možda zbog toga što bi napunio RAM? Ja imam 16 giga i zauzeto je 60%, tako da pitam da možda nebi trebao cachirat page u memcache nego samo bazu?

A zasto nam nisi svima pomogao i odmah napisao da imas hosting kod server4you? ili bilo gdje a da ima 4 u domeni… Samo smo trosili vrijeme… A moj savjet ti je polako ali brzo trazi novi server, bilo gdje drugdje, pa cak ako i odes u Contabo je bolje nego ovo.

na 16 giga 60 posto zauzeto pa brateeeee

ja opet preporucujem veesp.com

Ma kako 60% zauzeto, na tom serveru prije nego je instalirao ista je vec bilo 60% zauzeto.

Edit:

Stavio sam Zend Opcache sa naredbom:
yum install ea-php71-php-opcache
to je za PHP 7.1. a za ove ranije verzije se samo promjeni php71 u npr. php56
Ne treba DSO PHP handler već se samo uključi PHP-FPM u MultiPHP Manageru za sve stranice.
Nakon toga bi Zend Opcache trebao biti automatski uključne u W3 Total Cache pod Opcache sekcijom.

Za page, bazu i objekte sam stavio Memcache a instalirao sam ga na server sa naredbama:
yum install ea4-experimental
yum install ea-php71-php-memcache
yum install ea-php71-php-memcached
yum -y install ea-memcached
systemctl enable memcached
systemctl start memcached

Eto, stranice lete nakon toga.

1 Like

Serveri su odlični. Ja u 2 godine nikad problema sa njima. Oni ti daju server i OS - to je to. Dobije se povoljniji licenca za WHM/cPanel preko njih. Ili Plesk gratis za 10 domena.

Pod ovim se podrazumjeva da znaš sam sebi konfigurirat server i administratirat. Nema supporta po tom pitanju.

Doci ces nam ti uskoro na forum… s novim topicom…

1 Like

Server4you ima odlične servere, ali su im uplinkovi djeljeni, tako da su brzine očaj. Ako hoćete malo skuplju i bolju varijantu s4y, serverloft je to. Tamo sam reseller gdje hostam 30+ servera od kojih je 6 mission critical i svi su u 100% uptime od Nove godine.